Bb7b42a8a large

Ελληνική Επανάσταση

  • Η Εξέγερση του Διονύσιου Φιλοσόφου

    Η Εξέγερση του Διονύσιου Φιλοσόφου
    Μια ομάδα χωρικών από τις γύρω περιοχές πραγματοποίησε εξέγερση εναντίον των Τούρκων, με επικεφαλής τον Διονύσιο Φιλόσοφο, μητροπολίτη Τρίκκης. Η εξέγερση, αν και ήταν καλά οργανωμένη, απέτυχε, γιατί οι Έλληνες κάτοικοι του Κάστρου τον πρόδωσαν στους Τούρκους. Περίπου 200 άντρες σκοτώθηκαν, ενώ ο Διονύσιος κρύφτηκε σε μια σπηλιά και πέθανε με μαρτυρικό θάνατο.
  • To Κοινωνικό Συμβόλαιο του Τζον Λοκ (ΣΤ1 1ο Δ,Σ Θρακομακεδόνων)

    To Κοινωνικό Συμβόλαιο του Τζον Λοκ (ΣΤ1 1ο Δ,Σ Θρακομακεδόνων)
    Η θεωρία του κοινωνικού συμβολαίου διατυπώθηκε από τον Τζον Λοκ. Σύμφωνα με τον Λοκ ανάμεσα στο λαό και το κράτος έχει γίνει μια συμφωνία, η οποία είναι, ότι οι πολίτες παραχωρούν μέρος της Ελευθερίας τους ώστε να συμβιώσουν αρμονικά μεταξύ τους και το κράτος εξασφαλίζει και εγγυάται την τήρηση αυτής της συμφωνίας. Αν όμως το κράτος γίνει τυραννικό, παραβαίνοντας τη συμφωνία, τότε οι πολίτες έχουν δικαίωμα αντίστασης.
  • Ο Διαφωτισμός οδηγεί στην Γαλλική Επανάσταση (Στ1 1ο Δ.Σ Θρακομακεδόνων)

    Ο Διαφωτισμός οδηγεί στην Γαλλική Επανάσταση (Στ1 1ο Δ.Σ Θρακομακεδόνων)
    Ο Αιώνας των Φώτων, όπως χαρακτηρίζεται αλλιώς ο Διαφωτισμός, περιλαμβάνει την οικονομική, επιστημονική, πολιτική και γενικότερα ιδεολογική κίνηση που είχε ως μέλημα την πρόοδο της ανθρώπινης κοινωνίας. Το κίνημα αυτό επηρέασε τα θεμέλια της Ευρώπης, μεταβάλλοντας νοοτροπίες, τρόπους σκέψης και εν γένει την ανθρώπινη δραστηριότητα, που διαρκούσαν ολόκληρους αιώνες και οδήγησαν στη Γαλλική Επανάσταση
  • Ευρωπαικός Διαφωρισμός 1750- 1780 (ΣΤ1 1ο Δ.Σ Θρακομακεδόνων)

    Ευρωπαικός Διαφωρισμός 1750- 1780 (ΣΤ1 1ο Δ.Σ Θρακομακεδόνων)
    Η απόρριψη κάθε αυθεντίας, η κριτική κάθε γνώσης, η αποδοχή της λογικής ως του μόνου ασφαλούς τρόπου ερμηνείας του κόσμου και η πεποίθηση ότι ο άνθρωπος μπορεί να προοδεύει διαρκώς ήταν οι θέσεις που συμμερίζονταν οι Ευρωπαίοι διανοούμενοι. Έτσι, διαμορφώθηκε το κίνημα που ονομάστηκε Διαφωτισμός. Πρωτοεμφανίστηκε στην Αγγλία, κορυφώθηκε στη Γαλλία και εξαπλώθηκε στην Ευρώπη. Οι εκπρόσωποί του ονομάστηκαν διαφωτιστές και οι πιο γνωστοί : οι Ρουσό, Βολτέρος, Ντιντερό, Μοντεσκιέ και Ντ’ Αλαμπέρ
  • Γεννιέται ο Ιωάννης Καποδίστριας

    Γεννιέται ο Ιωάννης Καποδίστριας
    Γεννήθηκε στη βενετοκρατούμενη τότε Κέρκυρα στις 10 Φεβρουαρίου του 1776 και ήταν το έκτο παιδί του Αντωνίου - Μαρία Καποδίστρια, δικηγόρου (σπουδασμένου στην Πάντοβα) στο επάγγελμα, και της Αδαμαντίας (Διαμαντίνας) Γονέμη, κόρης αριστοκρατικής οικογένειας με καταγωγή από την Κύπρο.
    Πηγή : Βικιπαίδεια
  • Πριν ξεσπάσει η Γαλλική Επανάσταση (1788-1789) (ΣΤ2 1ο Δ,Σ Θρακομακεδόνων)

    Πριν ξεσπάσει η Γαλλική Επανάσταση (1788-1789) (ΣΤ2 1ο Δ,Σ Θρακομακεδόνων)
    Οικονομική κρίση - Κοινωνική ανισότητα. Οι δύο πρώτες τάξεις(κλήρος 0,5 % και οι ευγενείς 1,5%) είναι προνομιούχες, σε αντίθεση με την τρίτη τάξη το λαό (αστοί αγρότες εργάτες) που ήταν υποχρεωμένη να πληρώνει όλους τους φόρους και να ζει στα όρια της φτώχειας και πείνας και να τρέπεται σε κλοπές από πλούσια σπίτια και κρατικές αποθήκες. .
  • (Α' φάση Γαλλικής Επανάστασης- έναρξη) Ο βασιλιάς Λουδοβίκος ο ΙΣΤ' συγκαλεί Συνέλευση και των τριών τάξεων (ΣΤ2 1ο Δ.Σ Θρακομακεδόνων)

    (Α' φάση Γαλλικής Επανάστασης- έναρξη) Ο βασιλιάς Λουδοβίκος ο ΙΣΤ' συγκαλεί Συνέλευση και των τριών τάξεων (ΣΤ2 1ο Δ.Σ Θρακομακεδόνων)
    Με αφορμή την κοινωνική ανισότητα, ο Λουδοβίκος ΙΣΤ' (βασιλιάς της Γαλλίας) συγκαλεί συνέλευση των τριών τάξεων όπου ενώ η τρίτη τάξη ζητά μεταρρυθμίσεις, εκείνος επιβάλει νέους φόρους. Η τρίτη τάξη αντιδρά άμεσα και γνωρίζοντας ότι αποτελούν το 98% ανακηρύττουν την συνέλευση σε Εθνική γεγονός που δεν έγινε αποδεκτό από τον βασιλιά.
  • Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση ονομάζεται Συντακτική (09-07-1789) (ΣΤ2 1ο Δ,Σ Θρακομακεδόνων)

    Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση ονομάζεται Συντακτική (09-07-1789)  (ΣΤ2 1ο Δ,Σ Θρακομακεδόνων)
    Οι εκπρόσωποι της τρίτης τάξης ορκίζονται να συντάξουν σύνταγμα στις 20 -06-1789. Μαζί τους είναι και κάποιοι ευγενείς και κληρικοί, Ο βασιλιάς υποχωρεί και η Εθνοσυνέλευση ονομάζεται Συντακτική (09-07-1789) με σκοπό να συντάξει Σύνταγμα.
  • Εθνική Επέτειος για την Γαλλία, η ημέρα της κατάληψη της Βαστίλης 14-07-1789 (ΣΤ2 1ο Δ,Σ Θρακομακεδόνων)

    Εθνική Επέτειος για την Γαλλία, η ημέρα της κατάληψη της Βαστίλης 14-07-1789 (ΣΤ2 1ο Δ,Σ Θρακομακεδόνων)
    Η υποχώρηση του Λουδοβίκου δεν ήταν παρά ένα «έξυπνος ελιγμός» , αφού την ίδια χρονική στιγμή συγκέντρωνε φρουρά ώστε να διαλύσει τη συνέλευση. Μόλις πληροφορήθηκαν την πρόθεσή του οι κάτοικοι του Παρισιού οπλίζονται και καταλαμβάνουν το βασιλικό μεσαιωνικό φρούριο της Βαστίλης, τόπο φυλάκισης και βασανιστηρίων και στην ύπαιθρο οι χωρικοί καίνε τις κατοικίες των μεγαλοϊδιοκτητών. Η 14η Ιουλίου, γιορτάζεται στη Γαλλία ως εθνική επέτειος.
  • (Γαλλία) Η Συντακτική Συνέλευση καταργεί τα προνόμια της αριστοκρατικής τάξης την νύχτα της 4ης Αυγούστου (ΣΤ2 1ο Δ,Σ Θρακομακεδόνων)

    (Γαλλία) Η Συντακτική Συνέλευση  καταργεί  τα προνόμια της αριστοκρατικής τάξης την νύχτα της 4ης Αυγούστου (ΣΤ2 1ο Δ,Σ Θρακομακεδόνων)
    Με τη χαρακτηριστική ονομασία Νύκτα της 4ης Αυγούστου ή νύκτα της 4ης Αυγούστου έμεινε στην Ιστορία το αξιομνημόνευτο γεγονός που συνέβη την νύκτα της 4ης Αυγούστου του 1789 στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, όπου τα μέλη των προνομιούχων τάξεων ψήφισαν ενθουσιωδώς την πρόταση του υποκόμητα ντε Νεϊγύ (Noailles). Με την πρόταση αυτή καταργήθηκαν τα περισσότερα των φεουδαλικών δικαιωμάτων της αριστοκρατικής τάξης.
  • Η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη ψηφίστηκε το 1789 (ΣΤ2 1ο Δ,Σ Θρακομακεδόνων)

    Η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη ψηφίστηκε το 1789 (ΣΤ2 1ο Δ,Σ Θρακομακεδόνων)
    Η Διακήρυξη αυτή βασισμένη στις ιδέες του Διαφωτισμού και επηρεασμένη από ανάλογο φιλελεύθερο κλίμα κατοχύρωνε με τα άρθρα της κάποια θεμελιώδη δικαιώματα που ως τότε είχαν καταπατηθεί από την εξουσία του απολυταρχικού καθεστώτος. Αναγνωριζόταν σε όλους το δικαίωμα της ελευθερίας, της ισότητας, της ανεξιθρησκίας και το απαραβίαστο της ιδιοκτησίας. Προασπίστηκε την εξουσία του λαού, και οριζόταν ότι όλοι οι πολίτες ήταν δεκτοί σε διάφορα αξιώματα και θέσεις, ανάλογα με τις ικανότητές τους.
  • Κίνημα του Λάμπρου Κατσώνη

    Κίνημα του Λάμπρου Κατσώνη
    Ο Λάμπρος Κατσώνης (1752 - 1805) ήταν Έλληνας συνταγματάρχης του ρωσικού αυτοκρατορικού στρατού. Με την έναρξη του Ρωσοτουρκικού πολέμου (1787-1792), ξεκίνησε τις επιδρομές και τις επιθέσεις κατά των Οθωμανών στο Ιόνιο και το Αιγαίο Πέλαγος. Το 1790 συγκρούστηκε για μια ακόμη φορά με τον Οθωμανικό στόλο, στη ναυμαχία της Άνδρου, αλλά ηττήθηκε χάνοντας τα περισσότερα πλοία του, ενώ ο ίδιος τραυματίστηκε
  • Η γέννηση του Κωνσταντίνου Κανάρη

    Η γέννηση του Κωνσταντίνου Κανάρη
    Ο Κωνσταντίνος Κανάρης γεννήθηκε στα Ψαρά μεταξύ στο 1790 και 1793 (η ακριβής ημερομηνία είναι άγνωστη) όπου και μεγάλωσε. Ήταν το μικρότερο παιδί του Ψαριανού Δημογέροντα Μιχαήλ Κανάριου και της Μαρώς. Έμεινε πολύ μικρός ορφανός από πατέρα και έτσι άρχισε να δουλεύει σε πλοία συγγενών του, κυρίως σ' αυτό του θείου του Μπουρέκα.
  • Οικογένεια Κανάρη

    Οικογένεια Κανάρη
    Ο Κωνσταντίνος Κανάρης είχε 7 παιδιά, 6 γιούς και 1 κόρη.Ήταν ναύτες, στρατιώτες και πολιτικοι.
  • Νεοελληνικός Διαφωτισμός (ΣΤ1 1ο Δ.Σ Θρακομακεδόνων)

    Νεοελληνικός Διαφωτισμός  (ΣΤ1 1ο Δ.Σ Θρακομακεδόνων)
    Οι πρωτοπόρες ιδέες του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού κάνουν την εμφάνισή τους και στην Ελλάδα, όταν το επέτρεψαν συνθήκες στις αρχές του 18ου αιώνα.Νεοελληνικό Διαφωτισμό χαρακτηρίζουμε τις πνευματικές εξελίξεις που συνέβησαν στην περιοχή την περίοδο 1774–1821.Σταθμό όμως αποτελεί η Συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή μεταξύ Οθωμανών και Ρώσων, που προέβλεπε ευμενείς όρους για τους υπόδουλους λαούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κάτι που έδωσε την ευκαιρία και στους Έλληνες να αναπτυχθούν πνευματικά
  • Οι εκπρόσωποι του Νεοελληνικού Διαφωτισμού (ΣΤ1 1ο Δ.Σ Θρακομακεδόνων)

    Οι εκπρόσωποι του Νεοελληνικού Διαφωτισμού (ΣΤ1 1ο Δ.Σ Θρακομακεδόνων)
    Οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι του Νεοελληνικού Διαφωτισμού είναι πολλοί. Στους πρωτοστάτες του βρίσκεται ο Κερκυραίος Ευγένιος Βούλγαρης. Έπειτα, ο νομικός και παιδαγωγός, Δημήτριος Καταρτζής. Ένα ακόμα πρόσωπο άξιο αναφοράς είναι ο Αδαμάντιος Κοραής. Τέλος, έχουμε τον Ρήγα Φεραίο που πίστευε πως μέσα από την αναγέννηση της παιδείας θα έρθει και η αναγέννηση του έθνους.
  • Ο Καποδίστριας γραμματέας εξωτερικών υποθέσεων

    Τον Απρίλιο του 1803 αναλαμβάνει την θέση του γραμματέα του κράτους στο τμήμα εξωτερικών υποθέσεων της Ρωσίας, έχοντας ως αρμοδιότητα την αλληλογραφία με τους επιτετραμμένους της Δημοκρατίας στο εξωτερικό .
  • Οι αγώνες των Σουλιωτών - Η Ανατίναξη στο Κούγκι Σουλίου (Δεκέμβριος 1803)

    Οι αγώνες των Σουλιωτών - Η Ανατίναξη στο Κούγκι Σουλίου (Δεκέμβριος 1803)
    Το Δεκέμβριο του 1803 υπογράφεται η συνθήκη παράδοσης του Σουλίου. Δύο χιλιάδες περίπου Σουλιώτες οδοιπορούν για την Πάργα κι άλλοι χίλιοι για το Ζάλογγο. Ο Καλόγερος Σαμουήλ με τέσσερις Σουλιώτες παρέμεινε στο Κούγκι φυλάγοντας τα πολεμοφόδια των Σουλιωτών, αυτά που δεν πήραν μαζί τους. Στις 16 Δεκεμβρίου 1803, όταν πηγαίνουν οι Τούρκοι να τα παραλάβουν ο Σαμουήλ βάζει φωτιά στο μπαρούτι και ανατινάζει το Κούγκι μαζί με τον εαυτό του,και τους Τούρκους.
  • Ο Καποδίστριας χρίζεται ιππότης Β' τάξεως του τάγματος της Αγίας Άννας

    Τον Μάρτιο του 1808 πήρε πρόταση από την Ρωσία ότι τιμήθηκε με τον τίτλο του ιππότη Β' Τάξεως του τάγματος της Αγίας Άννας. Τον προσκαλούσε στην Αγία Πετρούπολη, όπου έφτασε τον Ιανουάριο του επόμενου έτους.
  • Η εξέγερση στη Μολδοβλαχία (Φεβρουάριος 1821)

    Η εξέγερση στη Μολδοβλαχία (Φεβρουάριος 1821)
    Τον Φεβρουάριο του 1821 ο υπασπιστής του Ρώσου τσάρου, Αλέξανδρος Υψηλάντης, ηγήθηκε της εξέγερσης εναντίον των Τούρκων στη Μολδοβλαχία γιατί:
    1) Εκεί δεν υπήρχε οθωμανικός στρατός.
    2) Οι Ηγεμόνες ήταν Έλληνες Φαναριώτες.
    3) Κατοικούσαν εκεί πολλοί Έλληνες.
    4) Υπολόγιζε ότι οι Ρώσοι θα αντιδράσουν, αν οι Τούρκοι έστελναν στρατό.
    Ωστόσο, στις 8 Ιουνίου 1821 η εξέγερση καταπνίγηκε από τον οθωμανικό στρατό στο Δραγατσάνι και ο Ιερός Λόχος αποδεκατίστηκε.
  • Υψώνεται η σημαία της Επανάστασης στα Ψαρά

     Υψώνεται η σημαία της Επανάστασης στα Ψαρά
    10/04/2021, Πάσχα, υψώνεται η σημαία της Επανάστασης στα Ψαρά. Οι επαναστάτες καταλαμβάνουν το φρούριο των Σαλώνων.
  • Ο Αθανάσιος Διάκος στην Αλαμάνα

    Ο Αθανάσιος Διάκος στην Αλαμάνα
    23-24 Απριλίου: Ο Αθανάσιος Διάκος με 48 μόλις συναγωνιστές ηττάται από υπέρτερες τουρκικές δυνάμεις υπό τον Κιοσέ Μεχμέτ και τον Ομέρ Βρυώνη (γόνο χριστιανικής οικογένειας που εξισλαμίστηκε) στη γέφυρα της Αλαμάνας. Ακολουθεί ο μαρτυρικός θάνατός του με ανασκολοπισμό (παλούκωμα).
  • Η μάχη στο Χάνι της Γραβιάς

    Η μάχη στο Χάνι της Γραβιάς
    Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος με 120 άντρες αντιμετωπίζει με απόλυτη επιτυχία στο Χάνι της Γραβιάς ισχυρές τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις υπό τον Κιοσέ Μεχμέτ και τον Ομέρ Βρυώνη. Η νίκη αυτή αποδείχτηκε πολύ σημαντική γιατί ανάγκασε τον Ομέρ Βρυώνη να υποχωρήσει στην Εύβοια σταματώντας την εκστρατεία του στην Πελοπόννησο και διευκόλυνε τη νίκη στο Βαλτέτσι, γεγονός που είχε μεγάλο ψυχολογικό αντίκτυπο στους αγωνιστές.
  • Προσωρινό Πολίτευμα της Ελλάδος

    Προσωρινό Πολίτευμα της Ελλάδος
    Ψηφίζεται το «Προσωρινό Πολίτευμα της Ελλάδος» στην Επίδαυρο, ένα πρωτοποριακό για τα δεδομένα της εποχής συνταγματικό κείμενο.
  • Πυρπόληση Τουρκικής Ναυαρχίδας

    Πυρπόληση Τουρκικής Ναυαρχίδας
    Την νύχτα της 6ης προς 7η Ιουνίου έχοντας πλησίασαν τον τουρκικό στόλο.Ο Πιπίνος πλησίασε την αντιναυαρχίδα και πυροδότησε το πυρπολικό χωρίς το πλήρωμά του να έχει στερεώσει καλά το μπουρλότο, ενώ το πλήρωμα του τουρκικού πλοίου αντιλήφθηκε τον κίνδυνο και απομάκρυνε το πυρπολικό.Ο Κανάρης και οι σύντροφοί κατάφεραν να επιβιβαστούν στα πλοία που τους περίμεναν και να διαφύγουν.
  • Οι νικηφόρες πορείες του Κωνσταντίνου Κανάρη

    Οι νικηφόρες πορείες του Κωνσταντίνου Κανάρη
    Ο Κωνσταντίνος Κανάρης είχε πολλές νικηφόρες πορείες. Η πιο σημαντική όμως ήταν η ανατίναξη της τούρκικης ναυαρχίδας.Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας στη Χίο, τη νύχτα της 6ης προς 7η Ιουνίου 1822, ήταν πολεμικό ναυτικό γεγονός της επανάστασης του 1821 κατά το οποίο ελληνικό πυρπολικό ανατίναξε τη ναυαρχίδα του τουρκικού στόλου ο οποίος είχε καταστρέψει τη Χίο. Κατά την επιχείρηση σκοτώθηκε και ο ναύαρχος του τουρκικού στόλου, Καρά Αλής.
  • Ο Κολοκοτρώνης

    Ο Κολοκοτρώνης
  • Η πολιορκία των Πυργών της Δόμβραινας Γεώργιος Καραϊσκάκης

    Η πολιορκία των Πυργών της Δόμβραινας Γεώργιος Καραϊσκάκης
    Στις 12 Νοεμβρίου 1826 ο Γεώργιος Καραϊσκάκης πολιόρκησε τους πύργους της Δόμβραινας και διέταξε να ξεκινήσει η προσβολή των Τούρκων που βρίσκονταν στην πεδιάδα του χωριού.
  • Η μεταφορά των στρατιωτών του Γεώργιου Καραϊσκάκη

    Η μεταφορά των στρατιωτών του Γεώργιου Καραϊσκάκη
    Στις 14 Νοεμβρίου του 1826 ο Γεώργιος Καραϊσκάκης από την Δόμβραινα και την Κεκόση μετέφερε τον στρατό του στη μονή Δομπού του Αγίου Σεραφείμ και από εκεί στην μονή του Οσίου Λουκά.
  • Μάχη Αράχωβας Γεώργιος Καραϊσκάκης Μέρος 1

    Μάχη Αράχωβας Γεώργιος Καραϊσκάκης Μέρος 1
    Η μάχη της Αράχωβας ήταν πολεμική εμπλοκή της επανάστασης του '21 κατά την οποία οι Έλληνες επαναστάτες, με αρχηγό τον Καραϊσκάκη πέτυχαν μεγάλη νίκη επί του Μουσταφάμπεη. Έγινε μεταξύ 18 και 24 /11/1826. Ο Καραϊσκάκης αποφάσισε να εκστρατεύσει στις περιοχές της Ανατολικής Στερεάς που είχαν συνθηκολογήσει με τους Τούρκους ώστε να διώξει τις εχθρικές φρουρές και να προκαλέσει αντιπερισπασμό στον Κιουταχή ο οποίος θα αναγκαζόταν να στείλει βοήθεια αφαιρώντας στρατό από την Ακρόπολη.
  • Μάχη Αράχωβας Γεώργιος Καραϊσκάκης Μέρος 2

    Μάχη Αράχωβας Γεώργιος Καραϊσκάκης Μέρος 2
    Πολύ σημαντικό είναι πως ο Γεώργιος Καραϊσκάκης 2.000 πεζούς και 64 ιππείς, υπό τον Χατζημιχάλη Νταλιάνη (κυρίως Ηπειροσουλιώτες). Αφού θα ξεσήκωναν τις προσκυνημένες περιοχές, θα κατευθύνονταν στις Θερμοπύλες για να αποκόψουν τις συγκοινωνίες του Κιουταχή. Ταυτόχρονα, σώμα Θεσσαλομακεδόνων θα αποβιβαζόταν στα βοιωτικά παράλια και από εκεί θα απέκοπτε τις επικοινωνίες του Κιουταχή, επιτιθέμενο στο Ταλάντι.
  • Η Συντριβή των Τούρκων από τον Γεώργιο Καραϊσκάκη

    Η Συντριβή των Τούρκων από τον Γεώργιο Καραϊσκάκη
    Από τις 19 Νοεμβρίου 1826 μέχρι τις 24 Νοεμβρίου ο Γεώργιος Καραϊσκάκης συνέτριψε τους Τούρκους σε μάχες στην Αράχωβα Από 2000 Τούρκοι έμειναν μόλις 300.Στο τέλος των μαχών έστησε πυραμίδα από 1500 κεφάλια Τουρκαλβανών στρατιωτών.
  • Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης καταλαμβάνει την Αράχοβα

    Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης καταλαμβάνει την Αράχοβα
    Στις 19 Νοεμβρίου 1826 ο Γεώργιος Καραϊσκάκης με 560 άντρες κατέλαβε την Αράχωβα και την οχύρωσε με την βοήθεια των κατοίκων,ώστε να προλάβει τον επικεφαλής των τουρκαλβανικών σωμάτων Μουστάμπεη που ήθελε να φτάσει στην Άμφισσα μέσω Αράχωβας.
  • Αρχές Δεκεμβρίου Γεώργιος Καραϊσκάκης

    Αρχές Δεκεμβρίου Γεώργιος Καραϊσκάκης
    Στις Αρχές Δεκεμβρίου 1826 ο Γεώργιος Καραϊσκάκης συνέχισε τις εκκαθαρίσεις των περιοχών της Στερεάς Ελλάδας.Εισήλθε στο Τουρκοχώρι και το κατέλαβε ενώ ο ίδιος σκότωσε τον Μεχμέτ Πασά.
  • Αρχές Φεβρουαρίου Γεώργιος Καραϊσκάκης

    Αρχές Φεβρουαρίου Γεώργιος Καραϊσκάκης
    Στις αρχές Φεβρουαρίου 1827 ο Γεώργιος Καραϊσκάκης ανάγκασε τον Ομέρ Πασά της Εύβοιας να παραιτηθεί και να επιστρέψει νικημένος στην έδρα του.
  • Η επιστροφή του Γεώργιου Καραϊσκάκη στην Ελευσίνα

    Η επιστροφή του Γεώργιου  Καραϊσκάκη στην Ελευσίνα
    Στις 23 Φεβρουαρίου 1827 ο Γεώργιος Καραϊσκάκης επιστρέφει στην Ελευσίνα αφού είχε ελευθερώσει όλη την Στερεά Ελλάδα εκτός από το Μεσολόγγι,την Βόνιτσα και την Ναύπακτο.
  • Εκλογή Καποδίστρια ως κυβερνήτη

    Εκλογή Καποδίστρια ως κυβερνήτη
    Στις 30 Μαρτίου 1827 η Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας τον εξέλεξε Κυβερνήτη του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους, σε μία περίοδο που η Επανάσταση καρκινοβατούσε.
    Πηγή: https://www.sansimera.gr/biographies/195
  • Παραίτηση Καποδίστρια από υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας

    Ο τσάρος της Ρωσίας Νικόλαος Α΄ αποδέχεται την παραίτηση του Ιωάννη Καποδίστρια από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της αυτοκρατορίας.
  • Το τέλος του Γεώργιου Καραϊσκάκη

    Το τέλος  του Γεώργιου Καραϊσκάκη
    Στις 22 Απριλίου 1827 κάποιοι Έλληνες στρατιώτες επιτέθηκαν χωρίς διαταγή κατά του στρατοπέδου του Κιουταχή. Για να μη γενικευθεί η σύγκρουση, ο Καραϊσκάκης βγήκε από τη σκηνή του και κατευθύνθηκε έφιππος προς το σημείο της συμπλοκής γύρω στις 4 το απόγευμα. Μία σφαίρα, όμως, τον βρήκε στο υπογάστριο και τον τραυμάτισε σοβαρά. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών, ο Καραϊσκάκης άφησε την τελευταία του πνοή στις 4 το πρωί της 23ης Απριλίου.
  • Ο Ι. Καποδίστριας ορκίζεται κυβερνήτης

    Ο Ι. Καποδίστριας ορκίζεται κυβερνήτης
    Η ορκομωσία του πραγματοποιείται με λαμπρότητα στην τότε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, την Αίγινα στις 26/1/1828 και συγκεκριμένα στον Μητροπολιτικὸ Ναὸ.
  • Ίδρυση Εθνικής Χρηματιστικής Τράπεζας

    Ίδρυση Εθνικής Χρηματιστικής Τράπεζας
    Ίδρυση της «Εθνικής Χρηματιστικής Τράπεζας» και καθιέρωση του φοίνικα ως εθνικού νομίσματος. Το εθνικό νομισματοκοπείο του Καποδίστρια κατά την περίοδο λειτουργίας του έκοψε τα ακόλουθα νομίσματα: αργυρό φοίνικα, χάλκινο 20λεπτο, 10λεπτο, 5λεπτο και μονόλεπτο. Αυτά τα νομίσματα αποσύρθηκαν μετά την έλευση του Όθωνα. Ο αργυρός φοίνικας περιέχει άργυρο και έχει βάρος 4,165 γραμμάρια.
    Μόλις έξι χρόνια μετά την δημιουργία της, η Εθνική Χρηματιστική Τράπεζα αποτελούσε, όμως, ήδη παρελθόν...
  • Ίδρυση δικαστηρίων

    Ιδρύονται από τον κυβερνήτη Καποδίστρια δικαστήρια διαφόρων βαθμίδων
  • Πρωτόκολλο του Λονδίνου

    Πρωτόκολλο του Λονδίνου
    Στις 3 Φεβρουαρίου του 1830 υπογράφτηκε από την Αγγλία, την Γαλλία και την Ρωσία το πρωτόκολλο της ανεξαρτησίας του Ελληνικού κράτους. Ήταν η πρώτη επίσημη πράξη ,που αναγνώριζε την Ελλάδα ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος. Πρώτος κυβερνήτης του νέου αυτού κράτους υπήρξε ο Ιωάννης Καποδίστριας.
  • Το τέλος του Ιωάννη Καποδίστρια

    Το τέλος του Ιωάννη Καποδίστρια
    Ναύπλιο, χαράματα Κυριακής 27 Σεπτεμβρίου 1831. Ο Ιωάννης Καποδίστριας μεταβαίνει στον ναό του Αγίου Σπυρίδωνος για να παρακολουθήσει τον όρθρο και τη θεία λειτουργία. Εκεί συναντά τους Γεώργιο και Κωνσταντίνο Μαυρομιχάλη, οι οποίοι, αφού τον χαιρετούν, τον προσπερνούν και στέκονται δεξιά και αριστερά της στενής εισόδου του ιερού ναού. Λίγα λεπτά αργότερα, αφού εισέρχεται στην εκκλησία ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης τον αρπάζει από το αριστερό χέρι και τον πυροβολεί
  • Μονάρχης Όθωνας

    Μονάρχης Όθωνας
    Υπογράφεται από τις Μεγάλες Δυνάμεις και τον εκπρόσωπο της Βαυαρίας σύμβαση, η οποία προβλέπει ότι η Ελλάδα θα είναι κράτος μοναρχικό με κληρονομικό της μονάρχη τον Όθωνα, δευτερότοκο γιο του βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου.
  • Κρητική Επανάσταση

    Κρητική Επανάσταση
    Η Κρητική Επανάσταση του 1841 υπήρξε μία από τις πολλές επαναστάσεις των Κρητικών κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα ενάντια στην Οθωμανική κυριαρχία. Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν έμεινε ανεπηρέαστη από την όλη κατάσταση. Αβοήθητοι οι επαναστάτες από το Ελληνικό κράτος και υπό την πίεση των ξένων Δυνάμεων αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τον αγώνα και οι κυριότεροι από τους αρχηγούς να καταφύγουν στην Ελλάδα μαζί με πολλά γυναικόπαιδα.
  • Πρωθυπουργός της Ελλάδας

    Πρωθυπουργός της Ελλάδας
    Ο Κωνσταντίνος Κανάρης έγινε 5 φορές Πρωθυπουργός της Ελλάδας, 1844, 1848-49, 1864, 1864-65 και 1877 και για 2 χρόνια και 3 μήνες συνολικά,επανήλθε στη πολιτική ζωή το 1843.
  • Ο θάνατος του Κωνσταντίνου Κανάρη

    Ο θάνατος του Κωνσταντίνου Κανάρη
    Στις 2 Σεπτεμβρίου 1877, χτυπημένος από ημιπληγία, πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς, όντας εν ενεργεία πρωθυπουργός. Η τελευταία του κατοικία βρίσκεται δίπλα στην είσοδο του Α' Νεκροταφείου, ενώ αρκετά χρόνια έζησε και στην περιοχή της Κυψέλης.