ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΜΜΗ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Timeline created by Γ. Δουφεξης
In History
 • ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ ΙΣΤ- ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΟΥΑΝΕΤΤΑ

  ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ ΙΣΤ- ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΟΥΑΝΕΤΤΑ
  Τελέστηκε ο γάμος του μετέπειτα βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ ηλικίας 15 ετών με την αυστριακή πριγκίπισσα, Μαρία Αντουανέτα ηλικίας 14 ετών στα ανάκτορα των Βερσαλλιών Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ, «ολοκληρώσε» τον γάμο του μετά από 7 χρόνια . Έπασχε από φίμωση που τον είχε καταστήσει ανίκανο και το κουτσομπολιό από το παλάτι, κυκλοφόρησε σε όλη την Ευρώπη. Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και μέσα σε ένα χρόνο γεννήθηκε το πρώτο από τα τέσσερα παιδιά του βασιλικού ζευγους.
 • Ο ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ ΙΣΤ΄ ΣΤΕΦΕΤΑΙ ΒΑΣΙΛΙΑΣ

  Ο ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ ΙΣΤ΄ ΣΤΕΦΕΤΑΙ ΒΑΣΙΛΙΑΣ
  Το 1774 το βασιλικό ζευγάρι ανέβηκε επίσημα στον γαλλικό θρόνο Ο Λουδοβίκος ήταν μόλις 20 ετών και σε καμία περίπτωση δεν ήταν έτοιμος για τον θρόνο. Ο λαός δυσανασχετούσε και η αντιπάθεια προς τους μονάρχες αυξανόταν μέρα με τη μέρα. Ο νεαρός βασιλιάς είχε να αντιμετωπίσει τα τεράστια χρέη της γαλλικής κυβέρνησης, που είχαν προκύψει από την κακοδιαχείριση και τη βοήθεια που είχαν στείλει στην αμερικανική επανάσταση. Το μόνο που ένοιαζε τον Λουδοβίκο ήταν να γίνει αρεστός στον κόσμο.
 • Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

  Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
  Το γαλλικό κράτος ήταν στα πρόθυρα οικονομικής καταστροφής. Η Γαλλία αναμείχθηκε ενεργά στον Αμερικανικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας έτσι, το οικονομικό βάρος ήταν τέτοιο που την οδήγησε σε χρεοκοπία. Επιπλέον, το 1789 η τιμή του ψωμιού αυξήθηκε δραματικά, λόγω της άσχημης σοδειάς του και του βαρύτατου χειμώνα του 1788 - 1789. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κάτι το οποίο προκάλεσε μεγάλη πείνα. Όλα αυτά οδήγησαν σε έντονη κοινωνική αναταραχή που εκδηλώθηκε με ληστρικές πράξεις και εξεγέρσεις.
 • ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΤΑΞΕΩΝ

  ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΤΑΞΕΩΝ
  Ο βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΣΤ συγκάλεσε τη συνέλευση των τάξεων στο παλάτι των Βερσαλιών για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.
  Οι εκπρόσωποι της 3ης τάξης απαίτησαν μεταρρυθμίσεις
  Ο βασιλιάς όμως ζήτησε νέους φόρους που θα τους πλήρωναν μόνο τα μέλη της 3ης τάξης
  Η 3η τάξη αντέδρασε λέγοντας ότι είναι το 98% του πληθυσμού και αυτοανακηρύχθηκε σε Εθνική Συνέλευση
  Ο βασιλιάς δεν τους αναγνώρισε και διατάζει να κλειστεί η αίθουσα όπου συνεδριάζουν οι τάξεις
 • Ο ΟΡΚΟΣ ΤΟΥ ΣΦΑΙΡΙΣΤΗΡΙΟΥ

  Ο ΟΡΚΟΣ ΤΟΥ ΣΦΑΙΡΙΣΤΗΡΙΟΥ
  Οι εκπρόσωποι της 3ης τάξης συνεδρίασαν στην αίθουσα του σφαιριστηρίου και ορκίστηκαν ότι θα συντάξουν Σύνταγμα.
  Ο βασιλιάςυποχωρεί και η Εθνοσυνέλευση στις 9 Ιουλίιου του 1789 ανακηρύσσεται Συντακτική.
 • ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ - Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΤΙΛΗΣ

  ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ - Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΤΙΛΗΣ
  Η υποχώρηση του βασιλιά ήταν κίνηση τακτικής αφού συγκέντρωσε στρατό για να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση.

  Οι πολίτες έμαθαν τις κινήσεις του βασιλιά, και οργισμένοι υπερασπίστηκαν την Εθνοσυνέλευση.

  Ο λαός καταλαμβάνει τη φυλακή της Βαστίλης, σύμβολο της απολυταρχίας και αποκεφάλισε τον διευθυντή των φυλακών.

  Γεννήθηκε η τρίχρωμη σημαία από την ένωση, των χρωμάτων του βασιλιά (άσπρο) και της πόλης του Παρισιού (μπλε και κόκκινο).
  Η 14η Ιουλίου αποτελεί εθνική γιορτή των Γάλλων.
 • ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

  ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
  Η Συντακτική Συνέλευση ανακοίνωσε :
  α) την κατάργηση των προνομίων (4 Αυγούστου 1789)
  β) ψήφισε τη Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη, που ήταν βασισμένη στις αρχές του Διαφωτισμού (26 Αυγούστου 1789)
  γ) Πολίτευμα συνταγμαικής μοναρχίας και νέο Σύνταγμα δ) Εθνικοποίηση της περιουσίας των κληρικών
  ε) Κατάργηση των συντεχνιών
  στ) Απαγόρευση των απεργιών
 • ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΒΕΡΣΑΛΛΙΕΣ

  ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΒΕΡΣΑΛΛΙΕΣ
  Η έλλειψη ψωμιού, η φτώχεια και η κατασπατάληση των κρατικών χρημάτων από τη βασίλισσα Μαρία Αντουανέττα, σε πανύψηλες κομμώσεις, μόδα, και πολυτελή κοσμήματα εξόργισαν τον γαλλικό λαό και η ίδια κέρδισε το παρατσούκλι " Κυρία έλλειμμα"

  Εξαγριωμένες γυναίκες ξεχύθηκαν στο βασιλικό ανάκτορο των Βερσαλλιών και κατευθύνθηκαν προς το υπνοδωμάτιο της Μαρίας Αντουανέτας. Αν και γλίτωσε η βασιλική οικογένεια αιχμαλωτίστηκε από το πλήθος και μεταφέρθηκε στο Παρίσι, στο Ανάκτορο Κεραμεικού.
 • ΤΟ 1ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

  Η Συντακτική Συνέλευση ψήφισε το 1ο Σύνταγμα ης Γαλλίας με Πολίτευμα τη Συνταγματική Μοναρχία.
  Η Νομοθετική Συνέλευση (Βουλή) θα προέκυπτε από εκλογές στις οποίες όμως μπορούσαν να ψηφίσουν μόνο όσοι είχαν περιουσία και πλήρωναν φόρους
  Ο βασιλιάς και 6 υπουργοί θα είχαν την Εκτελεστική εξουσία
  Η Δικαστική εξουσία ήταν ανεξάρτητη και αιρετή
 • Η ΦΥΓΗ ΣΤΗ ΒΑΡΕΝ

  Ο βασιλιάς δεν δέχτηκε το Σύνταγμα και προσπάθησε να διαφύγει από την Γαλλία. Τη νύχτα της 21 Ιουνίου τα μέλη της βασιλικής οικογένειας εγκατέλειψαν τον Κεραμεικό και κατευθύνθηκαν με άμαξα προς τα σύνορα όπου υπήρχαν φιλοβασιλικές δυνάμεις. Αναγνωρίζονται όμως στην Βαρέν και υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν στο Παρίσι.
 • ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

  Μετά από εκλογές προέκυψε Νομοθετική Συνέλευση . Σε αυτήν τη πλειοψηφία την είχαν οι Γιρονδίνοι.
  Ο βασιλιάς σχεδίαζε με τους βασιλείς της Αυστρίας και της Πρωσίας επέμβαση εναντίον της επανάστασης
  Οι Αβράκωτοι ριζοσπαστικοί, san cullotes, (φορούσαν παντελόνια και όχι βράκες μέχρι το γόνατο που φορούσαν οι αριστοκράτες) με χρήση βίας και εκφοβισμους επιδίωξαν την απομάκρυνση του βασιλιά
 • Η ΓΚΙΛΟΤΙΝΑ

  Η ΓΚΙΛΟΤΙΝΑ
  Εμφανίζεται νέος μηχανισμός εκτέλεσης/καρατόμησης για όσους αμφισβητούν την επανάσταση η γκιλοτίνα.
 • ΚΥΡΗΞΗ ΠΟΛΕΜΟΥ ΜΕ ΑΥΣΤΡΙΑ ΠΡΩΣΙΑ

  Οι Γιρονδίνοι κήρυξαν τον πόλεμο στην Πρωσία και την Αυστρία με την ελπίδα ότι έτσι θα συσπειρωνόταν ο λαός.
  Οι αποτυχίες του γαλλικού στρατού και η ύποπτη στάση του βασιλιά οδήγησαν το λαό σε νέα επανάσταση
 • ΚΑΤΑΛΥΨΗ ΑΝΑΚΤΟΡΩΝ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΥ

  ΚΑΤΑΛΥΨΗ ΑΝΑΚΤΟΡΩΝ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΥ
  Ο επαναστατημένος λαος καταλαμβάνουν τα ανάκτορα του Κεραμεικού.
  Ο βασιλιάς καταφεύγει στην Νομοθετική που τον θέτει υπό περιορισμό.και αναθέτει την εκτελεστική εξουσία σε επιτροπή με επικεφαλή τον Δαντόν.
 • ΝΙΚΗ ΣΤΟ ΒΑΛΜΙ

  Η νίκη κατά των Προυσών στο Βαλμί έσωσε την επανάσταση από κατάρρευση
 • ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

  Μετά από εκλογές με καθολική ψηφοφορία η Συμβατική Συνέλευση κατήργησε την μοναρχία και εγκαθίρδυσε για πρώτη φορά στην Ευρώπη το πολίτευμα της αβασίλευτης δημοκρατίας Ο βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΣΤ έγινε ένας απλός πολίτης, ο Λουδοβίκος Καπέτος. Αποφασίστηκε να αποκεφαλιστεί ο βασιλιάς και η βασίλισσα.
  Δημιουργήθηκε το νέο Ημερολόγιο
 • ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ

  ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ
  Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ αποκεφαλίζεται στην γκιλοτίνα.
 • ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ Ι ΕΤΟΥΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  Η Συμβατική Συνέλυση σύστησε την Επιτροπή Δημόσιας Σωτηρίας, την Επιτροπη Γενικής Ασφάλειας , επαναστατικά δικαστήρια με στόχο την καταστολή αντιεπαναστατικών ενεργειών
 • ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΜΑΡΑ

  ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΜΑΡΑ
  Εκδότης της εφημερίδας «Φίλος του λαού», συνέβαλε με τα άρθρα του στην καταδίκη του βασιλιά. Ήταν μέλος στην Επιτροπή Κοινής Σωτηρίας, που αποφάσιζε για μαζικές εκτελέσεις ανθρώπων ύποπτων για συνωμοσία κατά της Επανάστασης

  Ανάμεσα στις αποφάσεις του ήταν και η πρόταση για την διάλυση των Γιρονδίνων. Όταν ο Μαρά διέταξε τη σύλληψη 22 Γιρονδίνων μια νεαρή οπαδός τους, η Σαρλότ Κορντέ, δολοφονεί τον Μαρά. Στην δίκη της θα πει : «Σκότωσα έναν άνθρωπο για να σώσω εκατό χιλιάδες».
 • ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  Oι Oρεινοί,πολιτικη ομάδα από Iακωβίνους και Kορδελιέρους, με αρχηγό τον Ροβεσπιέρο σχημάτισαν επαναστατικιη κυβερνηση.

  Η Συμβατική ψηφίζει τον «Νόμο περί υπόπτων» που επιτρέπει την σύλληψη και άμεση δίκη οποιουδήποτε θεωρηθεί αντίθετος προς την Επανάσταση.
  Ροβεσπιέρος : «Τα θεμέλια της λαϊκής κυβέρνησης σε μια επανάσταση είναι η αρετή και ο τρόμος».
 • ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ

  ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ
  Η Μαρία-Αντουανέτα (η Χήρα Καπέτου) κατηγορούνταν για εσχάτη προδοσία, σεξουαλική ασυδοσία και αιμομικτικές σχέσεις με τον γιο της, Λουδοβίκο-Κάρολο..Μετά από μια διήμερη δίκη, οι ένορκοι έκριναν την πρώην βασίλισσα ένοχη για όλες τις κατηγορίες και την καταδίκασαν ομόφωνα σε θάνατο.
 • ΛΑΤΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΟΝΤΟΣ

  Ο Ροβεσπιέρος, πρόεδρος της Συμβατικής, διακηρύσει ότι «ο Γαλλικός λαός δέχεται την ύπαρξη ενός Υπερτάτου Όντος και την αθανασία της ψυχής» Την 8 Ιουνίου 1794 διευθύνει την Εορτή του Υπερτάτου Όντος λατρείας.
 • ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  Στο όνομα της προστασίας της επανάστασης εκτελούνται με συνοπτικές διαδικασίες 40.000 περίπου άνθρωποι που έχουν θεωρηθεί ύποπτοι για αντεπαναστατική δράση.
  Τα νέα μέτρα προκάλεσαν πολλές αντιδράσεις και η Συμβατική Συνέλευση αποφάσισενα εκτελέσει τον Ροβεσπίερο μαζι με 20 συνεργάτες του.
 • ΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΡΙΟ

  ΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΡΙΟ
  Μετά την εκτέλεση του Ροβεσπιέρου, ο έλεγχος της Συμβατικής πέρασε στα χέρια ττων Θερμιδοριανών και ψήφισαν νέο σύνταγμα (1795). που ανέθεσε την άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας σ’ ένα πενταμελές συμβούλιο, το Διευθυντήριο. Αυτό προκειμένου να αντιμετωπίσει τη δύσκολη κατάσταση, αναζήτησε τη στήριξη των στρατηγών. Στις 9 Νοεμβρίου 1799 ο Στρατηγος Ναπολέων Βοναπάρτης, κατέλαβε την εξουσία Εγκαθίδρυσε το καθεστώς της Υπατείας, στέφθηκε αργότερα αυτοκράτορας και κυβέρνησε τη Γαλλία ως το 1815.