Odysseus map

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ ΜΕ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

 • 1 CE

  ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΡΟΙΑ

  ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΡΟΙΑ
  Μετά την πτώση της Τροίας, ο Οδυσσέας ξεκίνησε με τα 12 καράβια του το ταξίδι της επιστροφής. Η ελληνική νίκη που σε ένα μεγάλο βαθμό σφραγίστηκε από το Δούρειο Ίππο, τον μέθυσε με έπαρση. Αψήφησε τους Θεούς, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργή του Ποσειδώνα και τη μετέπειτα περιπλάνησή του.
 • 2

  ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΚΙΚΟΝΩΝ (Θράκη)

  ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΚΙΚΟΝΩΝ (Θράκη)
  Όταν ξανοίχτηκαν τα 12 πλοία του Οδυσσέα στο Αιγαίο, οι θεοί έστειλαν άγριους ανέµους που τα έσπρωξαν βόρεια, στη χώρα των Κικόνων.
  Εκεί, ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του άρπαξαν απ’ τους Κίκονες ζώα και γλυκό κρασί και κάθισαν στην αµµουδιά να φάνε. Τότε όµως τους επιτέθηκαν όλοι οι Κίκονες µαζί κι έγινε άγρια µάχη. Πολλοί από τους συντρόφους του Οδυσσέα σκοτώθηκαν και οι άλλοι µπήκανε στα καράβια γρήγορα κι έφυγαν µέσα σε άγρια καταιγίδα.
 • 3

  ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΛΩΤΟΦΑΓΩΝ

  ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΛΩΤΟΦΑΓΩΝ
  Ταξίδεψαν νότια ως τον κάβο Μαλέα. Τότε άρχισε να φυσά βοριάς που έσπρωξε τα καράβια µακριά, στην Αφρική. Έτσι έφτασαν στη χώρα των Λωτοφάγων. Βγήκανε στη στεριά κι ο Οδυσσέας έστειλε τρεις απ’ τους συντρόφους του να δουν τι άνθρωποι ζούσαν σ’ αυτή τη χώρα, αλλά εκείνοι τους έδωσαν να φάνε λωτούς, που ήταν φρούτα µαγεµένα. Αµέσως ξέχασαν πατρίδα και συντρόφους και δεν ήθελαν να φύγουν από εκεί. Ο Οδυσσέας τους πήρε µε το ζόρι κι αµέσως διέταξε τα καράβια να σαλπάρουν.
 • 4

  ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΚΥΚΛΩΠΩΝ

  ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΚΥΚΛΩΠΩΝ
  Στη συνέχεια οι άνεμοι τους έφεραν στο νησί των Κυκλώπων. Βγήκε μόνον το καράβι του Οδυσσέα, μπήκαν στη σπηλιά του Πολύφημου ο οποίος έφαγε 6 από τους συντρόφους του Οδυσσέα. Εκείνος κατάφερε να τον μεθύσει και μόλις κοιμήθηκε τον τύφλωσε. Το πρωί βγήκαν με τέχνασμα από τη σπηλιά και έφυγαν από το νησί. Ο Πολύφημος ζήτησε από τον πατέρα του τον Ποσειδώνα να εκδικηθεί τον Οδυσσέα.
 • 5

  ΣΤΗΝ ΑΙΟΛΙΑ

  ΣΤΗΝ ΑΙΟΛΙΑ
  Στην Αιολία, ο θεός των ανέμων Αίολος τους φιλοξένησε ένα μήνα. Ο Οδυσσέας του ζήτησε βοήθεια, αυτός έκλεισε όλους τους ανέμους σε ένα ασκί και άφησε τον ούριο Ζέφυρο να πνέει ευνοϊκά. Με τη βοήθεια του Ζέφυρου έφτασαν πολύ κοντά στην Ιθάκη. Αλλά κάποια στιγμή που ο Οδυσσέας αποκοιμήθηκε, οι σύντροφοί του άνοιξαν το ασκί, νομίζοντας ότι έχει χρυσάφι, ελευθερώθηκαν οι άνεμοι και ξέσπασε θύελλα η οποία τους έστειλε πίσω στο νησί του Αιόλου, ο οποίος όμως δεν δέχτηκε να τον βοηθήσει ξανά.
 • 6

  ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΛΑΙΣΤΡΥΓΟΝΩΝ

  ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΛΑΙΣΤΡΥΓΟΝΩΝ
  Οι άνεμοι και η τρικυμία οδήγησε το καράβι στη χώρα των ανθρωποφάγων Λαιστρυγόνων, οι οποίοι βύθισαν τα 11 από τα πλοία του Οδυσσέα και έφαγαν τους ναυαγούς. Ο Οδυσσέας στο εξής ταξιδεύει με ένα πλοίο και τους ναύτες του.
 • 7

  ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΚΙΡΚΗΣ

  ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΚΙΡΚΗΣ
  Οι άνεµοι τούς έριξαν µετά στο νησί της µάγισσας Κίρκης η οποία μεταμόρφωσε τους συντρόφους του Οδυσσέα σε γουρούνια, αλλά ο Οδυσσέας την ανάγκασε να τους ξανακάνει ανθρώπους και μετά τους φιλοξένησε στο παλάτι της για έναν χρόνο.
 • 8

  Η ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΣΤΟΝ ΑΔΗ

  Η ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΣΤΟΝ ΑΔΗ
  Η Κίρκη συµβούλεψε τον Οδυσσέα να κατεβεί στον Άδη, να βρει το µάντη Τειρεσία, να τον ρωτήσει πώς θα έφτανε στην Ιθάκη. Το καράβι του Οδυσσέα ταξίδεψε ως το τέρµα του ωκεανού που βρισκόταν η είσοδος του Άδη. Ο µάντης Τειρεσίας του είπε: «Ο Ποσειδώνας σε µισεί, γιατί τύφλωσες τον Κύκλωπα Πολύφηµο, τον γιο του. Όµως, αν δεν πειράξετε τα βόδια του θεού Ήλιου, όταν θα πάτε στο νησί του, θα φτάσετε µια µέρα στην Ιθάκη».
 • 9

  ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΩΝ ΣΕΙΡΗΝΩΝ

  ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΩΝ ΣΕΙΡΗΝΩΝ
  Φεύγοντας απ’ τον Άδη, ο Οδυσσέας κι οι σύντροφοί του έφτασαν στο νησί των Σειρήνων. Αυτές µάγευαν τους ναυτικούς µε το γλυκό τραγούδι τους κι όταν αυτοί πλησίαζαν, τους έτρωγαν. Ο Οδυσσέας βούλωσε µε κερί των συντρόφων του τ’ αυτιά και τους διέταξε τον ίδιο να τον δέσουνε σφιχτά στο κατάρτι του καραβιού. Έτσι, ενώ μαγεύτηκε απ’ το γλυκό τραγούδι τους και παρακαλούσε να τον λύσουν, εκείνοι τον έδεναν σφιχτότερα, ώσπου αποµακρύνθηκαν και δεν ακουγόταν πια το τραγούδι.
 • 10

  ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΕΝΟ ΤΗΣ ΣΚΥΛΛΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΑΡΥΒΔΗΣ

  ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΕΝΟ ΤΗΣ ΣΚΥΛΛΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΑΡΥΒΔΗΣ
  Από το ένα µέρος του στενού η Χάρυβδη ρουφούσε το νερό της θάλασσας κι έπνιγε τα καράβια. Δεν την πλησίασαν και γλίτωσαν. Από το άλλο µέρος όµως παραμόνευε η Σκύλλα, κουλουριασµένη στη σπηλιά της: μόλις την πλησίασαν, τέντωσε τα έξι φοβερά κεφάλια της, άρπαξε έξι συντρόφους και τους έφαγε.
 • 11

  ΣΤΗ ΘΡΙΝΑΚΙΑ (ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΗΛΙΟΥ)

  ΣΤΗ ΘΡΙΝΑΚΙΑ (ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΗΛΙΟΥ)
  Στο νησί έβοσκαν τα παχιά βόδια του θεού Ήλιου και ο Οδυσσέας που θυμήθηκε τα λόγια του Τειρεσία, παρακάλεσε τους συντρόφους του να φύγουν, αλλά ήταν κουρασµένοι και δεν το δέχτηκαν. Όταν τους τελείωσαν τα τρόφιμα, μια μέρα που ο Οδυσσέας κοιμόταν, έσφαξαν µερικά βόδια και τα έψησαν. Φεύγοντας απ’ το νησί ο Δίας έστειλε άγρια καταιγίδα, αστροπελέκι χτύπησε το καράβι και το διέλυσε. Πνίγηκαν όλοι, εκτός από τον Οδυσσέα που πιάστηκε από ένα ξύλο και παράδερνε στη θάλασσα δέκα µερόνυχτα.
 • 12

  Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΣΤΗΝ ΩΓΥΓΙΑ

  Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΣΤΗΝ ΩΓΥΓΙΑ
  Η Καλυψώ τον πήρε στη σπηλιά της και τον φρόντισε, αλλά μετά δεν τον άφηνε να φύγει. Επτά ολόκληρα χρόνια τον κράτησε στο νησί της. Ώσπου τον λυπήθηκε η Αθηνά και παρακάλεσε τον ∆ία να τον βοηθήσει. Εκείνος έστειλε τον Ερµή στην Καλυψώ και τη διέταξε ν’ αφήσει τον Οδυσσέα να φύγει. Έφτιαξε λοιπόν µια σχεδία ο Οδυσσέας και ξανοίχτηκε στο πέλαγος.
 • 13

  ΑΠΟ ΤΗΝ ΩΓΥΓΙΑ ΣΤΗ ΣΧΕΡΙΑ - Η ΠΑΛΗ ΜΕ ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ

  ΑΠΟ ΤΗΝ ΩΓΥΓΙΑ ΣΤΗ ΣΧΕΡΙΑ - Η ΠΑΛΗ ΜΕ ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ
  17 µέρες ταξίδευε ο Οδυσσέας πάνω στη σχεδία του και κόντευε να φτάσει στην Ιθάκη. Την 18η όµως τον είδε ο Ποσειδώνας, που έτυχε να περνάει από εκεί. Χτύπησε µε την τρίαινα τη θάλασσα και σήκωσε κύµατα τεράστια. Διαλύθηκε η σχεδία κι ο Οδυσσέας βρέθηκε στη θάλασσα. Δυο µέρες και δυο νύχτες θαλασσοδερνόταν. Την τρίτη µέρα µε τη βοήθεια της νεράιδας Λευκοθέας, βγήκε σ’ ένα ακρογιάλι. Ξάπλωσε κάτω από µια ελιά, σκεπάστηκε µε φύλλα και κοιµήθηκε βαθιά. Είχε φτάσει στο νησί των Φαιάκων.
 • 14

  ΣΧΕΡΙΑ - Η ΝΗΣΟΣ ΤΩΝ ΦΑΙΑΚΩΝ

  ΣΧΕΡΙΑ - Η ΝΗΣΟΣ ΤΩΝ ΦΑΙΑΚΩΝ
  Στο νησί των Φαιάκων, συνάντησε τη βασιλοπούλα Ναυσικά, που είχε πάει µε τις φίλες της να πλύνουν. Εκείνη τον λυπήθηκε και τον οδήγησε στο παλάτι του πατέρα της, του Αλκίνοου. Ο Αλκίνοος τον φιλοξένησε και ο Οδυσσέας τους φανέρωσε ποιος ήταν και τους διηγήθηκε τις περιπέτειές του. Οι Φαίακες τον τίμησαν με δώρα και τον έστειλαν με δικό τους καράβι στην Ιθάκη.
 • 15

  ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ - ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ

  ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ - ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ
  Στην Ιθάκη η Αθηνά συμβουλεύει τον Οδυσσέα πώς να αντιμετωπίσει την κατάσταση στο παλάτι και για να μην αναγνωριστεί τον μεταμορφώνει σε ζητιάνο. Ο χοιροβοσκός Εύμαιος του δίνει πληροφορίες, συναντά τον γιο του Τηλέμαχο και μαζί καταστρώνουν το σχέδιο εξόντωσης των μνηστήρων. Η Αθηνά βάζει στην Πηνελόπη την ιδέα του αγώνα τοξοβολίας, ο Οδυσσέας νικάει στον αγώνα και μαζί με τον γιο και πιστούς υπηρέτες σκοτώνουν τους μνηστήρες. Ξαναγίνεται κύριος του σπιτιού και ξανακερδίζει τη γυναίκα του.