Εικ 2000

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

  • ΤΑ 6 ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΚΡΑΤΗ

    ΤΑ 6 ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΚΡΑΤΗ
    Έξι χώρες —Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο και Κάτω Χώρες— υπογράφουν Συνθήκη για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οργάνου που θα διαχειρίζεται κεντρικά την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα.
  • ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΕ

    ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΕ
    Ιδρύεται το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μεριμνά ώστε η νομοθεσία της ΕΕ να ερμηνεύεται και να εφαρμόζεται με τον ίδιο τρόπο σε κάθε χώρα της ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εδρεύει στο Λουξεμβούργο.
  • Συνθήκη της Ρώμης & Η διαστημική εποχή

    Συνθήκη της Ρώμης  &  Η διαστημική εποχή
    Υπογράφονται οι Συνθήκες της Ρώμης, οι οποίες δημιουργούν την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας (Ευρατόμ) και την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα ή «κοινή αγορά» & ξεκινά η διαστημική εποχή καθώς η Σοβιετική Ένωση εκτοξεύει τον Σπούτνικ 1, έναν δορυφόρο σε τροχιά με μέγεθος μπάλας του μπάσκετ. Λίγα χρόνια αργότερα, στις 12 Απριλίου 1961, ο ρώσος κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν εκτοξεύεται από το ίδιο σημείο για να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που ταξιδεύει στο διάστημα.
  • Οι πρώτες ευρωπαϊκές εκλογές 07 Ιουνίου - 10 Ιουνίου 1979

    Οι πρώτες ευρωπαϊκές εκλογές 07 Ιουνίου - 10 Ιουνίου 1979
    Για πρώτη φορά, οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν αυτούς που θέλουν να τους εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πριν από την καθιέρωση των άμεσων εκλογών, οι ευρωβουλευτές διορίζονταν από τα εθνικά κοινοβούλια κάθε κράτους μέλους. Οι ευρωπαϊκές εκλογές διεξάγονται κάθε 5 χρόνια από τότε. Δικαίωμα ψήφου αποκτάτε στην ηλικία των 18 ετών σε όλες τις χώρες της ΕΕ, με εξαίρεση την Αυστρία, τη Μάλτα (16) και την Ελλάδα (17).
  • Έναρξη του προγράμματος Erasmus

    Έναρξη του προγράμματος Erasmus
    Δημιουργείται το πρόγραμμα Erasmus, βοηθώντας τους νέους της Ευρώπης να σπουδάζουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το πρόγραμμα έχει βοηθήσει περισσότερα από 9 εκατομμύρια άτομα σε θέματα σπουδών, κατάρτισης ή εθελοντικής εργασίας στο εξωτερικό και αναμένεται να βοηθήσει πολλά περισσότερα τα επόμενα χρόνια.
  • Πτώση του Τείχους του Βερολίνου

    Πτώση του Τείχους του Βερολίνου
    Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου αποτελεί σύμβολο της κατάρρευσης του κομμουνισμού. Η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας ανοίγει τα σύνορά της. Η Γερμανία επανενώνεται μετά από περισσότερα από 40 χρόνια, και το ανατολικό τμήμα της προσχωρεί στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα στις 3 Οκτωβρίου 1990.
  • Η Συνθήκη του Μάαστριχτ

    Η Συνθήκη του Μάαστριχτ
    Τίθεται σε ισχύ η Συνθήκη του Μάαστριχτ, η οποία πήρε το όνομά της από την ολλανδική πόλη στην οποία υπεγράφη.Ιδρύει επίσημα την Ευρωπαϊκή Ένωση και προετοιμάζει το έδαφος για τη δημιουργία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος: του ευρώ.
  • Η κοινή όψη των κερμάτων του ευρώ

    Η κοινή όψη των κερμάτων του ευρώ
    Ο βέλγος σχεδιαστής νομισμάτων Luc Luycx, ο οποίος εργάζεται στο Βασιλικό Νομισματοκοπείο του Βελγίου, κερδίζει τον διαγωνισμό για τον σχεδιασμό της κοινής όψης των μελλοντικών κερμάτων του ευρώ.
  • Κινητά τηλέφωνα, διαδίκτυο και ένας χρόνος χωρίς σπουδές για τους φοιτητές

    Κινητά τηλέφωνα, διαδίκτυο και ένας χρόνος χωρίς σπουδές για τους φοιτητές
    Οι νέοι λατρεύουν τα τζιν και τα τι σερτ. Η κινητή τηλεφωνία και το διαδίκτυο αρχίζουν να αλλάζουν τον τρόπο επικοινωνίας των ανθρώπων. Η τεχνολογία στην οποία βασίζονται και τα δύο είναι ευρωπαϊκή. Οι νέοι ταξιδεύουν περισσότερο και οι φοιτητές συχνά περνούν έναν χρόνο χωρίς σπουδές για να γνωρίσουν τον κόσμο, διατηρώντας την επαφή τους με τους δικούς τους χάρη στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
  • Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ

    Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ
    Τα δικαιώματα κάθε ατόμου στην ΕΕ αναγνωρίστηκαν σε διάφορες χρονικές στιγμές, με διάφορους τρόπους και με διάφορες μορφές. Για τον λόγο αυτό, η ΕΕ αποφάσισε να τα συμπεριλάβει στο σύνολό τους σε ένα ενιαίο έγγραφο: τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα δικαιώματα αυτά περιλαμβάνουν τον σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, την προστασία των προσωπικών δεδομένων, το δικαίωμα στον γάμο και στη δημιουργία οικογένειας, καθώς και το δικαίωμα στην εκπαίδευση.
  • Η Συνθήκη της Νίκαιας 26 Φεβρουαρίου 2001

    Η Συνθήκη της Νίκαιας 26 Φεβρουαρίου 2001
    Υπογράφεται η Συνθήκη της Νίκαιας από τους επικεφαλής των 15 κρατών μελών της ΕΕ στην ομώνυμη πόλη της Γαλλίας. Η Συνθήκη αυτή αλλάζει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ, έτσι ώστε η ΕΕ να προετοιμαστεί για την προσχώρηση των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης μόλις αυτές θα είναι έτοιμες. Αυξάνονται οι νομοθετικές και εποπτικές εξουσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Συνθήκη τίθεται σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου 2003.
  • Το ευρώ

    Το ευρώ
    Τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα του ευρώ γίνονται το νόμιμο νόμισμα 12 χωρών της ΕΕ. Ενώ τα κέρματα του ευρώ έχουν μια κοινή όψη όπου αναγράφεται η τιμή, στην άλλη όψη κάθε χώρα έχει το δικό της σχέδιο. Η αγορά π.χ. ενός εισιτηρίου του μετρό στη Μαδρίτη με φινλανδικά (Σήμερα 19 χώρες χρησιμοποιούν το ευρώ.
  • Διεθνής συμφωνία για την κλιματική αλλαγή

    Διεθνής συμφωνία για την κλιματική αλλαγή
    Σε διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στο Παρίσι, οι ηγέτες 195 χωρών, μεταξύ των οποίων όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ξεχωριστά, καθώς και η ΕΕ ως σύνολο, καταλήγουν σε μια νέα συμφωνία που απαιτεί δράση εκ μέρους όλων των χωρών προκειμένου να αποφευχθούν οι ολέθριες συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
  • Δημοψήφισμα για το Brexit

    Δημοψήφισμα για το Brexit
    Σε δημοψήφισμα που διεξάγεται στο Ηνωμένο Βασίλειο η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας

    Το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας
    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκαινιάζει ένα νέο μουσείο, το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας, στις Βρυξέλλες.
  • Ενώνουμε τις δυνάμεις μας στην κρίση του κορονοϊού

    Ενώνουμε τις δυνάμεις μας στην κρίση του κορονοϊού
    Η πανδημία του κορονοϊού έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή μας. Όλη αυτή την περίοδο, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της συνεργάζονται νυχθημερόν για να περιορίσουν την εξάπλωση της επιδημίας, να εξασφαλίσουν την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού, να δώσουν ώθηση στην έρευνα για φάρμακα και εμβόλια και να στηρίξουν την απασχόληση, τις επιχειρήσεις και την οικονομία.