Ο εκχριστιανισμός των Σλάβων

  • 862

    Ο εκχριστιανισμός της Μοραβίας

    Ο εκχριστιανισμός των Σλάβων είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του βυζαντινού πολιτισμού και ξεκίνησε από την Μοράβια. Ο Ραστισλάβος, ηγεμόνας της Μοραβίας, ζήτησε ιεραπόστολους από το Βυζάντιο με σκοπό να διδάξουν στο λαό τον Χριστιανισμό. Πίστευε πως με την αρωγή του Βυζαντίου θα μπορούσε να αντισταθεί στις απειλές των Γερμανών και των Βουλγάρων.
  • 863

    Κύριλος και Μεθόδιος και σλαβικό αλφάβητο

    Κύριλος και Μεθόδιος και σλαβικό αλφάβητο
    Το Βυζάντιο συνειδητοποιώντας τα οφέλη που θα είχε η διάδοση του χριστιανισμού ενέθεσαν την αποστολή αυτή στα δυο αδέλφια απο τη Θεσσαλονίκη, τον Κωνσταντίνο (ο οποίος αργότερα έλαβε το μοναστικό όνομα Κύριλος) και τον Μεθόδιο. Όταν κατέφθασαν στην Μοραβία, ο Κωνσταντίνος δημιούργησε το σλαβικό αλφάβητο που μπορούσε να αποδώσει όλες τις φωνητικές ιδιαιτερότητες της σλαβικής και απέδωσε στην Σλαβική τη Θεία Λειτουργία και τα ιερά βιβλία. Η χρήση της σλαβικής διευκόλυνε το έργο των δυο αδελφών.
  • Period: 863 to 866

    Η σλαβική εκκλησία

    Οι δύο αδελφοί οργάνωσαν τη σλαβική εκκλησία και μύησαν τους Σλάβους στο πολιτιστικό σύστημα του Χριστιανισμού. Ο εκχριστιανισμός συντέλεσε στην ενότητα των Σλάβων ενισχύοντας την κοινότητα της φυλής με την κοινότητα της πίστης.
  • 864

    Ο εκχριστιανισμός της Βουλγαρίας

    Στο ζήτημα του εκχριστιανισμού των Βουλγάρων η βυζαντινή εκκλησία ήρθε σε σύγκρουση με τον πάπα. Ο βυζαντινός στρατός υποχρέωσε το Βόρη (ηγεμόνα της Βουλγαρίας) να δεχτεί τον Χριστιανισμό και να βαπτιστεί και ο ίδιος με ανάδοχο τον αυτοκράτορα Μιχαήλ Γ΄
  • 867

    Η σύνοδος του 867

    Η σύνοδος του έτους 867 αναθεμάτισε τον πάπα, απέρριψε το δόγμα περί εκπορεύσεως του Αγίου Πνεύματος και εκ του Υιού (filioque) και καταδίκασε την επέμβαση της Ρώμης στη Βουλγαρία.
  • 869

    Θάνατος του Κωνσταντίνου

    Θάνατος του Κωνσταντίνου
    Ο Κωνσταντίνος μετά από σύντομη ασθένεια πεθαίνει στη Ρώμη. Λίγο πριν το θάνατό του χειροτονείται μοναχός και παίρνει το όνομα Κύριλλος
  • 870

    Η σύνοδος του 870

    Με απόφαση της συνόδου του 870 η εκκλησία της Βουλγαρίας υπάχθηκε οριστικά στη δικαιοδοσία του πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης.
  • 883

    Ο εκχριστιανισμός της Βοημίας

    Στην αρχή του 845, επισκέφθηκαν τον Λουδοβίκο Γερμανικό 14 Βοήμοι Δούκοι, οι οποίο ζήτησαν να βαπτιστούν Χριστιανοί, πράγμα που δεν είχε κάποια ουσιαστική αξία. Ο εκχριστιανισμός της Βοημίας ξεκίνησε από την βάπτιση του Μποριβοϊ το 883 και επηρεάστηκε από τον Κύριλλο και τον Μεθόδιο.
  • 885

    Θάνατος του Μεθόδιου

    Θάνατος του Μεθόδιου
    Ο άγιος Μεθόδιος πέθανε στη Μοραβία.
  • 886

    Ο εκχριστιανισμός της Σερβίας

    Μετά την ιεραποστολή του Κυρίλλου και Μεθοδίου στη Μοραβία και τη Βουλγαρία, οργανώθηκε και η ιεραποστολή στους Σέρβους, όταν βασίλευε ο Μούτιμιρ (850-891). Ο εκχριστιανισμός των Σέρβων θα βελτίωνε τις σχέσεις με το Βυζάντιο και θα οργάνωνε την κρατική τους οντότητα. Τελικά, οι Σέρβοι, υπό την αιγίδα του Βυζαντινού αυτοκράτορα και του πατριάρχη Φώτιου, εκχριστιανίστηκαν και εντάχτηκαν στην εκκλησιαστική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως.
  • 900

    Ο εκχριστιανισμός της Κροατίας

    Ο Ηράκλειος ζήτησε από τον πάπα να αναλάβει τον εκχριστιανισμό τους. Έτσι οι Κροάτες ενσωματώθηκαν στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία
  • 955

    Η βάπτιση της Όλγας

    Η βάπτιση της Όλγας
    Η βάπτιση της Όλγας, χήρας του Ιγκόρ, που έγινε κατά την επίσημη επίσκεψή της στην Κωνσταντινούπολη, δεν συνοδεύτηκε από επίσημο εκχριστιανισμό αλλά αποτέλεσε σταθμό στην πορεία των Ρώσων προς τον εκχριστιανισμό.
  • 966

    Ο εκχριστιανισμός της Πολωνίας

    To Βάπτισμα της Πολωνίας ήταν ένα γεγονός που σημάδεψε την αρχή του εκχριστιανισμού της Πολωνίας. Πρώτος βαπτίστηκε ο Μιέσκο Α΄, ο πρώτος ηγέτης του Πολωνικού κράτους, καθώς κατάλαβε ότι ήταν δύσκολο να δημιουργήσει ισχυρό κράτος αν δεν προχωρούσε στον εκχριστιανισμό. Το επόμενο βήμα για τον εκχριστιανισμό της Πολωνίας ήταν το κτίσιμο καθεδρικών ναών και ο διορισμός κληρικών, στο διάστημα μεταξύ 10ου και 11ου αιώνα. Η Πολωνική εκκλησία συνδέθηκε με την Ρωμαιοκαθολική
  • 987

    Η εμπλοκή του Βασιλείου Β' στον εκχριστιανισμό των Ρώσων.

    Ο Βασίλειος Β΄ έστειλε πρεσβεία στο Κίεβο, όπου συμφωνήθηκε η ενίσχυση του στρατού του με ρωσικά στρατεύματα και η παροχή στρατιωτικής βοήθειας από τον Βλαδίμηρο στις επιχειρήσεις κατά της Κριμαίας, την οποία ο Βάρδας Φωκάς απειλούσε. Ως αντάλλαγμα, ο Βλαδίμηρος θα έπαιρνε το χέρι της αδερφής του αυτοκράτορα Άννας, υπό την προϋπόθεση ότι ο ίδιος και ο λαός του θα ασπαζόταν τη χριστιανική πίστη.
  • 988

    Ο εκχριστιανισμός της Ρωσίας

    Ο Βλαδίμηρος βαπτίστηκε στο Κίεβο, ενώ την άνοιξη του ίδιου έτους ακολούθησε η βάπτιση του λαού στον Δνείπερο και μάλλον το καλοκαίρι ο γάμος του ηγεμόνα με την Άννα. Ήταν η πρώτη φορά που ξένος ηγεμόνας νυμφευόταν πορφυρογέννητη πριγκίπισσα. Οι Βυζαντινοί δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν ανταποκριθεί σε αντίστοιχα αιτήματα άλλων ξένων ηγεμόνων. Τεράστια παραχώρηση σε έναν «βάρβαρο».
  • 1147

    Ο εκχριστιανισμός της Πομερανίας

    Ο εκχριστιανισμός του κράτους της Πομερανίας είχε πάρει τη μορφή υποδούλωσης, εκγερμανισμού και εξαφάνισης των Σλάβων. Το 10ο αιώνα άρχισαν οι γερμανικές επιδρομές και οι αναγκαστικές βαπτίσεις. Το 1147 ο πάπας Ευγένιος Γ' κήρυξε τη Βενδική σταυροφορία με αποτέλεσμα τον εκχριστιανισμό.