1453

Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης

  • Apr 6, 1453

    Κήρυξη πολιορκίας

    Κήρυξη πολιορκίας
    Από τις αρχές του 1453 ο Μωάμεθ Β' προετοιμαζόταν για την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης. Στα τέλη Αυγούστου του 1452, άλλωστε, είχε ήδη ολοκληρωθεί η ανέγερση του Ρουμελή - Χισάρ, που απέκοψε την πρωτεύουσα από τα λιμάνια του Εύξεινου Πόντου. Στις 6 Απριλίου κήρυξε επίσημα την πολιορκία. Είχε προηγηθεί, σύμφωνα με τα έθιμα της εποχής, η πρότασή του να παραδοθεί η πόλη με τη δέσμευση ότι θα σέβονταν οι Τούρκοι τη ζωή και την περιουσία των κατοίκων, που απορρίφθηκε από τους Βυζαντινούς.
  • Period: Apr 6, 1453 to May 29, 1453

    Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης

  • Apr 12, 1453

    Άφιξη τουρκικού στόλου - Έναρξη κανονιοβολισμών

    Άφιξη τουρκικού στόλου - Έναρξη κανονιοβολισμών
    ΆρθροΣτις 12 Απριλίου ο τουρκικός στόλος εισήλθε στο Βόσπορο και αγκυροβόλησε στο Διπλοκιόνιο. Παράλληλα, ξεκίνησε τη δράση του το ισχυρότατο τουρκικό πυροβολικό, με το τεράστιο πολιορκητικό κανόνι του Ουρβανού, ως αντιστάθμισμα στα "θεοφύλακτα" τείχη, το αμυντικό πλεονέκτημα των υπερασπιστών. Οι τελευταίοι δεν ξεπερνούσαν τις οκτώ χιλιάδες, ενώ οι πολιορκητές ανέρχονταν στις εκατόν εξήντα χιλιάδες άνδρες.
  • Apr 18, 1453

    Απόκρουση επίθεσης Οθωμανών

    Την νύχτα της 18ης Απριλίου οι Οθωμανοί επιτέθηκαν με αλαλαγμούς και τυμπανοκρουσίες στο Μεσοτείχιο. Καθώς το σημείο επίθεσης ήταν στενό η αριθμητική υπεροχή των Τούρκων ήταν χωρίς νόημα, ενώ η ανώτερη θωράκιση των βυζαντινών, σε συνδυασμό με την ηγετική ικανότητα του Γενουάτη Ιουστινιάνη, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην νικηφόρα απόκρουση της επίθεσης. Μετά από τέσσερις ώρες άκαρπων επιθέσεων οι Οθωμανοί υποχώρησαν με αρκετές απώλειες.
  • Apr 20, 1453

    Απρόσμενη άφιξη ενισχύσεων

    Απρόσμενη άφιξη ενισχύσεων
    ΧρονικόΝτοκυμαντέρΣτις 20 Απρ. μια απρόσμενη εξέλιξη αναπτέρωσε το ηθικό των πολιορκημένων: Στολίσκος τεσσάρων πλοίων (3 γενουάτικα πλοία & 1 βυζαντινό) με εφόδια, υπό τον πλοίαρχο Φλαντανελλά, κατορθώνει να διασπάσει τον τουρκικό κλοιό και να εισέλθει στον Κεράτιο. Ο σουλτάνος είχε τόσο αναστατωθεί, που προχώρησε έφιππος στην θάλασσα, για να εμφυσήσει θάρρος στους πολεμιστές του.
  • Apr 22, 1453

    Διεύσδυση του εχθρού στον Κεράτιο

    Διεύσδυση του εχθρού στον Κεράτιο
    Η εκπόρθηση της Πόλης δε φαινόταν δυνατή, όσο ήταν απρόσβλητη η αλυσίδα που έφραζε τον Κεράτιο κόλπο. Ο Μωάμεθ κατασκεύασε με τη βοήθεια ενός Ιταλού μηχανικού δίολκο και, τη νύχτα της 22ας Απριλίου, περίπου 70 πλοία σύρθηκαν από τον Βόσπορο στον Κεράτιο. Οι πολιορκούμενοι έπρεπε πια να αποσπάσουν δυνάμεις από τα τείχη, για να προστατεύσουν την Πόλη από την πλευρά του Κεράτιου, όπου δεν υπήρχαν τείχη.
  • May 1, 1453

    Επόμενη μεγάλη επίθεση

    Η επόμενη μεγάλη επίθεση έλαβε χώρα την 1η Μαΐου, μετά από επικέντρωση πυρών πυροβολικού σε συγκεκριμένο σημείο των τειχών, στην πύλη του Αγίου Ρωμανού, η οποία εν τέλει αποκρούστηκε μετά από σκληρή μάχη. Οι επόμενες μέρες χαρακτηρίστηκαν από ανταλλαγές πυρών, χωρίς κάποια γενικευμένη επίθεση.
  • May 7, 1453

    Σφοδρή τουρκική επίθεση

    Σφοδρή τουρκική επίθεση
    Το βράδυ της 7ης Μαΐου οι Τούρκοι εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση κατά των τειχών προσπαθώντας με τη χρήση κλιμάκων να φτάσουν στο εσωτερικό τείχος. Η επίθεση κράτησε τρεις περίπου ώρες και τελικά αποκρούστηκε με μεγάλες απώλειες για τους επιτιθέμενους. Στην απόκρουση της επίθεσης πρωτοστάτησε ο Ιουστινιάνης.
  • May 12, 1453

    Ρήγμα στα τείχη

    Ρήγμα στα τείχη
    ΧρονικόΣτις 12 του μήνα τα οθωμανικά κανόνια άνοιξαν ρήγμα στα τείχη της συνοικίας των Βλαχερνών. Ακολούθησε επίθεση που αποκρούστηκε με δυσκολία. Ο ίδιος ο αυτοκράτορας έσπευσε επί σκηνής και απέκρουσε τους εισβολείς που είχαν καταφέρει να μπουν στο εσωτερικό της Πόλης.
  • May 17, 1453

    Προσπάθειες υπονόμευσης των τειχών

    Στις 17 Μαΐου οι πολιορκητές προχώρησαν σε μια προσπάθεια υπονόμευσης των τειχών με κατασκευή υπονόμων. Οι Βυζαντινοί αντιλήφθηκαν τις επιχειρήσεις και απάντησαν γεμίζοντας τους υπονόμους με υγρό πυρ κατακαίοντας τους Οθωμανούς σκαπανείς.
  • May 18, 1453

    Ο πολιορκητικός πύργος

    Στις 18 Μαΐου έλαβε χώρα επίθεση με πολιορκητικό πύργο στη Χαρσία Πύλη.Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο αυτοκράτορας και ο Ιουστινιάνης κατάφεραν να πυρπολήσουν τον πύργο, προκαλώντας το θαυμασμό ακόμα και του ίδιου του σουλτάνου.
  • May 21, 1453

    Ο Σουλτάνος ζητά την παράδοση της Πόλης

    Ο Σουλτάνος ζητά την παράδοση της Πόλης
    Στις 21 Μαΐου, ο σουλτάνος έστειλε πρέσβη ζητώντας την παράδοση της πόλης με την υπόσχεση να επιτρέψει στον Αυτοκράτορα και σε όσους το επιθυμούσαν να φύγουν με τα υπάρχοντά τους. Ο Κωνσταντίνος με τη σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου διεμήνυσε στον σουλτάνο, μεταξύ άλλων, τα εξής: "Τὸ δὲ τὴν πόλιν σοὶ δοῦναι οὔτ' ἐμὸν ἐστίν οὔτ' ἄλλου τῶν κατοικούντων ἐν ταύτῃ".
  • May 23, 1453

    Διάψευση ελπίδων

    Στις 23 Μαΐου διαψεύστηκε η φήμη για άφιξη μεγάλης αρμάδας με πλοία της Γαληνοτάτης που θα έλυνε την πολιορκία. Το ταχύπλοο αυτοκρατορικό πλοίο που είχε σταλεί, για να συναντηθεί με το βενετικό στόλο, δε βρήκε κανένα πλοίο.
  • May 27, 1453

    Το διάγγελμα του σουλτάνου

    Το διάγγελμα του σουλτάνου
    Στις 27 Μαΐου ο Μωάμεθ συγκάλεσε συμβούλιο στρατηγών και συμβούλων. Συντάχθηκε με την άποψη της φιλοπόλεμης μερίδας, που ήθελε τη συνέχιση της πολιορκίας μέχρι την άλωση της Πόλης. Όρισε την 29η ως ημέρα γενικής επιθέσεως και διέταξε να μεταδοθεί στο στράτευμα το διάγγελμα με υπόσχεση τριήμερης λεηλασίας.
  • May 28, 1453

    Η τελευταία χριστιανική ακολουθία στην Αγία Σοφία

    Η τελευταία χριστιανική ακολουθία στην Αγία Σοφία
    ΝτοκυμαντέρΣτις 28 Μαΐου συντελέστηκε μεγάλη ακολουθία στην Αγία Σοφία. Ο Κωνσταντίνος ΙΑ' προέτρεψε με ένα πύρινο λόγο το λαό του να αντισταθεί γενναία, λέγοντας ότι "..εάν με την καρδιά σας τηρήσετε όσα σας πρόσταξα, ελπίζω στον Θεό ότι θα λυτρωθούμε από την παρούσα δίκαιη απειλή του".
  • May 29, 1453

    "Αποφράς ημέρα"

    "Αποφράς ημέρα"
    ΧρονικόΟι Τούρκοι κυρίαρχοι της Πόλης - ΝτοκυμαντέρΤα ξημερώματα της 29ης Μαΐου, εκδηλώθηκε γενική τουρκική επίθεση. Η Πόλη υπέστη συνδυασμένη επίθεση σε τρία κύματα. Η απώλεια του Ιουστινιάνη υπήρξε καθοριστική. Ο Αυτοκράτορας έπεσε στη μάχη. Η Πόλη παραδόθηκε σε τριήμερη λεηλασία και, σύμφωνα με τον ιστορικό Κριτόβουλο, ερημώθηκε ολοσχερώς.