ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΜΜΗ ΠΕΡΣΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ

  • 513 BCE

    Εκστρατεία των Περσών εναντίων των Σκυθών + Θράκη υπό περσικό έλεγxo

    Εκστρατεία  των Περσών εναντίων των Σκυθών + Θράκη υπό περσικό έλεγxo
    Η εκστρατεία των Περσών εναντίον των Σκυθών, η οποία έγινε το 513 π.Χ στα βόρεια του Δούναβη, απέτυχε. Όμως, οι Πέρσες κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την Θράκη
  • 499 BCE

    Ιωνική Επανάσταση

    Ιωνική Επανάσταση
    Η κατοχή των Στενών, η βαριά φορολογία και η στέρηση της ελευθερίας προκάλεσαν την επανάσταση των Μικρασιατών Ελλήνων (Ιωνική Επανάσταση), το 499 π.Χ. Οι Μικρασιάτες Έλληνες, όμως για να αντιμετωπίσουν τις περσικές δυνάμεις ζήτησαν βοήθεια από την Ελλάδα. Ανταποκρίθηκαν μόνο οι Έλληνες και οι Ερετριείς, οι οποίοι έστειλαν 25 πλοία. Δυστυχώς, οι Μικρασιάτες Έλληνες δεν κατάφεραν να νικήσουν τους Πέρσες παρά τις αρχικές τους νίκες.
  • 494 BCE

    Ναυμαχία Λάδης

    Ναυμαχία Λάδης
    Το 494 π.Χ στη ναυμαχία της Λάδης, ηττήθηκε ολοκληρωτικά και ο στόλος των Ελλήνων από τους Πέρσες
  • 492 BCE

    Εκστρατεία του Μαρδόνιου

    Εκστρατεία του Μαρδόνιου
    Το 492 π.Χ ο στρατός του Μαρδόνιου πέρασε τον Ελλήσποντο και κινήθηκε προς την Μακεδονία. Ταυτόχρονα, κινήθηκε και ο στόλος των Περσών. Στον γυρισμό, όμως μια μεγάλη θαλασσοταραχή κοντά στον Άθω κατέστρεψε τον περσικό στόλο. Η εκστρατεία αυτή έληξε, αφού οι Πέρσες κατάφεραν να επαναφέρουν την Θράκη υπό τον έλεγχό τους.
  • 490 BCE

    Μάχη του Μαραθώνα (Δάτης και Αρταφέρνης εναντίον του Μιλτιάδη)

    Μάχη του Μαραθώνα (Δάτης και Αρταφέρνης εναντίον του Μιλτιάδη)
    Το 490 π.Χ ,περσικές δυνάμεις κατευθύνθηκαν προς τον Μαραθώνα όπου και στρατοπέδευσαν. Οι Αθηναίοι αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν τους Πέρσες στο σημείο όπου είχε γίνει η απόβαση. Δέκα χιλιάδες Αθηναίοι και χίλιοι Πλαταιείς αντίκρισαν πρώτοι τον κίνδυνο. Μόλις δόθηκε το σύνθημα, οι Αθηναίοι, όρμησαν τρέχοντας. Το κατηφορικό έδαφος που είχαν διαλέξει τους βοήθησε να φθάσουν πιο γρήγορα στον σκοπό τους. Οι Πέρσες κυκλώθηκαν και πολλοί υποχώρησαν πανικόβλητοι προς τα καράβια.
  • 481 BCE

    Συνέδριο Ισθμού

    Οι Έλληνες, επειδή υποψιάζονταν ότι οι Πέρσες ετοίμαζαν μεγάλη εκστρατεία, έκαναν ένα συνέδριο στον Ισθμό, το 481 π.Χ όπου αποφάσισαν να αμυνθούν ενωμένοι σε περίπτωση περσικής εισβολής.
  • 480 BCE

    Ναυμαχία Σαλαμίνας

    Ναυμαχία Σαλαμίνας
    Ο Ξέρξης προχώρησε και έφθασε στην Αθήνα, την οποία είχαν εγκαταλείψει οι περισσότεροι κάτοικοί της. Ο ελληνικός στόλος στάθηκε στο στενό της Σαλαμίνας. Εκεί, με πρόταση του μεγαλοφυούς στρατηγού των Αθηναίων Θεμιστοκλή, αποφασίστηκε να γίνει η σύγκρουση με τον περσικό στόλο. Οι Πέρσες στον περιορισμένο χώρο δε θα μπορούσαν να παρατάξουν όλη τους τη δύναμη. Όταν δόθηκε το σύνθημα της επίθεσης, τα ελληνικά πλοία επιτέθηκαν με ορμή και κατάφεραν να κυριαρχήσουν.
  • 480 BCE

    Μάχη των Θερμοπυλών

    Μάχη των Θερμοπυλών
    Ο Ξέρξης, φθάνοντας στις Θερμοπύλες, ζήτησε από τον αρχηγό των Ελλήνων Λεωνίδα, βασιλιά της Σπάρτης, να παραδώσει τα όπλα. Ο Λεωνίδας τού απάντησε "Μολών λαβέ" (έλα να τα πάρεις). Οι προσπάθειες των Περσών να καταβάλουν την αντίσταση των Ελλήνων απέτυχαν. Από τη δύσκολη θέση έβγαλε τους Πέρσες ο Εφιάλτης, κάτοικος της περιοχής, ο οποίος τους οδήγησε από ένα μονοπάτι στα νώτα των Ελλήνων.
    Τελικά ο Ξέρξης κατάφερε να νικήσει τους Έλληνες στην μάχη αυτή.
  • 479 BCE

    Ναυμαχία της Μύκαλης

    Ναυμαχία της Μύκαλης
    Την ίδια ημέρα που έγινε η μάχη των Πλαταιών, πιστεύεται ότι ένας άλλος Σπαρτιάτης, ο Λεωτυχίδης, νίκησε τα υπολείμματα του περσικού στόλου στα ανοικτά της Μυκάλης. .
  • 479 BCE

    Μάχη των Πλαταιών

    Μάχη των Πλαταιών
    Στις αρχές του καλοκαιριού του 479 π.Χ. ο Μαρδόνιος εισέβαλε ξανά στην Αθήνα. Βρήκε, όμως, την πόλη έρημη. Βάδισε τότε προς τις Πλαταιές. Εκεί αποφάσισε να δώσει τη μάχη.Οι Έλληνες υπό τον Σπαρτιάτη βασιλιά Παυσανία κατάφεραν να τους νικήσουν ολοκληρωτικά.
  • 478 BCE

    Συμμαχία της Δήλου

    Συμμαχία της Δήλου
    Το 478 π.Χ, με πρωτοβουλία του «δικαιότερου από όλους τους ανθρώπους», του Αριστείδη, οι πόλεις του Αρχιπελάγους και των ιωνικών παραλίων συνάπτουν με την Αθήνα μία Συμμαχία με έδρα το νησί της Δήλου. Η πόλη που κυριαρχεί στη Συμμαχία της Δήλου και επηρεάζει τις άλλες πόλεις, είναι φυσικά η Αθήνα, αφού διαθέτει την ισχυρότερη ναυτική δύναμη.
    Όλες οι πόλεις διαθέτουν μία ψήφο στην Συμμαχία, η οποία συνεδριάζει μία φορά τον χρόνο.
  • 471 BCE

    Εξορία του Θεμιστοκλή και Θάνατος του Αριστείδη

     Εξορία του Θεμιστοκλή και Θάνατος του Αριστείδη
    Ο Θεμιστοκλής, παρά τη σύνεσή του, κάποια στιγμή έχασε την εμπιστοσύνη των Αθηναίων, που τον κατηγόρησαν ότι έκανε σφάλματα και παρεκτροπές. Το 471 π.Χ. ο Θεμιστοκλής εξοστρακίστηκε επειδή κάποιοι τον φθονούσαν και άλλοι επειδή φοβόνταν ότι με την υπεροχή του θα κινδύνευε η δημοκρατία.
    Ο Αριστείδης, πολιτικός αντίπαλος του Θεμιστοκλή, πεθαίνει δυστυχώς το ίδιο έτος.
  • 467 BCE

    Μάχη στον Ευρυμέδοντα ποταμό

    Μάχη στον Ευρυμέδοντα ποταμό
    Ο Κίμων, γιος του Μιλτιάδη και ικανός ηγέτης του αριστοκρατικού κόμματος, νικάει τους Πέρσες στον Ευρυμέδοντα ποταμό της Παμφυλίας το 467 π.Χ. Μετά από αυτή τη νίκη οι δυνάμεις της Συμμαχίας της Δήλου κυριαρχούν απόλυτα στο Αιγαίο.
  • 464 BCE

    Επανάσταση ειλώτων της Μεσσηνίας- Γ Μεσσηνιακός Πόλεμος

    Επανάσταση ειλώτων της Μεσσηνίας- Γ Μεσσηνιακός Πόλεμος
  • 462 BCE

    Εμφάνιση του Περικλή στην πολιτική σκηνή

    Εμφάνιση του Περικλή στην πολιτική σκηνή
    Ο Περικλής, γόνος του παλαιού γένους των Αλκμεωνιδών και μαθητής του φιλόσοφου Αναξαγόρα, εμφανίζεται για πρώτη φορά στον πολιτικό ορίζοντα της Αθήνας στο πλευρό του Εφιάλτη, του ηγέτη του δημοκρατικού κόμματος, το 462 π.Χ.
  • 461 BCE

    Εξοστρακισμός Κίμωνα

    Εξοστρακισμός Κίμωνα
    Ο Κίμων, το 461 π.Χ εξοστρακίστηκε, γιατί το 462 π.Χ., η Σπάρτη ζήτησε τη βοήθεια των Αθηναίων, αφού η εξέγερση των ειλώτων την είχε φέρει σε πολύ δύσκολη θέση. Οι Αθηναίοι πείστηκαν από τον Κίμωνα να στείλουν στρατό για να τη βοηθήσουν. Η είδηση της άφιξης 4.000 Αθηναίων οπλιτών με επικεφαλής τον Κίμωνα ανησύχησε τους Σπαρτιάτες, οι οποίοι με το πρόσχημα ότι δεν τους χρειάζονταν πια, τους έδιωξαν. Αυτή η προσβολή καταλογίστηκε στον Κίμωνα, ο οποίος τον επόμενο χρόνο εξοστρακίστηκε.
  • 454 BCE

    Μεταφορά συμμαχικού ταμείου στην Αθήνα από τον Περικλή

    Μεταφορά συμμαχικού ταμείου στην Αθήνα από τον Περικλή
    Το 454 π.Χ. ο Περικλής, με μία συμβολική κίνηση ιδιαίτερης σημασίας, μεταφέρει το ταμείο της Συμμαχίας από τη Δήλο στην Ακρόπολη της Αθήνας.
  • 451 BCE

    Ανάκληση του Κίμωνα από την εξορία

    Ανάκληση του Κίμωνα από την εξορία
    Όταν η πατρίδα ανακαλεί τον Κίμωνα από την εξορία, εκείνος τίθεται επικεφαλής του στόλου των Αθηναίων κατά την τελευταία τους επιχείρηση εναντίον των Περσών, για να πεθάνει πολιορκώντας τη Σαλαμίνα της Κύπρου και να νικήσει, έστω και νεκρός, τους Πέρσες (449 π.Χ.)
  • 449 BCE

    Μάχη στη Σαλαμίνα της Κύπρου

    Μάχη στη Σαλαμίνα της Κύπρου
    Η μάχη στη Σαλαμίνα της Κύπρου ήταν η τελευταία επιχείρηση των Ελλήνων εναντίον των Περσών, στην οποία ο Κίμων τέθηκε επικεφαλής του στόλου των Αθηναίων και πέθανε πολιορκώντας τη Σαλαμίνα της Κύπρου και να νίκησε, έστω και νεκρός, τους Πέρσες .
  • 449 BCE

    Ειρήνη του Καλλία ή Κιμώνειος Ειρήνη

    Ειρήνη του Καλλία ή Κιμώνειος Ειρήνη
    Το 449 π.Χ. υπογράφεται ανάμεσα στην Αθήνα και τον Πέρση βασιλιά η λεγόμενη Ειρήνη του Καλλία. Με αυτήν ουσιαστικά τερματίζονται οι Ελληνοπερσικοί πόλεμοι. Ο κύριος όρος της Ειρήνης του Καλλία υποχρεώνει τους Πέρσες να αναγνωρίσουν την αυτονομία των ελληνικών πόλεων.
  • 446 BCE

    Τριακοντούτεις Σπονδαί

    Τριακοντούτεις Σπονδαί
    Οι σχέσεις με τη Σπάρτη, οι οποίες μετά την πτώση του Κίμωνα ήταν αρκετά ταραγμένες, εξομαλύνονται με τη σύναψη της Τριακονταετούς Ειρήνης, το 446 π.Χ