Womaninscience

Γυναίκες στα Μαθηματικά πολλές. Εδώ μόνο λίγες...

By annsamp
  • 600 BCE

    Θεανώ (600 π.Χ.)

    Θεανώ (600 π.Χ.)
    Η Θεανώ η Θουρία ήταν αρχαία Ελληνίδα μαθηματικός και αστρονόμος. Στην αρχή υπήρξε μαθήτρια του Πυθαγόρα και στη συνέχεια σύζυγός του. Μαζί ίδρυσαν την πρώτη σχολή, όπου γυναίκες και άνδρες ήταν ίσοι. Μετά τον θάνατο του Πυθαγόρα ήταν διευθύντρια της σχολής. Δίδαξε αστρονομία και μαθηματικά στις Σχολές του Πυθαγόρα στη Σάμο και στον Κρότωνα. Θεωρείται η διασημότερη γυναίκα αστρονόμος και κοσμολόγος της αρχαιότητας. Σε αυτήν αποδίδεται η πυθαγόρεια άποψη περί χρυσής τομής.
  • 370

    Υπατία (370-455 μΧ)

    Υπατία (370-455 μΧ)
    Έζησε στην Αλεξάνδρεια. Πρώτος της δάσκαλος ήταν ο πατέρας της Θέων. Γύρω στο 400 ανέλαβε τη διεύθυνση της νεοπλατωνικής σχολής της Αλεξάνδρειας, όπου διακρίθηκε για το ταλέντο της στη διδασκαλία. Επινοήσε διάφορα επιστημονικά όργανα, όπως τον επίπεδο αστρολάβο. Δολοφονήθηκε άγρια γιατί δεν ήταν αποδεκτή από πολλούς ως γυναίκα, μη χριστιανή, κάτοχος μιας τόσο σημαντικής θέσης και επιπλέον – σύμφωνα με μαρτυρίες – εξαιρετικά όμορφη.
  • Émilie du Châtelet (1706-1749)

    Émilie du Châtelet  (1706-1749)
    Σε μια εποχή αποκλεισμού των γυναικών από την επιστημονική γνώση, αναδύθηκε μια σημαντική μορφή των μαθηματικών του 18ου αιώνα, η Gabrielle Emilie Le Tonnelier de Bretuil du Chatelet. Το τελευταίο της μεγάλο εγχείρημα ήταν η μετάφραση στα γαλλικά, ερμηνεία και ανάλυση του έργου του Νεύτωνα του Principia Mathematica. Το βιβλίο αποτελεί την πιο περιεκτική και ενημερωμένη έκδοση που υπάρχει.10 χρόνια μετά τον θάνατό της ορισμένοι φίλοι της φρόντισαν να εκδοθεί το βιβλίο και μάλιστα με το όνομά της.
  • Maria Gaetana Agnesi (1718 – 1799)

    Maria Gaetana Agnesi (1718 – 1799)
    Παιδί θαύμα-κόρη πλουσίου εμπόρου από το Μιλάνο. Σε ηλικία 17 ετών συνέταξε κριτικά σχόλια στην "Αναλυτική πραγματεία περί των κωνικών τομών" του μαρκησίου de l' Hôpital. Το 1748 δημοσίευσε τη "Θεμελίωση της Ανάλυσης προς χρήση της ιταλικής νεολαίας", το πρώτο διδακτικό σύγγραμμα πάνω στις νέες μαθηματικές θεωρίες που μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και χρησιμοποιήθηκε ως εγχειρίδιο και από το Καίμπριτζ. Το 1750 το Βατικανό την ονόμασε καθηγήτρια Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο της Μπολώνιας.
  • Marie Sophie Germain (1776 – 1831)

    Marie Sophie Germain (1776 – 1831)
    Προερχόταν από τη μεσαία τάξη,πήγε ενάντια στις επιθυμίες της οικογένειάς της και τις κοινωνικές προκαταλήψεις,για να γίνει αργότερα μια ιδιαίτερα αναγνωρισμένη μαθηματικός.Κρυμμένη για πολλά χρόνια πίσω από το αντρικό όνομα Le Blanc,συνεργαζόταν δια αλληλογραφίας με αρκετούς κορυφαίους μαθηματικούς.Το 1816 κέρδισε το πρώτο βραβείο για την μελέτη της σχετικά με τη «θεωρία της ελαστικότητας» ενώ αποτέλεσε την πρώτη γυναίκα που της επετράπη η είσοδος στις συναντήσεις της Ακαδημίας.
  • Augusta Ada King, Countess of Lovelace (1815-1852)

    Augusta Ada King, Countess of Lovelace  (1815-1852)
    Μεγάλη Βρετανία – Μαθηματικός, ερευνήτρια, θεωρείται η πρώτη προγραμματίστρια υπολογιστών στον κόσμο. Κόρη του Λόρδου Βύρωνα, η ευγενής μητέρα της σχεδόν την υποχρέωσε να ασχοληθεί με τα μαθηματικά. Σε ηλικία 18 ετών γνώρισε τον Charles Babbage, που σχεδίαζε τους πρώτους υπολογιστές. Η Ada κατανόησε πλήρως την αρχή λειτουργίας της Αναλυτικής Μηχανής του και ετοίμασε πάρα πολλά προγράμματα για την επίλυση μαθηματικών προβλημάτων. Προς τιμή της μια γλώσσα προγραμματισμού ονομάστηκε ADA.
  • Sofia Kovalevskaya (1850 – 1891)

    Sofia Kovalevskaya (1850 – 1891)
    Κατάγονταν από τη Μόσχα και ήταν αυτοδίδακτη στα μαθηματικά. Θεωρείται ως μια από τις καλύτερες μαθηματικούς της εποχής της. Είναι η πρώτη γυναίκα που έγινε μέλος της ρωσικής Ακαδημίας των Επιστημών και η πρώτη σύγχρονη Ευρωπαία γυναίκα που κατάφερε να αποκτήσει έδρα σε πανεπιστήμιο.Εισήγαγε το πρώτο σημαντικό αποτέλεσμα στη γενική θεωρία των μερικών διαφορικών εξισώσεων και υπήρξε νικήτρια του βραβείου Prix Bordin το 1888,συντάκτρια εγκεκριμένου μαθηματικού περιοδικού και ταλαντούχα συγγραφέας.
  • Amalie Emmy Noether (23 Μαρτίου 1882 - 14 Απριλίου 1935)

    Amalie Emmy Noether (23 Μαρτίου 1882 - 14 Απριλίου 1935)
    Γερμανίδα, κόρη μαθηματικού, γνωστή για τη μελέτη της στην αφηρημένη άλγεβρα και τη θεωρητική φυσική. Από τις πρώτες γυναίκες που έγραψαν διδακτορική διατριβή στα μαθηματικά, εργάστηκε ως λέκτορας σε πανεπιστήμια στη Γερμανία και ΗΠΑ. Εξήγησε μια θεωρία του Αϊνστάϊν και ασχολήθηκε με την άλγεβρα. Επέφερε ριζικές αλλαγές στις θεωρίες των δακτυλίων, των σωμάτων, και των αλγεβρικών δομών. Στη φυσική, το "θεώρημα της Νέτερ" εξηγεί τη θεμελιώδη σχέση μεταξύ συμμετρίας και των νόμων διατήρησης.
  • Grace Brewster Murray Hopper (1906 – 1992)

    Grace Brewster Murray Hopper (1906 – 1992)
    ΗΠΑ–Μαθηματικός, φυσικός, ερευνήτρια ηλεκτρονικών υπολογιστών, ναύαρχος του ναυτικού. Ανακηρύχθηκε διδάκτωρ στα μαθηματικά το 1934 και το 1941 έγινε Καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Vassar. Ανέπτυξε δυο από τους πρώτους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τον Harvard MARK I και UNIVAC. Αργότερα ανέπτυξε τις γλώσσες προγραμματισμού COBOL και FORTRAN. Το 1996, ένα από τα πλοία του ναυτικού των ΗΠΑ πήρε το όνομά της, μια τιμητική διάκριση για την επιστημονική και κοινωνική συνεισφορά της.
  • Maryam Mirzakhani (May 12, 1977-July 14, 2017)

    Maryam Mirzakhani (May 12, 1977-July 14, 2017)
    Γεννημένη στην Τεχεράνη-Ιράν, είναι η μόνη γυναίκα που κέρδισε το 2014 το Fields Medal, βραβείο για τα μαθηματικά (συγκρίσιμο με το Nobel Prize) για τη συνεισφορά της στις "επιφάνειες Riemann". Κατά τη διάρκεια των γυμνασιακών της χρόνων κέρδισε χρυσά μετάλλια σε Διεθνείς Μαθηματικές Ολυμπιάδες (το 1995 μάλιστα με το "απόλυτο" σκορ). Το 2004 έλαβε το Ph.D. στα μαθηματικά από το Harvard και εργάστηκε ως καθηγήτρια στα Πανεπιστήμια του Princeton και Stanford."Έφυγε" πολύ νωρίς, σε ηλικία 40 ετών.