Η ΤΕΧΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΗΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ

  • Period: 1100 BCE to 750 BCE

    ΟΜΗΡΙΚΗ ΕΠΟΧΗ

    Η ομηρική εποχή ακολούθησε μετά τη μυκηναϊκή παρακμή και
    διήρκησε περίπου τρεις αιώνες. Τις περισσότερες πληροφορίες τις γνωρίζουμε από τα ομηρικά έπη.Χαρακτηρίζεται από τη συνεχή μετακίνηση των ελληνικών φύλλων και τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για την ανασυγκρότηση και οργανωτική δημιουργία.Για πολλούς αποτελεί τον ελληνικό μεσαίωνα ή τους σκοτεινούς χρόνους.
    .
  • Period: 1050 BCE to 700 BCE

    ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΕΠΟΧΗ

    Η γεωμετρική εποχή είναι μία περίοδος μεταβατική, κατά την οποία συνέβησαν εξελίξεις, συντελουμένων των οποίων βρίσκουμε μία διαμορφωμένη κατάσταση στην έναρξη της αρχαϊκής εποχής. Η περίοδος αυτή πέρα από ‘σκοτεινοί αιώνες’, είναι γνωστή και με άλλες ονομασίες, όπως ομηρική εποχή, γεωμετρική εποχή, λόγω των αλλαγών που σημειώνονται περί το 1050 π.Χ. στην τεχνοτροπία της κεραμεικής.
  • 900 BCE

    ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

    ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ
    Τα αγγεία πλάθονται σε ταχύστροφο τροχό.Η διακόσμηση στηρίζεται στη δομή των αγγείων,η οποία τονίζεται με μελανόχρωμες ταινίες και με εναλλαγές γραμμών και ταινιών ή γραμμών.Στο τέλος της περιόδου βάφεται μαύρη όλο και μεγαλύτερη επιφάνεια του αγγείου.Τα διακοσμητικά θέματα είναι περιορισμένα: οφιοειδείς γραμμές, τεθλασμένες γραμμές, τρίγωνα και κυρίως ομόκεντροι κύκλοι.
  • Period: 750 BCE to 480 BCE

    ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ

    Την περίοδο αυτή οι πηγές αυξάνονται. Οι πηγές της εποχής εκπροσωπούνται από τη λογοτεχνική παραγωγή της εποχής, δηλαδή, την επική και τη λυρική ποίηση και τα πεζά λογοτεχνικά έργα, τους καταλόγους βασιλέων και αρχόντων και τις σωζόμενες επιγραφές.
  • 700 BCE

    ΙΩΝΙΚΟΣ ΡΥΘΜΟΣ

    ΙΩΝΙΚΟΣ ΡΥΘΜΟΣ
    Ο Ιωνικός ρυθμός είναι ένας από τους τρεις αρχαίους κλασικούς αρχιτεκτονικούς ρυθμούς. Κατατάσσεται μεταξύ του Δωρικού και του Κορινθιακού ρυθμού. Κύρια στοιχεία διάκρισης των ρυθμών αυτών είναι η ζωφόρος, τα κιονόκρανα και οι κιονοστοιχίες των αρχαίων κτισμάτων.Ο Ιωνικός ρυθμός αρχίζει να εμφανίζεται από τις αρχές του 6ου π.Χ. αιώνα, και μάλιστα στα παράλια της μικρασιατικής Ιωνίας, στα νησιά του Αιγαίου και στην Αττική.
  • 700 BCE

    ΔΩΡΙΚΟΣ ΡΥΘΜΟΣ

    ΔΩΡΙΚΟΣ ΡΥΘΜΟΣ
    Είναι ο ρυθμός εκείνος που διακρίνεται για τη λιτότητα, την αυστηρότητα και τη μνημειακότητά του από τον πιο διακοσμητικό Ιωνικό Ρυθμό. Οι απαρχές του Δωρικού Ρυθμού πιστεύεται ότι βρίσκονται στο Άργος και την Κόρινθο, δύο σημαντικά δωρικά κέντρα τέχνης κατά τη Γεωμετρική Περίοδο.Ωστόσο αρχιτεκτονικά κατάλοιπα τόσο πρώιμης εποχής δεν έχουν σωθεί
  • 580 BCE

    ΚΟΥΡΟΙ - ΚΟΡΕΣ

    ΚΟΥΡΟΙ - ΚΟΡΕΣ
    Τα αγάλματα των κούρων και των κορών ηταν αφιερωμένα στα ιερά ή ηταν μνημεία επιτάφια προς τιμήν των νεκρών. Η παραγωγή τους συνεχίζεται έως και τα πρώτα χρόνια του αυστηρού ρυθμού. Οι Κούροι εικονίζονται σε 'ηρωική γυμνότητα'. Οι Κόρες, αντίθετα, είναι πάντα ντυμένες. Κάθε άγαλμα είναι δομημένο κατά κανόνα σε απόλυτα μετωπική στάση, ώστε να είναι δυνατή η κατακόρυφη διχοτόμησή του.
  • 550 BCE

    ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ

    ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ
    Ο Παρθενώνας είναι ναός, χτισμένος προς τιμήν της θεάς Αθηνάς, προστάτιδας της πόλης της Αθήνας. Υπήρξε το αποτέλεσμα της συνεργασίας σημαντικών αρχιτεκτόνων και γλυπτών στα μέσα του 5ου π.Χ. αιώνα. Το σχέδιό του είναι βασισμένο στον δωρικό ρυθμό.
  • Period: 480 BCE to 323 BCE

    ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ

    Με τον όρο κλασική εποχή αναφέρεται η χρονική περίοδος της αρχαίας ελληνικής ιστορίας, περίπου 200 χρόνων κατά την οποία υπήρξε ραγδαία άνθιση στον χώρο του πολιτισμού. Πήρε το όνομά της από τα υψηλά επιτεύγματα που σημειώθηκαν εκείνη την περίοδο.
  • 450 BCE

    ΔΙΣΚΟΒΟΛΟΣ ΤΟΥ ΜΥΡΩΝΑ

    ΔΙΣΚΟΒΟΛΟΣ ΤΟΥ ΜΥΡΩΝΑ
    Ο Δισκοβόλος είναι φημισμένο χάλκινο έργο του αρχαίου Έλληνα καλλιτέχνη Μύρωνα.Παρόλο που χαρακτηρίζεται από ελεύθερη κίνηση, το έργο διατηρεί κάποια αρχαϊκά στοιχεία όπως το οτι είναι δισδιάστατο.Σκοπός του έργου είναι η ανάδειξη της έντασης της στιγμής, ενώ το γαλήνιο πρόσωπο τονίζει την αυτοσυγκέντρωση του αθλητή.Επίσης υπάρχει ιδιαίτερη αμφιβολία σχετικά με το πού έχει στρέψει το βλέμα του.