Οι πιο σπουδαίοι μαθηματικοί όλων των εποχών

  • 570 BCE

    Πυθαγόρας (570-495 π.Χ.)

    Πυθαγόρας (570-495 π.Χ.)
    Φιλόσοφος, μαθηματικός, γνωστός περισσότερο για το θεώρημα του πάνω στα ορθογώνια τρίγωνα. Ζούσε μέσα σε μία πνευματική και μαθηματική κοινότητα που ο ίδιος δημιούργησε- τους Πυθαγόρειους. Η θεωρία του για τους αριθμούς ως βάση του σύμπαντος των έκανε πατέρα των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών, αλλά και γενικότερα των μαθηματικών όπως τα γνωρίζουμε και σήμερα.
  • 323 BCE

    Ευκλείδης (323-285 π.Χ.)

    Ευκλείδης (323-285 π.Χ.)
    Θεωρείται ο πατέρας της Γεωμετρίας και το μεγάλο έργο του, το «Elements» (στοιχεία), είναι ένα από τα μεγαλύτερα των μαθηματικών έργων στην ιστορία, και χρησιμοποιήθηκε στην εκπαίδευση μέχρι και τον 20ο αιώνα. Παράλληλα με το μεγάλο έργο του, υπήρχαν άλλα πέντε σωζόμενα έργα, που πιστεύεται ότι έχουν γραφτεί από τον ίδιο, όλα σχετικά με το θέμα της Γεωμετρίας ή την Θεωρία των αριθμών. Υπάρχουν τέλος άλλα πέντε έργα, που έχουν όμως δυστυχώς χαθεί στην διάρκεια της ιστορίας.
  • 287 BCE

    Αρχιμήδης (287-212 π.Χ.)

    Αρχιμήδης (287-212 π.Χ.)
    Ο Αρχιμήδης ο Συρακούσιος ήταν αρχαίος Έλληνας μαθηματικός, μηχανικός, φυσικός, εφευρέτης και αστρονόμος. Αν και λίγες λεπτομέρειες από τη ζωή του είναι γνωστές, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες στην κλασική αρχαιότητα. Ενώ συχνά θεωρείται ως σχεδιαστής μηχανικών συσκευών, ο Αρχιμήδης έκανε επίσης συνεισφορές στον τομέα των Μαθηματικών. Ο Αρχιμήδης χρησιμοποίησε το Πυθαγόρειο θεώρημα για να υπολογίσει την πλευρά του 12γωνου από αυτή του εξαγώνου.
  • 370

    Η Υπατία (370-415 μ.Χ.)

    Η Υπατία (370-415 μ.Χ.)
    Ελληνίδα νεοπλατωνική φιλόσοφος, μαθηματικός και αστρονόμος. Κόρη του μαθηματικού και αστρονόμου Θέωνα, ήταν μέλος της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας τον 4ο αιώνα π.Χ. ως επικεφαλής της εκεί σχολής των Πλατωνιστών. Η διδασκαλία της αποτέλεσε πόλο έλξης για τους διανοούμενους της εποχής. Μεγαλύτερο έργο της ήταν η δική της έκδοση για τα Στοιχεία του Ευκλείδη- το σπουδαιότερο μαθηματικό έργο. Έγινε γνωστή για τον βασανισμό της και την βίαιη δολοφονία της.
  • Ρενέ Ντεκάρτ (1596-1650 μ.Χ.)

    Ρενέ Ντεκάρτ (1596-1650 μ.Χ.)
    Πολύ γνωστός και με το εξελληνισμένο όνομα Καρτέσιος, ήταν Γάλλος φιλόσοφος, μαθηματικός και επιστήμονας φυσικών επιστημών.Ο Καρτέσιος επινόησε το 1637 τη σύμβαση στα Μαθηματικά να χρησιμοποιούμε τα τελευταία γράμματα της αλφαβήτου για τους άγνωστους συντελεστές μιας εξίσωσης (x, y, z ή χ, ψ, ζ) και τα τρία πρώτα γράμματα για τους γνωστούς (a, b, c ή α, β, γ).
  • Leonhard Euler (1707-1783)

     Leonhard Euler (1707-1783)
    Ίσως ο πιο παραγωγικός μαθηματικός όλων των εποχών, αφού δημοσίευσε σχεδόν 900 βιβλία. Ο Ελβετός μαθηματικός και φυσικός στα τελευταία 17 χρόνια της ζωής του ήταν σχεδόν τυφλός- αλλά η παραγωγικότητα του αυξήθηκε ακόμα περισσότερο χάρη στην εκπληκτική του μνήμη. Το διάσημο θεώρημα του, eiπ + 1 = 0 θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα στα μαθηματικά. Eίναι αυτός που καθιέρωσε το σύμβολο f(x) για τις συναρτήσεις. Για τους φαν- είναι και ο πατέρας του sudokou.
  • Carl Friedrich Gauss (1777-1855)

    Carl Friedrich Gauss (1777-1855)
    Γνωστός και ως «ο πρίγκηπας των μαθηματικών». Ο Γερμανός μαθηματικός είχε πολύ μεγάλη συνεισφορά στους περισσότερους κλάδους των μαθηματικών τον 19ο αιώνα. Η επαναστατική ανακάλυψη του για την ύπαρξη μη ευκλείδειων χώρων στη γεωμετρία βρέθηκε στις σημειώσεις του μετά το θάνατό του. Κατά την ανάλυση του σε αστρονομικά δεδομένα κατάλαβε πως το σφάλμα της μέτρησης παρήγαγε μια κωνοειδή καμπύλη- τη γνωστή κανονική καμπύλη.
  • G. F. Bernhard Riemann (1826-1866)

    G. F. Bernhard Riemann (1826-1866)
    Ο Bernhard Riemann αναδείχθηκε σε έναν από τους εξέχοντες μαθηματικούς του 19ου αιώνα, σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο κατάλογος των συνεισφορών στη γεωμετρία είναι μεγάλος. Ωστόσο, είναι ίσως πιο διάσημος για την θρυλική «Riemann Hypothesis», ένα εξαιρετικά πολύπλοκο πρόβλημα σχετικά με το θέμα της κατανομής των πρώτων αριθμών.