Ιστορία της μουσικής

Timeline created by babistms
In Music
 • 500

  Μεσαίωνας

  Μεσαίωνας
  Ο μεσαίωνας διακατεχόταν από μία θεοκρατική επιβολή, που είχε ως αποτέλεσμα την κυριαρχία της θρησκευτικής μουσικής. Έχουμε την Καθολική Εκκλησία να ηγείται του Δυτικού Κόσμου από τη μία, και τη γέννηση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας από την άλλη.Το βασικότερο μονοφωνικό είδος, ήταν το Γρηγοριανό μέλος, που πήρε το όνομα του από τον Πάπα Γρηγόριο Α’. Έχουμε την καθιέρωση της πρώτης μουσικής σημειογραφίας, που περιλάμβανε σύμβολα για ρυθμό και τονικότητα.
 • 1400

  Αναγέννηση

  Αναγέννηση
  Η Μουσική Αναγέννηση δεν ξεκίνησε στην Ιταλία, αλλά στη Γαλλία, Ολλανδία και Βέλγιο. Η μουσική επανάσταση της Αναγέννησης ήρθε το 1570. Η ομάδα ανθρωπιστών και μουσικών “Florentine Camerata”, με αρχηγό τον πατέρα του Γαλιλέου, θέλησαν να επανακτήσουν τη μουσική της Αρχαίας Ελλάδας, φτιάχνοντας έτσι μία φόρμα μουσικής. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1600, η φόρμα αυτή, χρησιμοποιέιται για την σύνθεση της πρώτης όπερας που σηματοδοτεί και το τέλος της Αναγέννησης.
 • Μπαρόκ

  Μπαρόκ
  Η μπαρόκ μουσική ξεκίνησε με τις πρώτες όπερες, δηλαδή μία δραματική σόλο φωνή συνοδευόμενη από ορχήστρα, και επεκτάθηκε στην πολυφωνική αντιστικτική μουσική, στην οποία, χρησιμοποιούνταν ταυτόχρονα 2 ή και περισσότερες μελωδίες. Γερμανοί, Ιταλοί, Γάλλοι, Ολλανδοί, Πολωνοί, Ισπανοί, Πορτογάλοι και Άγγλοι συνθέτες, ανέπτυσσαν την οργανική μουσική. Κατά το Μπαρόκ, δημιουργήθηκαν πολλές φόρμες, όπως η Φούγκα, η Σονάτα, και το Κονσέρτο. Συνθέτες: Handel, Vivaldi, και βεβαίως ο Bach.
 • Κλασικισμός

  Κλασικισμός
  Η μουσική ξέφυγε από τα εκκλησιαστικά πρότυπα.Η κλασική περίοδος χαρακτηρίζεται από την Ομοφωνία και την Αρμονία, η οποία βασίζεται πάνω σε μία βασική μελωδία συνοδευόμενη από συγχορδίες και διαφέρει από τη μονοφωνία και τη πολυφωνία που επικρατούσε μέχρι τότε.Η οργανική μουσική, σχεδόν αντικατέστησε τις όπερες κι άλλες τραγουδιστές φόρμες μουσικής με τη Σονάτα, τη Συμφωνία και το Κονσέρτο.Συνθέτες: o Beethoven, o Haydn, και ο Mozart.
 • Ρομαντισμός

  Ρομαντισμός
  Μία περίοδος στην οποία η μουσική έγινε ένα μέσο έκφρασης συναισθημάτων, περικλείοντας τη λογοτεχνία και τις τέχνες.Συνθέτες όπως o Schumann, o Chopin, o Mendelssohn, ο Strauss, o Brahms, o Liszt, o Tchaikovsky, o Verdi, o Wagner, o Sibelius, συνέθεταν πλέον πιο περίπλοκες μουσικές και πιο μεγάλης διάρκειας, με πιο απελευθερωμένο το χέρι και τη φαντασία τους.
 • Ιμπρεσιονισμός - εξπρεσιονισμός

  Ιμπρεσιονισμός - εξπρεσιονισμός
  Η μουσική του Ιμπρεσιονισμού, είχε σκοπό την πιο καλλιτεχνική αποτύπωση της διάθεσης και των συναισθημάτων, ενώ η μουσική του Εξπρεσιονισμού, είχε σκοπό την ωμή αποτύπωση του αληθινού συναισθήματος χωρίς μεταμφιέσεις.
 • Μοντερνισμός

  Μοντερνισμός
  Το πιο παραδειγματικό κίνητρο του μοντερνισμού ήταν η απόρριψη της μουσικής παράδοσης και η διαφορετική προσέγγιση και αξιοποίηση της μέχρι τότε ισχύουσας μουσικής θεωρίας. Επίσης, στα τέλη του 19ου αιώνα, στη Βόρεια Αμερική, άρχισε να γεννιέται η Τζαζ μέσα στα κυκλώματα των δούλων που είχαν μεταφερθεί από την Αφρική και στις αρχές του 20ου αιώνα η jazz μουσική.
 • 20ος και 21ος αιώνας

  20ος και 21ος αιώνας
  Η μουσική του 20ου αιώνα, δεν έχει μία συγκεκριμένη ταυτότητα. Συνθέτονταν πολλά είδη μουσικής που βασίζονταν στο Μοντερνισμό, τον Ιμπρεσιονισμό και Εξπρεσιονισμό, το Μεταρομαντισμό και Νεοκλασικισμό. Από το σημείο αυτό μέχρι και σήμερα, αναπτύσσεται με ιλλιγγιώδεις ταχύτητες.
  1950 – το rock n roll στις ΗΠΑ και pop μουσική στο ΗΒ
  1960 – το classic rock κι έπειτα όλα τα παρακλάδια του
  1970 – η metal
  φτάνοντας στο τώρα, όπου τα είδη της μουσικής είναι κυριολεκτικά αμέτρητα