ציר זמן לאומי

  • מבצע עזרא ונחמיה 1950

    מבצע עזרא ונחמיה 1950
    מבצע עזרא ונחמיה, הקרוי גם מבצע בבל או מבצע עולי בבל, הוא מבצע העלאת יהודי עיראק לישראל כחלק ממבצעי העלאת היהודים לארץ במהלך שנות ה-50. המבצע קרוי על שמם של עזרא ונחמיה, מנהיגים יהודים בבבל ובארץ ישראל בתחילת תקופת בית שני.
  • מבצע קדש 1956

    מבצע קדש 1956
    מלחמה קצרה שהתנהלה בין ישראל, בריטניה וצרפת מצד אחד לבין מצרים מהצד השני, בין 29 באוקטובר ל-5 בנובמבר 1956 (כ"ד בחשוון עד א' בכסלו תשי"ז). במהלך המלחמה כבש צה"ל את חצי האי סיני, למעט רצועה צרה לאורך תעלת סואץ, השמיד תשתיות צבאיות רבות ופגע בצבא המצרי. לאחר סיום המלחמה פינתה ישראל את כל השטח שכבשה. במקביל למערכה הישראלית ניהלו בריטניה וצרפת במשותף מבצע להשתלטות על תעלת סואץ.
  • הכנסת מאשרת את חוק היסוד הראשון 1958

    הכנסת מאשרת את חוק היסוד הראשון 1958
    במרץ 1992 נחקקו חוק-יסוד: חופש העיסוק וחוק-יסוד: כבוד האדם וחירותו. עם חקיקתם חל שינוי מהותי במעמדן של זכויות האדם בישראל. הן הפכו לזכויות חוקתיות. ניתן להן מעמד חוקתי על-חוקי. חוק "רגיל" של הכנסת אינו יכול לשנותן. חקיקה רגילה אינה יכולה לפגוע בזכות אדם מוגנת אלא אם כן מתקיימות הדרישות הקבועות בחוקי היסוד. אי קיום הדרישות החוקתיות הופך את החוק הרגיל לחוק לא חוקתי. זהו חוק שנפל בו פגם חוקתי. בית המשפט עשוי להכריז על בטלותו.
  • מלחמת ששת הימים 1967

    מלחמת ששת הימים 1967
    מלחמת ששת הימים הייתה מלחמה שנערכה מבוקר 5 ביוני עד ליל 10 ביוני 1967, בין ישראל לבין מצרים, ירדן וסוריה, שנעזרו במדינות ערביות נוספות: עיראק, לבנון, ערב הסעודית, לוב, סודאן, תוניסיה, מרוקו ואלג'יריה.
    המלחמה החלה במכה מקדימה ישראלית במבצע מוקד על חיל האוויר המצרי, לאחר תקופת ההמתנה המתוחה, שבה נעשו ניסיונות להימנע ממלחמה. במהלך המלחמה כבשה מדינת ישראל שטחים נרחבים בסיני, רצועת עזה, רמת הגולן, יהודה ושומרון ומזרח ירושלים. השטח הכולל של ישראל אחרי המלחמה גדול פי שלושה משטחה של המדינה לפני המלחמה.
  • השתלת לב ראשונה בישראל 1968

    השתלת לב ראשונה בישראל 1968
    השתלת הלב הראשונה בישראל נערכה בבית החולים בילינסון ב-5 בדצמבר 1968, כשנה לאחר השתלת הלב הראשונה בעולם, שהתקיימה בדרום אפריקה. המנתח שביצע את ההשתלה הוא פרופ' מוריס לוי. הלב להשתלה נלקח ללא הסכמת המשפחה מגופו של אברהם סדגת, והשתל בגופו של יצחק סולם, שנפטר כשבועיים לאחר הניתוח.
  • מלחמת ההתשה 1969

    מלחמת ההתשה 1969
    מלחמת ההתשה הייתה מלחמה בין ישראל לבין מצרים, שהחלה ב-8 במרץ 1969 ונמשכה עד 7 באוגוסט 1970, מועד שבו הסכימו הצדדים על הפסקת אש שנכנסה לתוקף למחרת. המלחמה החלה כיוזמה מצרית להתשת ישראל תוך הפרת הסכם הפסקת האש שסיים את מלחמת ששת הימים: את השם "מלחמת ההתשה" ("חרב אל-אסתנזאף") העניק לה נשיא מצרים גמאל עבד אל נאצר, והיא הסתיימה בהתשה של שני הצדדים.
  • מלחמת יום הכיפורים 1973

    מלחמת יום הכיפורים 1973
    מלחמת יום הכיפורים (נקראת גם מלחמת יום כיפור; "מלחמת אוקטובר" וגם "מלחמת רמדאן") פרצה ביום הכיפורים ה'תשל"ד, 6 באוקטובר 1973, בהתקפת קואליציה של צבאות מדינות ערביות כנגד ישראל, בהובלתן של סוריה ומצרים. המלחמה התרחשה בעיקר בסיני וברמת הגולן, ונמשכה עד 24 באוקטובר 1973, יום כניסת הפסקת האש לתוקף. חילופי אש נמשכו עד 26 באוקטובר בחזית המצרית בחצי האי סיני ועד 1974 בחזית הסורית ברמת הגולן.
  • הזמר יזהר כהן זוכה באירוויזיון 1978

    הזמר יזהר כהן זוכה באירוויזיון 1978
    יזהר כהן נולד ב-13 במרץ 1951 הוא זמר ומלחין ישראלי, הישראלי הראשון שזכה בתחרות הזמר של האירוויזיון (1978) עם השיר אָבָּנִיבִּי (או אָ-בָּ-נִי-בִּי) שהוא פזמון עברי שביצע יחד עם להקת אלף-בית, שייצגו בתחרות את ישראל. הוא נכתב על ידי אהוד מנור והולחן בידי נורית הירש, צמד שהרבה לשתף פעולה בכתיבתו לאירוויזיון. הפזמון החוזר כתוב בשפת הבי"ת, ופירושו "אני אוהב אוֹתָךְ".
  • יצחק נבון מושבע כנשיא החמישי של מדינת ישראל 1978

    יצחק נבון מושבע כנשיא החמישי של מדינת ישראל 1978
    ב-29 במאי 1978, ארבעים ימים לאחר שנבחר לנשיאות המדינה, יצחק נבון הושבע לתפקידו בטקס חגיגי שנערך בכנסת. בטקס נכחו כל 120 חברי הכנסת. יצחק שוה, מועמד הקואליציה לנשיאות, לא הוזמן, ואילו אלימלך-שמעון רימלט, שהתמודד גם הוא, הוזמן כאחד מחברי הכנסת לשעבר, אך לא נכח בהשבעה[108]. בנאום השבעתו, שם נבון דגש על השלום הקרב ובא עם מצרים.
  • הפיגוע באוטובוס האמהות 1988

    הפיגוע באוטובוס האמהות 1988
    פיגוע אוטובוס האמהות מתייחס לאירוע חטיפת אוטובוס אזרחי ישראלי, שהוביל עובדים לקריה למחקר גרעיני שליד דימונה. באירוע, אשר אירע ב-7 במרץ 1988 לקחו שלושה מחבלים פלסטינים חמושים 11 נוסעים בני ערובה, והוציאו להורג נוסע אחד. יחידת ימ"מ הסתערה על האוטובוס, ובמבצע שארך כארבעים שניות נהרגו שלושת החוטפים יחד עם שתיים מבנות הערובה.
    האירוע נקרא "פיגוע אוטובוס האמהות" משום שרבות מהנוסעים היו אמהות עובדות.
  • 1988 הלווין הישראלי הראשון, אופק 1, שוגר לחלל באמצעות טיל שביט

     1988 הלווין הישראלי הראשון, אופק 1, שוגר לחלל באמצעות טיל שביט
    אופק היא סדרה של לוויינים ישראליים. שני הלוויינים הראשונים בסדרה נועדו לניסויים, והיתר הם לווייני ריגול שנועדו לצילום לצורך איסוף מודיעין צבאי. רוב לווייני אופק שוגרו מבסיס פלמחים על גבי משגר ה"שביט" הישראלי. הלוויינים חגים מסביב לכדור הארץ בגובה נמוך ומשלימים סיבוב כל 90 דקות לערך. סדרת לוויינים זו ובעיקר שיגורו של הלוויין אופק 1 מבסיס פלמחים ב־19 בספטמבר 1988 הפכו את ישראל למדינה השמינית שמצליחה לשגר בכוחות עצמה לוויין מתוצרתה. הלוויינים והמשגרים פותחו ונבנו על ידי התעשייה האווירית לישראל.
  • הפלת ממשלת שמיר 1992

    הפלת ממשלת שמיר 1992
    על פי שר החוץ ארנס, מימיה הראשונים של הממשלה ניהל פרס מגעים חשאיים עם הממשל האמריקני כדי שלא יקבל את יוזמת השלום הישראלית כמו שהיא אלא יציב תנאים שהליכוד לא יוכל לקבל[1]. לאחר שקיבל את מבוקשו רקח פרס בעזרתם של חיים רמון ויוסי ביילין הסכם סודי עם אריה דרעי וסיעת ש"ס לתמיכה בהפלת הממשלה.
  • אופק 3 הלוויין הישראלי הראשון שהיה בעל יכולות צילום 1995

    אופק 3 הלוויין הישראלי הראשון שהיה בעל יכולות צילום 1995
    אופק 3 שוגר ב-5 באפריל 1995.[2] היה זה הלוויין הישראלי הראשון שהיה בעל יכולות צילום. שימש את מערכת הביטחון עד שנת 2000. השיגור בוצע על ידי משגר השביט למסלול של 370 x750 ק"מ. זה היה לוויין מיוצב בשלושה צירים לחישה מרחוק. ללוויין מערכות מחשוב ותקשורת משופרים, כנפיים סולריות (לעומת פנלים צמודים לגוף בשני הניסויים הראשונים).
  • נכשל שיגורו של הלוויין אופק 4 1998

    נכשל שיגורו של הלוויין אופק 4 1998
    שביט הוא משגר לוויינים מתוצרת מפעל מל"מ של התעשייה האווירית, ומשמש לשיגור סדרת הלוויינים "אופק". בניגוד למשגרי לוויינים אחרים בעולם, ה"שביט" משוגר מערבה, בניגוד לסיבוב כדור הארץ, וזאת עקב הרצון למנוע נפילתם של שברים על מקומות מיושבים וכן להימנע מטיסה מעל מדינות עוינות. לשביט יכולת נשיאה של 290 ק"ג ואילו גרסה מתקדמת שלו מיועדת לשאת 350 ק"ג. המשגר הוא בעל שלושה שלבים המונעים בדלק מוצק. השניים הראשונים מיוצרים על ידי מפעל "גבעון" של תעש, והשלב השלישי מיוצר על ידי רפא"ל ומכונה "אזוב".
  • מטוסי קרב נוחתים לראשונה בישראל בבסיס חצרים 1998

    מטוסי קרב נוחתים לראשונה בישראל בבסיס חצרים 1998
    לראשונה בישראל: כנס העבודה הבינלאומי השנתי של משתמשי מטוס ה-F-35 הגיע ביום חמישי לאחר יומיים אינטנסיביים של עבודה, למידה וחשיבה משותפת. עשרות משתתפים הגיעו מארצות הברית, בריטניה, איטליה, נורבגיה, דנמרק והולנד על-מנת לחלוק רעיונות משותפים ולחקור יחד את מטוס הדור החמישי המתקדם בעולם, וביום שלמחרת הכנס הגיעו קבוצת המשתמשים מרחבי העולם לבסיס נבטים הדרומי בו שוכנת טייסת 140 המפעילה את מטוס ה"אדיר", לרשות חיל-האוויר הישראלי עומדים 12 מטוסים, עשרות טייסים, 60 טכנאים וארבעה מאמנים.
  • לוויין הביון הישראלי אופק 8 משוגר לחלל 2008

    לוויין הביון הישראלי אופק 8 משוגר לחלל 2008
    אופק 8 או טכסאר שוגר ב-21 בינואר 2008, בין שיגור אופק 7 לאופק 9. באופן רשמי הלוויין אינו נמנה עם סדרת לווייני אופק שכן טכנולוגיית הריגול שלו כלוויין מכ"ם ולא צילום שונה משאר לווייני אופק. עם זאת חלקים ממרכיבי גופו מבוססים על פיתוחים מלווייני אופק.
  • הפיגוע בישיבת מרכז הרב בירושלים 2008

    הפיגוע בישיבת מרכז הרב בירושלים 2008
    הפיגוע בישיבת מרכז הרב היה פיגוע ירי שבוצע בישיבת מרכז הרב, בשכונת קריית משה בירושלים, ב-6 במרץ 2008 (אור לל' באדר א' ה'תשס"ח) ובו רצח מחבל פלסטיני שמונה תלמידי ישיבה: שלושה מתלמידי הישיבה הגבוהה מרכז הרב, וחמישה מתלמידי ישיבת ירושלים לצעירים, וכן פצע תשעה תלמידים. המחבל חוסל בידי אברך בישיבה ולוחם צה"ל.
  • נחנך גשר המיתרים בירושלים 2008

    נחנך גשר המיתרים בירושלים 2008
    כ-30 אלף בני אדם הגיעו ב25 ביוני 2008 לטקס חנוכתו של גשר המיתרים החדש בכניסה לירושלים, גשר קלטראווה.. בתחילת הטקס הושמעו נאומיהם המוקלטים, של ראש העירייה, אורי לופליאנסקי, שר התחבורה, שאול מופז וראש הממשלה אהוד אולמרט. אולמרט קרא בנאומו לגשר "שער הכניסה המודרני לירושלים ההיסטורית". למרות הטקס החגיגי תושבי ירושלים התקשו להשתתף בשמחה ותלו בסמוך לגשר שלט גדול עליו נכתב: "גשר המיותרים".
  • שיגורו של אופק 11 2016

    שיגורו של אופק 11 2016
    אופק 11 שוגר ב-13 בספטמבר 2016 מבסיס חיל האוויר בפלמחים על גבי משגר שביט. משקלו הוא כ-300 ק"ג. הוא לוויין אופטי הנושא מערכת צילום מתקדמת. הוא מסוגל לצלם שדה ראייה של כ-15 ק"מ בכל צילום (עבור לווין בגובה 600 ק"מ). לאחר השיגור הלוויין נכנס למסלול סביב כדור הארץ כמתוכנן, אך אובחנה תקלה כלשהי שגרמה לקשיי תקשורת עם הלוויין. אנשי התעשייה האווירית ומומחים שונים פעלו לייצב אותו. המאמצים נשאו פרי והמהנדסים הצליחו להשמיש את הלוויין, וב-22 בספטמבר נשלחו תמונות ראשונות מהלוויין למפעיליו
  • 2018 משטרת ישראל פרסמה כתב אישום נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו

     2018 משטרת ישראל פרסמה כתב אישום נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו
    ראשונה בתולדות ישראל, המלצה לכתב אישום נגד ראש ממשלה מכהן בעיצומה של מערכת בחירות, בתיק המתנות (תיק 1000) יואשם נתניהו במרמה והפרת אמונים, וכך גם בתיק הנוגע לשיחותיו עם נוני מוזס (תיק 2000); בפרשת בזק (תיק 4000) יוגש כתב אישום בקבלת שוחד.
  • נטע ברזילי מישראל מנצחת בתחרות האירוויזיון 2018

    נטע ברזילי מישראל מנצחת בתחרות האירוויזיון 2018
    נטע ברזילי נציגת ישראל לאירוויזיון ניצחה בגמר האירוויזיון 2018 והחזירה את האירוע בפעם הרביעית לירושלים.שירה, טוי, שיר העצמה אישית מרומם רוח, עם הסינתיסייזר הקולי, כבר הפך לסנסציה עולמית ואסף מעל 50 מיליון צפיות בערוץ היוטיוב הרשמי של האירוויזיון.