Ιστορία των Υπολογιστών

By antheo
  • 500 BCE

    Ο πρώτος υπολογιστής

    Γύρω στα 500 π.χ. παρουσιάζεται ο Άβακας (το γνωστό μας αριθμητήριο με τις χάντρες), αρχικά μάλλον στην Κίνα.
  • 87 BCE

    Ο Αστρολάβος

    Οι πρώτοι μηχανισμοί που μπορούν να θεωρηθούν ότι μοιάζουν με τους σύγχρονους αναλογικούς υπολογιστές, είναι οι Aστρολάβοι. Οι αστρολάβοι χρησιμοποιήθηκαν για την παρατήρηση των αστέρων και τον προσδιορισμό του ύψους τους από τον ορίζοντα. Ένας τέτοιος μηχανισμός βρέθηκε το 1900, στο βυθό της θάλασσας των Αντικυθήρων. Ο "Μηχανισμός των Αντικυθήρων" (87 π.χ.), είναι μια αστρονομική συσκευή, που λειτουργούσε σαν ένας φορητός ημερολογιακός υπολογιστής σταθερού προγράμματος.
  • Μηχανή Leibnitz

    Τη συνέχεια της προσπάθειας αυτής ανέλαβε ο Άγγλος Leibnitz. Η μηχανή που κατασκεύασε στηριζόταν σε κυλίνδρους, με άνισα δόντια και αποτέλεσε πρότυπο για τις επόμενες εξελιγμένες αριθμομηχανές. Φτάνουμε έτσι στον εκκεντρικό Αγγλο μαθηματικό και μηχανικό Charles Babbage ο οποίος έφτιαξε το 1812 την πρώτη του διαφορική μηχανή.
  • Mηχανή Babbage

    Αργότερα ο Babbage στράφηκε στην αναζήτηση μιας άλλης μηχανής, μη εξειδικευμένης σε επιστημονικά προβλήματα, αλλά ικανής να εκτελέσει οποιαδήποτε λειτουργία της ζητηθεί. Ο υπολογιστής αυτός ονομάστηκε Αναλυτική μηχανή και οι λειτουργίες που θα εκτελούσε, καθώς και τα διάφορα μέρη της μηχανής, περιγράφηκαν αναλυτικά. Για τη μηχανή αυτή προβλεπόταν ακόμη και η χρήση ηλεκτρικού ρεύματος για την κίνηση ορισμένων μερών, καθώς επίσης και η χρησιμοποίηση του δυαδικού συστήματος.
  • Μηχανή υπολογιστική Hollerith

    Το 1889, ο Herman Hollerith σχεδιάζει ένα σύστημα καταγραφής δεδομένων απογραφής. Οι πληροφορίες αποθηκεύονται ως τρύπες στα φύλλα, τα οποία ερμηνεύονται από μηχανές με ηλεκτρικούς αισθητήρες. Ο Hollerith ξεκινά μια εταιρεία που τελικά θα γίνει η IBM.
  • Η πρώτη γενιά ηλεκτρονικών υπολογιστών (1946 - 1958)

    Ο πρώτος Η/Υ ήταν ο γενικής χρήσης υπολογιστής ABC. Χρησιμοποιούσε ηλεκτρονικές λυχνίες κενού και δυαδικό σύστημα. Επειτα ήταν ο ENIAC που αποτελούνταν από 19.000λυχνίες, κατανάλωνε περίπου 200KW, καταλάμβανε χώρο 270 τ.μ. και ζύγιζε 30 τόνους. Ήταν 2.000 φορές πιο γρήγορος από τον Mark I με 300 πολλαπλασιασμούς ανά δευτερόλεπτο. Ο ENIAC κάθε φορά που επρόκειτο να εκτελεστεί ένα διαφορετικό πρόγραμμα, έπρεπε ένα μεγάλο μέρος του να "ξηλωθεί" και να επανασυνδεθεί κατάλληλα
  • Η δεύτερη γενιά Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (1958 - 1964)

    Η δεύτερη γενιά των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών χαρακτηρίζεται από την αντικατάσταση των τριόδων λυχνιών από τα τρανζίστορ. Η εισαγωγή του τρανζίστορ προσφέρει μια σημαντική μείωση του όγκου των μηχανών με ταυτόχρονη ελάττωση της απαιτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας και αύξηση της ταχύτητας των υπολογισμών. Οι πρώτες μηχανές της εποχής αυτής ήταν η σείρα 1401 της IBM και η μηχανή GAMMA 60 της Bull.
  • Η τρίτη γενιά Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (1964 - 1971)

    Η τρίτη γενιά των ηλεκτρονικών υπολογιστών χαρακτηρίζεται από τη μερική αντικατάσταση του τρανζίστορ και των άλλων ηλεκτρονικών στοιχείων από τα ολοκληρωμένα κυκλώματα. Τα ολοκληρωμένα κυκλώματα συγκεντρώνουν μέσα σε μια μικρή επιφάνεια της τάξεως του 1 cm2 πάρα πολλά ηλεκτρονικά στοιχεία (τρανζίστορς, διόδους κ.λ.π).
    Το ξεκίνημα μιας κούρσας μεταξύ των ανταγωνιστών για κάτι ανάλογο.
    Τη συνειδητοποίηση του πραγματικού προβλήματος των υπολογιστών, του λογισμικού
  • Η τέταρτη γενιά Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (1971 μέχρι σήμερα...)

    Η γενιά αυτή έχει πολλές και σημαντικές εξελίξεις. Κατ' αρχήν την κατασκευή ολοκληρωμένων κυκλωμάτων LSI και VLSI, κυκλωμάτων δηλαδή που ενσωματώνουν χιλιάδες ηλεκτρονικά στοιχεία σε επιφάνειες της τάξης του 1cm2. Οι τεχνολογίες αυτές οδήγησαν σε μείωση του όγκου και του κόστους και αύξηση της μνήμης και της ταχύτητας των Η/Υ. Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι η εισαγωγή της παράλληλης επεξεργασίας που στην κυριολεξία "εκτοξεύει" την υπολογιστική ισχύ στα δισεκατομύρια πράξεις/ sec .