Kat15 820x547

ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΣ

  • Διακήρυξη Δικαιωμάτων των Γυναικών

    Διακήρυξη Δικαιωμάτων των Γυναικών
    Οι σελίδες ενός τετραδίου παραπόνων γυναικών το 1789 εξελίχθηκαν δύο χρόνια αργότερα στη Διακήρυξη Δικαιωμάτων των Γυναικών.
  • Μαρία - Ολυμπία Γκουζ

    Μαρία - Ολυμπία Γκουζ
    Η Γκουζ καρατομήθηκε με διαταγή του Ροβεσπιέρου το 1793, παραλύοντας κάθε φεμινιστική κίνηση
  • το πρώτο συνέδριο για τα δικαιώματα των γυναικών στο Seneka Falls, στη Νέα Υόρκη

    το πρώτο συνέδριο για τα δικαιώματα των γυναικών στο Seneka Falls, στη Νέα Υόρκη
    Τα πρώτα γενέθλια του φεμινισμού ως αυτόνομο κίνημα -και όχι ως μέρος του προοδευτικού κινήματος- θεωρούνται το πρώτο συνέδριο για τα δικαιώματα των γυναικών
  • Ημέρα ορόσημο για το φεμινιστικό κίνημα

    Ημέρα ορόσημο για το φεμινιστικό κίνημα
    Ημέρα ορόσημο για το φεμινιστικό κίνημα έγινε επίσης η 8η Μαρτίου 1857, όπου 20.000 εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας διεκδίκησαν τη μείωση του ωραρίου εργασίας (από 16 σε 12 ώρες) και κατά συνέπεια την αύξηση της ποιότητας ζωής, μέσω μαζικής απεργίας σε μια περίοδο όπου δεν επιτρεπόταν ούτε καν να σκεφτείς να συνδικαλιστείς.
  • «Ένωση υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών»

    «Ένωση υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών»
    Η Μαρία Ντεραίν άνοιξε ξανά διάπλατα το δρόμο για το φεμινιστικό κίνημα στη Γαλλία το 1872, ιδρύοντας την «Ένωση υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών» και εκδίδοντας το έντυπο «Δικαιώματα γυναικών», το οποίο κυκλοφορούσε επί 23 χρόνια
  • «Παγκόσμια ένωση γυναικών»

    «Παγκόσμια ένωση γυναικών»
    Ιδρυθηκε το 1891 η Παγκόσμια ένωση γυναικών και ο φεμινισμός γίνεται οργανωμένο κίνημα, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι πλέον (γυναίκες και άντρες) άρχισαν να πιστεύουν πως οι γυναίκες υφίστανται άνιση και άρα άδικη μεταχείριση .
  • Η Μπoβουάρ είναι υπαρξίστρια

    Η Μπoβουάρ είναι υπαρξίστρια
    Η Μπoβουάρ είναι υπαρξίστρια. Δηλαδή αποδέχεται την αρχή πως η ύπαρξη προηγείται της ουσίας, επομένως κανείς δε γεννιέται γυναίκα, αλλά γίνεται. Υποστηρίζει πως διά μέσου της ιστορίας οι γυναίκες έχουν θεωρηθεί ως η παρέκκλιση από την «κανονικότητα», ως μια ανωμαλία. Αν ο φεμινισμός θέλει να προχωρήσει, τότε πρέπει να καταρρίψει αυτή την υπόθεση.
  • Το Δεύτερο Κύμα Φεμινισμού

    Το Δεύτερο Κύμα Φεμινισμού
    Το Δεύτερο Κύμα ασχολείται με θέματα ισότητας (οι άντρες εξακολουθούν να πληρώνονται περισσότερο και να παίρνουν ευκολότερα προαγωγές και υψηλόβαθμες θέσεις εργασίας), ενώ επίσης επικεντρώνεται σε θέματα σεξουαλικότητας, στη μάχη κατά της βίας των γυναικών, στους νόμους περί βιασμού ή περί έκτρωσης, στα καταφύγια κακοποιημένων γυναικών, καθώς και στις αλλαγές των νόμων διαζυγίου και επιμέλειας των παιδιών.
  • ΤΡΙΤΟ ΚΥΜΑ ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΥ

    ΤΡΙΤΟ ΚΥΜΑ ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΥ
    Στο Τρίτο Κύμα περιλαμβάνονται η ομοφυλόφιλη θεωρία, η συνειδησιακή αφύπνιση των έγχρωμων γυναικών, η κριτική θεωρία, ο διεθνισμός αλλά και η ανατροπή μιας αντιληπτής καταπίεσης από την πατριαρχία.
  • ΦΕΜΙΝΙΣΤΡΙΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

    ΦΕΜΙΝΙΣΤΡΙΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ
    υποστηρίζουν ότι το κίνημα πρέπει να αντιμετωπίσει παγκόσμια προβλήματα όπως ο βιασμός η αιμομιξία η πορνεία και πολιτισμικά θέματα όπως ο ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων γυναικών σε περιοχές της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής