Unemployedmarch

ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ

By ALEX191
  • Η πιστωτική κρίση το 1772

    Η πιστωτική κρίση το 1772
    Αυτή η κρίση ξεκίνησε στο Λονδίνο και γρήγορα εξαπλώθηκε στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στα μέσα της δεκαετίας του 1760, η Βρετανική Αυτοκρατορία είχε συσσωρεύσει έναν τεράστιο πλούτο μέσω των αποικιακών περιουσιών και του εμπορίου της. Αυτό δημιούργησε μια αύρα υπερβολικής αισιοδοξίας και μια περίοδο ταχείας πιστωτικής επέκτασης από πολλές βρετανικές τράπεζες.
  • Η Μεγάλη Ύφεση το 1929–39

    Η Μεγάλη Ύφεση το 1929–39
    Αυτή ήταν η χειρότερη οικονομική καταστροφή του 20ού αιώνα. Πολλοί πιστεύουν ότι η Μεγάλη Ύφεση προκλήθηκε από τη συντριβή της Wall Street του 1929 («Wall Street Crash») και αργότερα επιδεινώθηκε από τις κακές πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Η οικονομική κρίση διήρκεσε σχεδόν 10 χρόνια και είχε ως αποτέλεσμα μαζική απώλεια εισοδήματος, ρεκόρ ανεργίας και απώλεια παραγωγής, ειδικά σε βιομηχανικά έθνη. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ποσοστό ανεργίας έφτασε σχεδόν το 25%.
  • Σοκ στην τιμή του πετρελαίου ΟΠΕΚ+ το 1973

    Σοκ στην τιμή του πετρελαίου ΟΠΕΚ+ το 1973
    Αυτή η κρίση ξεκίνησε όταν οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ (Οργάνωση των χωρών εξαγωγής πετρελαίου) - κυρίως αποτελούμενες από αραβικά έθνη - αποφάσισαν να αντιδράσουν εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών ως απάντηση στην αποστολή προμηθειών όπλων στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια του τέταρτου αραβικού-ισραηλινού πολέμου. Οι χώρες του ΟΠΕΚ κήρυξαν εμπάργκο πετρελαίου, σταματώντας απότομα τις εξαγωγές πετρελαίου προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους.
  • Η ασιατική κρίση το 1997

    Η ασιατική κρίση το 1997
    Αυτή η κρίση ξεκίνησε στην Ταϊλάνδη το 1997 και γρήγορα εξαπλώθηκε στην υπόλοιπη Ανατολική Ασία και στους εμπορικούς της εταίρους. Οι κερδοσκοπικές ροές κεφαλαίων από ανεπτυγμένες χώρες προς τις οικονομίες της Ανατολικής Ασίας της Ταϊλάνδης, της Ινδονησίας, της Μαλαισίας, της Σιγκαπούρης, του Χονγκ Κονγκ και της Νότιας Κορέας είχαν πυροδοτήσει μια εποχή αισιοδοξίας που είχε ως αποτέλεσμα την υπερβολική επέκταση της πίστωσης και υπερβολική συσσώρευση χρέους σε αυτές τις οικονομίες.
  • Η χρηματοπιστωτική κρίση το 2007–08

     Η χρηματοπιστωτική κρίση το 2007–08
    Αυτή η κρίση προκάλεσε μεγάλη ύφεση, ήταν η πιο σοβαρή χρηματοπιστωτική κρίση μετά τη Μεγάλη Ύφεση το 1929, και προκάλεσε καταστροφή στις χρηματοπιστωτικές αγορές σε όλο τον κόσμο. Προκαλούμενη από την κατάρρευση της «φούσκας» στέγασης στις ΗΠΑ, η κρίση είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση της Lehman Brothers ), έφερε πολλά βασικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις στο χείλος της κατάρρευσης και απαιτούσε κρατικές ενισχύσεις πρωτοφανών αναλογιών.
  • Η κρίση του «Lockdown» του κορωνοϊού

    Η κρίση του «Lockdown» του κορωνοϊού
    Όσον φορά την κρίση του κορωνοϊού ή την κρίση του «Lockdown», είναι πολύ νωρίς να προσδιοριστεί πόση ζημιά έχει ήδη προκληθεί ή αν θα προκληθεί περαιτέρω. Οι αναλυτές θεωρούν βέβαιο ότι θα είναι μεγαλύτερη κρίση απ' αυτή του 2007-08. Όπως ανακοίνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο νέος κορωνοϊός αναμένεται να φέρει αρνητικές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2020.