5 1000

תקופת בית שני - אירועים חשובים

  • Period: 601 BCE to 538 BCE

    גלות בבל

    גלות בבל החלה בשורה של מרידות יהודיות כנגד הממלכה הבבלית. הבבלים הגיבו ביד קשה, כבשו את הארץ שוב ושוב והגלו חלק נרחב מהאוכלוסייה היהודית החל משנת 601 לפנה"ס. בשנת 586, להגלייה נוסף גם חורבן בית המקדש הראשון
  • 538 BCE

    הצהרת כורש

    הצהרת כורש
    63 שנים לאחר תחילת גלות בבל, ו-48 שנים לאחר חורבן בית המקדש, ההיסטוריה מחייכת שוב ליהודים: המלך כורש, מייסד הממלכה הפרסית, כובש את האימפריה הבבלית. בשורה של הכרזות הוא מודיע לכל העמים הכבושים והגולים שיוכלו לחזור לארצותיהם ולקיים את מנהגיהם תחת השלטון הפרסי.
    בעקבות זאת, יהודים רבים (לא כולם) בוחרים לחזור לארץ. זוהי שיבת ציון.
  • Period: 538 BCE to 333 BCE

    התקופה הפרסית בא"י

    שלטון הפרסים נחשב לתקופה של שגשוג עבור היהודים. הפרסים הניחו לכל עם לנהל את עצמו ולשמור על מנהגיו, כל עוד הם מספקים מסים ונאמנות למלך.
  • 486 BCE

    ימי אחשוורוש

    ימי אחשוורוש
    חשיארשה הראשון, מלך פרס, היה מלך חזק ומטיל מורא, ונזכר בהיסטוריה העולמית כמי שכמעט כבש את יוון. בהיסטוריה היהודית, הוא זכור בעיקר בשל חלקו במגילת אסתר. מעניין לראות שיהודים שבחרו להישאר בפרס, זכו לעושר וליוקרה מספקים על מנת להתקרב לחצר המלך, ואפילו להשפיע עליו.
  • 333 BCE

    כיבושי אלכסנדר הגדול

    כיבושי אלכסנדר הגדול
    אלכסנדר הגדול, מלך מקדוניה ויוון, כובש את הממלכה הפרסית, את ארץ ישראל, את תורכיה ואת מצרים ומגיע עד להודו. בכל מקום שהוא מגיע אליו, הוא מכריז על עצמו כמלך וכאל. בכך הוא מייצר תרבות הלניסטית - לא לגמרי יוונית ולא לגמרי מקומית, אלא מעין שילוב
  • Period: 333 BCE to 140 BCE

    שלטון הלניסטי בארץ ישראל

    בשנת 333 כבש אלכסנדר מוקדון את ארץ ישראל. לאחר מותו הארץ עברה לממלכה שייסד תלמאי, הקצין היווני ששלט במצרים.
    החל משנת 198 השלטון עבר לממלכה הסלווקית, ששלטה בשטח מסוריה ועד להודו. על אף שהשלטון ההלניסטי זכור בעיקר מאנטיוכוס המרושע, לרוב הוא לא כפה על אנשים את התרבות היוונית. ובכל זאת, החל מהכיבוש התרבות היוונית חלחלה לארץ ישראל - הן בקרב המתייוונים היהודים, הן בקרב העמים מסביב - ולבסוף, אפילו לתרבותם של היהודים האדוקים ושל הכוהנים.
  • 198 BCE

    ארץ ישראל תחת השלטון הסלווקי

    ארץ ישראל תחת השלטון הסלווקי
    אלכסנדר מוקדון מת בגיל 33 ללא יורשים. לאחר מותו קציניו הבכירים קרעו את הממלכה לארבעה חלקים, וכל אחד התחיל להילחם על חלקו. כל אחת מהממלכות שמרה על תרבות הלניסטית - כמו יוונית. יותר ממאה שנים לאחר מכן, לאחר 6 מלחמות שנערכו בארץ, עבר השלטון מבית תלמאי ששלט במצרים, לבית סלווקוס ששלט בסוריה.
  • 167 BCE

    מרד החשמונאים

    מרד החשמונאים
    מרד החשמונאים/ המקבים נפתח בשנת 167 לפנה"ס בעקבות הגזירות האנטי-יהודיות של המלך הסלווקי אנטיוכוס הרביעי. המרד השיג כמה יעדים חשובים, כגון כיבוש ירושלים והאזור, השגת ברית עם רומא וטיהור המקדש. ברם, זה לא נגמר פה: בשנת 160 המרד דוכא. יהודה המקבי מת בשדה הקרב, ושארית הצבא ברח לעבר הירדן וחזר רק כמה שנים לאחר מכן. בשנת 155 יונתן החשמונאי הצליח דרך עורמה פוליטית וניצול של הזמן הנכון להשיג הפסקת אש ואוטונומיה יהודית בארץ תחת הסלווקים - כאשר הוא המנהיג והכוהן הגדול.
  • Period: 167 BCE to 63 BCE

    בית חשמונאי

    שלטון בית חשמונאי נפתח במרד להצלת היהדות מפני השפעות זרות. כמה דורות בקרב בית חשמונאי כבר ניתן לראות השפעות זרות שחלחלו לתוך תרבותם שלהם. למרות זאת - הכבוד ליהדות ולשמירת המצוות נשמר לרוב לאורך כל ימי שלטונם. זוהי התקופה האחרונה של עצמאות יהודית בארץ לפני קום המדינה בשנת 1948
  • 63 BCE

    הכיבוש הרומאי

    הכיבוש הרומאי
    בשנת 63 לפנה"ס פנו שני אחים חשמונאים - יהודה אריסטובלס השני ויוחנן הורקנוס השני, למצביא הרומי פומפיוס, כדי שיעזור להם לבחור מי מהם יהיה המלך. בתגובה פומפיוס פלש עם הצבא ליהודה, ואפילו נכנס לקודש הקודשים. הוא הכריז שיותר לא יהיה מלך ביהודה, אלא אתנרך ("מנהיג העם") שיהיה נאמן לרומאים. בכך נפתחה תקופת השלטון הרומי ביהודה, שתסתיים בחורבן ובגלות
  • Period: 63 BCE to 6

    שלטון רומי עקיף

    השלטון הרומי לא החל ככיבוש מוחלט- במשך זמן רב היהודים בארץ עדיין חיו תחת מנהיגים ואפילו מלכים יהודיים. עם זאת, המנהיגים הללו היו כפופים לרצונות הרומאים ונדרשו להוכיח נאמנות מוחלטת. תחת המלך הורדוס במיוחד, הדבר הוביל לחוסר שקט בעם - וכתוצאה מכך לדיכוי העם בידי המלך.
  • 37 BCE

    עליית המלך הורדוס

    עליית המלך הורדוס
    בשנת 37 לפנה"ס הורדוס הופך למלך היהודים בחסות רומית. הוא מנהל שלטון מורכב - מצד אחד מעשיר את הארץ, יוצר שלום ומפעלי בנייה מרשימים (ביניהם שיפוץ בית המקדש). מצד שני - הוא מתואר כמלך אכזרי וככזה שהיה נאמן לרומאים יותר מלעמו. הורדוס נפטר בשנת 4 לפנה"ס. בניו לא הוכיחו את עצמם ובשנת 6 לספירה הרומאים החליטו לעבור לשלטון ישיר ביהודה, תחת נציב רומאי.
  • 1 CE

    הולדת ישוע הנוצרי

    הולדת ישוע הנוצרי
    בסביבות שנת 1 נולד מי שיהפוך למייסד הדת הגדולה בעולם כיום. ישוע חי את חייו כיהודי, ולא נראה שהתכוון ליסד דת, על אף שהגיע לראש תנועה עממית. הוא הצליח להכעיס הן את הממסד היהודי והן את הרומאים, והוצא להורג בסביבות שנת 33.
    להוצאה להורג זו הייתה התוצאה ההפוכה ממה שקיוו לה - ותורת ישוע החלה לסחוף המונים ברחבי האימפריה הרומית ובהמשך ברחבי העולם.
  • Period: 6 to 324

    שלטון רומי ישיר

    לאחר שבני הורדוס הוכיחו שהם חסרי תועלת, הרומאים החליטו להשתלט על , הארץ לחלוטין (למעט זמן קצר תחת המלך אגריפס הראשון בין השנים 41-44). במקום מלכי היהודים הרומאים הציבו בארץ פקידים, הנקראים נציבים. הנציבים היו אחראיים על הסדר ועל איסוף המיסים, אך פעמים רבות ניצלו עמדה זו כדי לבזוז את התושבים עד הפרוטה האחרונה, ולדכא באכזריות כל התנגדות.
  • 66

    המרד הגדול

    המרד הגדול
    בשנת 66 היהודים החליטו שהם אינם מסוגלים לסבול יותר את הניצול והאכזריות של הנציבים הרומים. הם יצאו למרד שנגמר באסון. לזמן מה היהודים הצליחו לכבוש שטחים, ואפילו לסלק את הלגיונות הרומאים. אך הרומאים חזרו עם נקם והשמידו בשיטתיות כל כפר, עיר ומצודה על דרכם. בשנת 70 המצביא טיטוס החריב את בית המקדש ואת ירושלים. המרד הסתיים סופית עם חורבנה של מצדה, והתאבדות המגנים בה בשנת 73. הארץ הייתה חרבה, אלפי יהודים נלקחו כעבדים והמרכז הרוחני של היהדות קרס. אבל כבד השתרר בארץ.
  • 70

    חורבן בית המקדש השני והקמת המרכז ביבנה

    חורבן בית המקדש השני והקמת המרכז ביבנה
    בעקבות החרבת בית המקדש נוצרה שאלה - כיצד היהדות תצליח לשרוד כאשר המוסד המאחד אותה נעלם? הפתרון, בראשות רבי יוחנן בן זכאי היה להקים מרכז רוחני-פוליטי ביבנה, ובו ינהלו סנהדרין דיונים, קביעת הלכות ושיפוט אשר יחליפו את הפעילות החברתית של בית המקדש, מבלי לחדש את הקרבת הקורבנות.
  • 132

    מרד בר כוכבא

    מרד בר כוכבא
    מרד בר כוכבא היה מאורגן ומנוהל טוב בהרבה מהמרד הגדול. המרד הסב לרומאים אבדות קשות והצליח להשיג עצמאות יהודית בחלקים מארץ ישראל למשך מספר שנים. אך הרומאים לא התכוונו לוותר בקלות. הם חזרו עם צבא גדול ולוחמני יותר והרסו בשיטתיות כל כפר ועיר ביהודה ובגליל. הקרב האחרון, בביתר בשנת 136, הוביל למות בר כוכבא ולקריסה טוטאלית של הישוב בארץ. לאחר הכישלון יהודים רבים (לא כולם) הרגישו שאין עוד מה לחפש בארץ. הישוב הידרדר והגלות הגדולה החלה. גלות זו נמשכה כמעט 2,000 שנים.