Ο ΕΚΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΛΑΒΩΝ

Timeline created by 01ionpep
In History
 • 862

  Ο ΡΑΤΙΣΛΑΒΟΣ ΖΗΤΑΕΙ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΤΩΝ ΓΡΑΦΩΝ.

  Ο ΡΑΤΙΣΛΑΒΟΣ ΖΗΤΑΕΙ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΤΩΝ ΓΡΑΦΩΝ.
  Ο ηγεμόνας το 862 ζήτησε από το Βυζάντιο ιεραποστόλους, για να διδάξουν στο λαό του το Χριστιανισμό έχοντας επιλέξει να στηριχτεί στο Βυζάντιο.Ο πατριάρχης Φωτίος αποδέχεται το αίτημα και στέλνει τους αδερφούς Κωνσταντίνο Κυρίλλο και Μεθοδίο.
 • Period:
  863
  to
  866

  Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΕΘΟΔΙΟΥ

  Οι δύο αδελφοί έφτασαν στη Μοραβια.Οργάνωσαν τη σλαβική εκκλησία (863-866) και μύησαν τους Σλάβους στο πολιτιστικό σύστημα των Ελλήνων και του Χριστιανισμού. Ο εκχριστιανισμός συντέλεσε επίσης στην ενότητα των Σλάβων, καθώς ενίσχυσε την κοινότητα της φυλής με την κοινότητα της πίστης.
 • 867

  Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 867 - ΣΧΙΣΜΑ

  Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 867 - ΣΧΙΣΜΑ
  Η σύνοδος του έτους 867 αναθεμάτισε τον πάπα, απέρριψε το δόγμα περί εκπορεύσεως του Αγίου Πνεύματος και εκ του Υιού και καταδίκασε την επέμβαση της Ρώμης στη Βουλγαρία. Το σχίσμα του 867 ήταν το πρώτο σχίσμα μεταξύ των χριστιανικών πατριαρχείων της ανατολής και της δύσης, με την σύγκρουση να επικεντρώνεται ανάμεσα στον πατριάρχη Φώτιο Α´ της Κωνσταντινουπόλεως και τον πάπα Νικόλαο Α´ της Ρώμης.
 • 869

  Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΛΛΟΥ

  Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΛΛΟΥ
  Όταν αισθάνθηκε το τέλος του να πλησιάζει, ο Κύριλλος έγινε μοναχός, πήρε το νέο όνομα Κύριλλος και πέθανε στη Ρώμη πενήντα ημέρες αργότερα (14η Φεβρουαρίου 869)
 • 870

  Αιχμαλωσία του Ρατισλάβου 870

  Αιχμαλωσία του Ρατισλάβου 870
  Ο Λουδοβίκος ο γερμανικός αιχμαλωτίζει τον Ρατισλάβο, τον τυφλώνει και έπειτα τον κλεινει σε μοναστήρι τον οποίο αντικατέστησε ο Σβιατοπολουντ.
 • 873

  Η ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΜΕΘΟΔΙΟΥ

  Η ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΜΕΘΟΔΙΟΥ
  Τον φυλακίζουν δυόμιση χρόνια σε μοναστήρι του Μέλανος Δρυμού και μόλις το 873 μ.Χ. ο Πάπας Ιωάννης Η' τον ελευθερώνει και τον αποκαθιστά. Η λατρεία όμως στα σλαβονικά απαγορεύεται και μόνο το κήρυγμα επιτρέπεται.
 • 883

  Βάπτιση Σβιατοπολουντ 883

  Βάπτιση Σβιατοπολουντ 883
  Το 883 ο Σβιατοπολουντ 9 Ηγεμόνας της Βοημίας βαπτίστηκε απο τον Λουδοβίκο τον Γερμανικό. Λέγεται πως το γεγόνος που τον οδήγησε σε αυτήν την ενέργεια ήταν η συμεπριφορά του Λουδοβίκου απεναντί του. Αρχικά δεν του επιτράπηκε να κάτσει στο τραπέζι, και τον διέτεξαν να κάτσει στο πάτωμα "σαν σκυλί" επειδή δεν ήταν χριστιανός
 • 885

  Θάνατος Μεθοδιου

  Θάνατος Μεθοδιου
  Ο Μεθόδιος πεθαίνει και το μεταφραστίκο του έργο αναλαμβάνουν οι μαθητές του που λόγω των εκδιώξεων απο τους Φράγγους καταφεύγουν στο Βυζάντιο, την Βουλγαρία και την Σερβία. Το Μάρτιο του 885 μ.Χ., στη Μοραβία, ο Μεθόδιος παραδίδει το πνεύμα του μέσα σε ένα κλίμα αντιδράσεων και ραδιουργιών. Είχε όμως προετοιμάσει διακόσιους νέους ιεραποστόλους. Αυτοί ξεχύθηκαν στην Ανατολική Ευρώπη, διέδωσαν και στερέωσαν την Ορθοδοξία στα σλαβικά Έθνη.
 • 960

  Ανάληψη εξουσίας από τον Μιέτσκο Α'

  Ανάληψη εξουσίας από τον Μιέτσκο Α'
  Ο Μιέτσκο ήταν δύσκολο να δημιουργήσει ένα πανίσχυρο κράτος αν δεν προχωρούσε στον εκχριστιανισμό της Πολωνίας, ενω παράλληλα ήθελε να αποφύγει την πολιτική εξάρτηση από την γερμανική αυτοκρατορία.
 • 966

  Ο Μιέτσκο βαπτίζεται Χριστιανός

  Ο Μιέτσκο βαπτίζεται Χριστιανός
  Ο Μιέτσκο με την βάπτισή του ενθάρρυνε τους διαδόχους του να εξαπλώσουν τον Χριστιανισμό και να οργανώσουν την Εκκλησία.
 • 988

  Αποδοχή Ορθοδοξίας από τον ηγεμόνα Βλαντίμιρ και ο εκχριστιανισμός των Ρώσων

  Αποδοχή Ορθοδοξίας από τον ηγεμόνα Βλαντίμιρ και ο εκχριστιανισμός των Ρώσων
  Ο ηγεμόνας του κράτους του Κιέβου Βλαντίμιρ μετά από έρευνα και ακρόαση των εκπροσώπων των μουσουλμάνων Βουλγάρων του Βόλγα,των Ιουδαίων Χαζάρων και ενός Έλληνα Ορθόδοξου φιλοσόφου αποφάσισε να αποδεχτεί την Ορθοδοξία.
  Το 988 αποτελεί ένα έτος ορόσημο για τον εκχριστιανισμό και είναι η κατάληξη μιας μακρόχρονης διαδικασίας μέχρι τον επίσημο ορισμό του χριστιανισμού ως επίσημης θρησκείας της Ρωσίας του Κιέβου.
 • 989

  Συνέπειες του εκχριστιανισμού των Ρώσων.

  Συνέπειες του εκχριστιανισμού των Ρώσων.
  Με τον εκχριστιανισμό των Ρώσων:
  1. Μια τεράστια έκταση εντάχθηκε στη σφαίρα επιρροής της Ορθοδοξίας και του βυζαντινού πολιτισμού.
  2. Η μεταβολή αυτή επηρέασε καθοριστικά τη νοοτροπία και τον πνευματικό και υλικό πολιτισμό των Ρώσων.
  3. Οι εμπορικές ανταλλαγές με το Βυζάντιο εντατικοποιήθηκαν.
  4. Αυξήθηκε κατά πολύ ο αριθμός των Βαράγγων και Ρώσων μισθοφόρων που υπηρετούσαν στην αυτοκρατορική φρουρά και το βυζαντινό στρατό.
 • 990

  Δωριση Πολωνικής επικράτειας στον Πάπα.

  Ο Μιέτσκο δώρισε στον Πάπα την επικράτειά του έτσι ώστε να επισφραγίσει την ενέργειά του αυτή.