Αρχείο λήψης (2)

Η ιστορία της Άννας Φράνκ

  • Γέννηση της Άννας Φράνκ

    Γέννηση της Άννας Φράνκ
    Η Άννα Φρανκ γεννήθηκε στην Φρανκφούρτη, 12 Ιουνίου 1929 .ήταν Γερμανίδα Εβραϊκής καταγωγής που έγραψε ένα ημερολόγιο ενώ κρυβόταν, μαζί με τους δικούς της και τέσσερις οικογενειακούς φίλους, σε ένα σπίτι στο Άμστερνταμ κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής της Ολλανδίας.
  • Τα χρόνια του πολέμου

    Τα χρόνια του πολέμου
    Τον Ιανουάριο του 1933 οι ναζιστές ανήλθαν στην εξουσία. Ο διορατικός Οτο μετέφερε την τετραμελή του οικογένεια (τη γυναίκα του και τις δύο κόρες του, Αννα και Μάργκο) στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, όπου ανέλαβε τη θέση του διευθυντή σε μια εταιρεία τροφίμων στην περιοχή του Πρίσενγκρατς. Η ναζιστική Γερμανία όμως δεν άργησε να κατακτήσει την Ολλανδία.
  • Το κρησφύγετο και τα μέλη

    Το κρησφύγετο και τα μέλη
    Από τον Μάιο του 1940 το σύμπαν των εβραίων άλλαξε.
    Λίγο προτού ξεκινήσει η μεταφορά των εβραίων στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως, ο Οτο αποφάσισε να εξαφανίσει την οικογένειά του. Γι’ αυτόν τον σκοπό πήγαν στο γραφείο του και κρύφθηκαν εκεί φιλοξενήσουν δύο οικογένειες, των Φρανκ και των Βαν Πελ – την τριμελή οικογένεια του συνεργάτη του Οτο Φρανκ. Τις δύο οικογένειες ακολούθησε στο καταφύγιό τους και ο Ντάσελ, ένας ηλικιωμένος εβραίος οδοντίατρος.
  • Η αρχή του ημερολογίου της Άννας

    Η αρχή του ημερολογίου της Άννας
    Η Αννα Φρανκ βρήκε στη φυλακή αυτή μια ιδιάζουσα ελευθερία. «Αγαπητή Κίτι», γράφει στις πρώτες σελίδες του ημερολογίου της, το οποίο της δώρισε ο πατέρας της στα δέκατα τρίτα της γενέθλια. Πράγματι το ημερολόγιο αυτό εκφράζει εκτός από τη μεγάλη αδυναμία που είχε η Αννα στον πατέρα της την ωμότητα ενός πολέμου μέσα από τα μάτια ενός παιδιού το οποίο σταδιακά έχανε συνειδητά την αθωότητά του.
  • Το ημερολόγιο

    Το ημερολόγιο
    Δυο μέρες αργότερα αρχίζει να γράφει τις σκέψεις της. Η μικρή Άννα δε θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί πως τα γραπτά της και κατ’ ουσία η καταγραφή της αυτοομηρίας των οκτώ μελών της οικογένειάς της κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής έως την 1η Αυγούστου του 1944, ημερομηνία κατά την οποία συνελήφθησαν, η εφηβική, σχεδόν ανέμελη ματιά της θα αποτελούσε όχι μόνο ένα ιστορικό ντοκουμέντο αλλά και την «βίβλο των ημερολογίων», ένα μάθημα ενάντια στο φασισμό και τη ναζιστική θηριωδία.
  • Οι μεταφορές στα στρατόπεδα συγκέντρωσης

    Οι μεταφορές στα στρατόπεδα συγκέντρωσης
    ο 1942 οι ναζιστές ανακάλυψαν το κρησφύγετο των Φρανκ μετά τη συμπτωματική καταδίωξη ενός ληστή στην αποθήκη τροφίμων. Οι δύο οικογένειες καθώς και ο ηλικιωμένος οδοντίατρος μεταφέρθηκαν στο Αουσβιτς. Η Αννα Φρανκ, η μητέρα της και η αδερφή της άφησαν την τελευταία τους πνοή στο Μπέργκεν-Μπέλσεν, το στρατόπεδο στο οποίο μεταφέρθηκαν όταν το Αουσβιτς δέχθηκε επίθεση από τους Ρώσους.
  • Ο θάνατος της Μαργκότ, της Άννας και της μητέρας

    Ο θάνατος της Μαργκότ, της Άννας και της μητέρας
    Τον Αύγουστο του 1944 συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η Άννα -όπως και η αδερφή της- πέθανε από κακουχίες, χτυπημένη από τύφο στα 15 της στο στρατόπεδο Μπέργκεν-Μπέλσεν. Η μητέρα τους πέθανε από ασιτία στο Άουσβιτς. Από όλους όσους έζησαν στη σοφίτα αυτή, επέζησε μόνον ο πατέρας της.
  • Η παραλαβή του ημερολογίου

    Η παραλαβή του ημερολογίου
    Όττο Φρανκ, ο οποίος επέστρεψε στην Ολλανδία και συνειδητοποίησε μήνες αργότερα ότι ήταν ο μόνος επιζών. Οι Δανοί που τους είχαν βοηθήσει στη διάρκεια του πολέμου, του παρέδωσαν το ημερολόγιο της Άννας που είχε βρεθεί μετά τη σύλληψή τους στη σοφίτα και πριν αυτή λεηλατηθεί από την ολλανδική αστυνομία και τη Γκεστάπο. «Ήξερα ότι η Άννα έγραφε ημερολόγιο. Μιλούσε γι’ αυτό Όταν επέστρεψα και έμαθα ότι οι κόρες μου είχαν πεθάνει, μου παρέδωσαν το ημερολόγιό της.
  • τα λόγια του πατέρα

    Μου πήρε πολύ χρόνο για να το διαβάσω. Όταν το έκανα έμεινα έκπληκτος από τις βαθιές σκέψεις που είχε η Άννα. Μιλούσε για πολλά πράγματα, έκανε κριτική αλλά το πώς πραγματικά ένιωθε μπορούσα να το δω στο ημερολόγιο. Και το συμπέρασμά μου είναι, καθώς είχα πολύ καλές σχέσεις με την Άννα, ότι οι περισσότεροι γονείς δεν γνωρίζουν πραγματικά τα παιδιά τους»,
  • Η έκδοση του ημερολογίου .

    ο πατέρας της ο οποίος εξέδωσε το ημερολόγιο το 1947 με τίτλο Het Achterhuis (Το πίσω σπίτι) ή Το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ ή ημερολόγιο μιας νέας, όπως είναι ο αγγλικός τίτλος.
    Το ημερολόγιο έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 55 γλώσσες