Ιωάννης καποδίστριας

Ιωάννης Καποδίστριας: Η πορεία του μέχρι την ανάληψη του αξιώματος του Κυβερνήτη

  • Period: to

    Σπουδές στην Ιταλία

    Το 1794, σε ηλικία 18 ετών, προχώρησε σε ανώτερες σπουδές στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Πάντοβα, από την οποία αποφοίτησε το 1797. Την ίδια περίοδο, παράλληλα σπούδασε φιλολογία και φιλοσοφία.
  • Επιστροφή στην Κέρκυρα

    Επιστροφή στην Κέρκυρα
    Το 1797 επέστρεψε στην Κέρκυρα και άσκησε το ιατρικό επάγγελμα για βιοποριστικούς λόγους, το οποίο εγκατέλειψε σύντομα για να ασχοληθεί ενεργά με τα δημόσια πράγματα της ιδιαίτερης πατρίδας του.
  • Τα πρώτα βήματα στην πολιτική ζωή της Κέρκυρας

    Τα πρώτα βήματα στην πολιτική ζωή της Κέρκυρας
    Από το 1801 άρχισε να ασχολείται με την πολιτική. Διετέλεσε Γραμματέας της Ιονίου Πολιτείας και ως υπεύθυνος της εκπαίδευσης ίδρυσε 40 σχολεία και φρόντισε για την καθιέρωση της ελληνικής γλώσσας ως επίσημης γλώσσας της Ιονίου πολιτείας.
  • Υπεύθυνος για την οχύρωση της Λευκάδας

    Υπεύθυνος για την οχύρωση της Λευκάδας
    Το 1807 η Γερουσία του ανέθεσε την οχύρωση και την άμυνα της Αγίας Μαύρας (Λευκάδας), την οποία απειλούσε ο Αλή Πασάς. Και τότε απέδειξε πως δεν ήταν μόνο έξοχος διπλωμάτης και πολιτικός, αλλά ότι διέθετε και σπάνια οργανωτικά και στρατιωτικά προσόντα.
  • Στην Αγία Πετρούπολη προσκεκλημένος του Τσάρου

    Στην Αγία Πετρούπολη προσκεκλημένος του Τσάρου
    Το 1809, μεταβαίνει στην Αγία Πετρούπολη και εισέρχεται στην τσαρική διπλωματική υπηρεσία.
  • Στην Βιέννη

    Στην Βιέννη
    Το 1811 τοποθετείται στην ρωσική πρεσβεία στην Βιέννη. Εκεί ειδικεύεται στα ζητήματα της Βαλκανικής διπλωματίας.
  • Στο Βουκουρέστι

    Στο Βουκουρέστι
    Το 1812, εξαιτίας των προσόντων που είχε αποκτήσει έως τότε, αναλαμβάνει την θέση του επικεφαλή του διπλωματικού γραφείου του διοικητή της στρατιάς του Δούναβη, με έδρα το Βουκουρέστι.
  • Στην Ρωσία

    Στην Ρωσία
    Ο Τσάρος Αλέξανδρος Α΄ του ανέθεσε διάφορες εμπιστευτικές αποστολές και το 1815 τον διόρισε υπουργό των Εξωτερικών της Ρωσικής αυτοκρατορίας.
  • Period: to

    Διαμορφώνοντας τον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης

    Η συμβολή του Καποδίστρια στη διαμόρφωση του πολιτικού χάρτη της Ευρώπης υπήρξε μεγάλη. Οι εξαιρετικές του αρετές αναδείχθηκαν αυτή την περίοδο μέσα από την δράση του στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας. Ιδίως η αναγνώριση της Ελβετίας ήταν δική του επιτυχία. Γι’ αυτό και τιμήθηκε ως επίτιμος πολίτης στη Γενεύη, στη Λοζάνη και στο Καντόνι του Πο σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τις υπηρεσίες του προς την Ελβετία.
  • Αρνείται την ηγεσία της Φιλικής Εταιρείας

    Αρνείται την ηγεσία της Φιλικής Εταιρείας
    Υπήρξε πολιτικός με συντηρητικές απόψεις, χωρίς όμως να συμφωνεί με τις ακραίες απόψεις του Μέτερνιχ. Ήταν αντίθετος με τα φιλελεύθερα κινήματα που εκδηλώθηκαν στην Ευρώπη και για αυτό κράτησε αρνητική στάση απέναντι στο ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης. Για τους παραπάνω λόγους το 1820 αρνήθηκε την ηγεσία της Φιλικής Εταιρείας.
  • Απομάκρυνση από την ηγεσία της Ρωσίας

    Απομάκρυνση από την ηγεσία της Ρωσίας
    Όταν ξέσπασε η επανάσταση, προσπάθησε μέσα στα ελάχιστα περιθώρια που του επέτρεπε η θέση του, να βοηθήσει την ελληνική επανάσταση ισορροπώντας τη στάση του με τα ρωσικά συμφέροντα. Σταδιακά, όμως διαφοροποιήθηκε πολύ από την επίσημη πολιτική της Ρωσίας και γι’ αυτό απομακρύνθηκε με εύσχημο τρόπο· πήρε άδεια επ’ αόριστον τον Αύγουστο 1822. Τότε εγκαταστάθηκε στην Ελβετία και από εκεί δεν έπαψε να εργάζεται για την ελληνική υπόθεση με το πλήθος των γνωριμιών του και το μεγάλο κύρος που διέθετε.
  • Period: to

    Η δράση του από την Γενεύη

    Την περίοδο αυτή δραστηριοποιήθηκε στο συντονισμό των φιλελληνικών μυστικών ομάδων και στην οικονομική ενίσχυση του Αγώνα, κυρίως μέσω του φίλου του τραπεζίτη Ιωάννη- Γαβριήλ Εϋνάρδου. Χρησιμοποίησε τις γνωριμίες του με όλα τα σημαντικά πολιτικά πρόσωπα της εποχής και με όλες του τις δυνάμεις στήριξε σε διπλωματικό επίπεδο το ελληνικό ζήτημα.
  • Άφιξη στο Ναύπλιο

    Άφιξη στο Ναύπλιο
    Στις 06/01/1828, το αγγλικό πολεμικό Γουόρσπαϊτ με κυβερνήτη τον πλοίαρχο Γ. Πάρκερ, συνοδευόμενο από το γαλλικό Ήρα και το ρωσικό Ελένη αποβίβασε στο λιμάνι του Ναυπλίου τον Καποδίστρια, Προσωρινό Κυβερνήτη της Ελλάδας, με απόφαση της Εθνοσυνέλευσης της Τροιζήνας. Η υποδοχή του υπήρξε αποθεωτική: το βουλευτικό σώμα, το Ιερατείο, η Αντικυβερνητική Επιτροπή με τους Υπουργούς και όλος ο λαός κάθε τάξεως, έτρεξαν περιμένοντας να δουν τον άνδρα, ο οποίος προορίσθηκε για την σωτηρία της Ελλάδας...