1β

η Ελληνική Επανάσταση ΜΕΡΟΣ Β΄

  • 1.Ο Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο

    1.Ο Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο
    Το 1824 ο Αιγύπτιος Ιμπραήμ αποβιβάζεται στην Μεθώνη . Την στιγμή αυτή πολλοί οπλαρχηγοί βρίσκονταν φυλακισμένοι. Ο Παπαφλέσσας ζητά γενική αμνηστία και ο ίδιος πηγαίνει σε ένα ορεινό χωριό της Μεσσηνίας με σκοπό να αντιμετωπίσει τον Ιμπραήμ. Τον Μάη του 1825 στο Μανιάκι ο Παπαφλέσσας νικιέται .Η κυβέρνηση δίνει αμνηστία και διορίζει τον Κολοκοτρώνη αρχιστράτηγο. Ο Κολοκοτρώνης εφαρμόζει την τακτική του κλεφτοπόλεμου για να αντιμετωπίσει τον τακτικό στρατό του Ιμπραήμ.
  • 2.Η 2η πολιορκία του Μεσολογγίου

    2.Η 2η πολιορκία του Μεσολογγίου
    Τον Απρίλιο του 1825 ο Κιουταχής φτάνει στο Μεσολόγγι και το πολιορκεί.
    Εκεί είναι ο Μαυροκορδάτος , και Φιλέλληνες όπως ο Λόρδος Μπάιρον
    Η πολιορκία κράτησε ένα χρόνο. Αρχικά ο Μιαούλης εφοδίαζε τους πολιορκημένους σπάζοντας τον αποκλεισμό
    Το Δεκέμβριο του 1825 φτάνει και ο Ιμπραήμ .Οι πολιορκημένοι εξαντλούνται από την μάχη, τις αρρώστιες και από την έλλειψη τροφίμων και αποφασίζουν να κάνουν έξοδο την νύχτα της 10ης Απριλίου 1826 . Ο εχθρός όμως αγρυπνούσε και λίγοι γλίτωσαν .
  • 3.Οι αγώνες του Καραϊσκάκη

    3.Οι αγώνες του Καραϊσκάκη
    Η πτώση του Μεσολογγίου άνοιξε το δρόμο για την πολιορκία της Ακρόπολης . Αντιμέτωπος με τον Κιουταχή βρέθηκε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης ο οποίος πέτυχε το 1826 σημαντικές νίκες. Ο θάνατός του όμως τον Απρίλιο του 1827 οδήγησε στην παράδοση της Ακρόπολης στους Τούρκους
  • 4.Η ναυμαχία του Ναυαρίνου

    4.Η ναυμαχία του Ναυαρίνου
    Από το 1823 οι Μεγάλες Δυνάμεις να αλλάζουν τη στάση τους απέναντι στην Ελλάδα οι λόγοι ήταν: Τα συμφέροντα τους και ο ανταγωνισμός που είχαν ανάμεσά τους .
    Το 1827 η Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία υπογράφουν στο Λονδίνο συνθήκη και καλούν τις δυο εμπόλεμες περιοχές να κάνουν ανακωχή . Η Τουρκία όμως την απορρίπτει οπότε φτάνουν με πολεμικά πλοία στην Πύλο με σκοπό να εφαρμόσουν τις αποφάσεις της συνθήκης. Εκεί γίνεται η ναυμαχία του Ναυαρίνου τον Οκτώβριο του 1827 όπου νικούν.
  • 5.Το τέλος της Επανάστασης

    5.Το τέλος της Επανάστασης
    Μετά τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου οι διπλωματικές ενέργειες αυξήθηκαν . Τελικά το Φεβρουάριο του 1830 υπογράφηκε στο Λονδίνο η ανεξαρτησία της Ελλάδας με σύνορα την γραμμή Αχελώου- Σπερχειού ποταμού.
  • 6.Ιωαννης Καποδιστριας

    6.Ιωαννης Καποδιστριας
    Ο Καποδίστριας κατάγονταν από αριστοκρατική οικογένεια της Κέρκυρας και διετέλεσε υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας.
    Το 1827 η Γ΄ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας τον εξέλεξε ως πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας.
    Ο Καποδίστριας οργάνωσε το κράτος σε θέματα οικονομίας Γεωργίας Εκπαίδευσης: πολιτικής

    Κυβέρνησε με τρόπο συγκεντρωτικό (συγκεντρωτική πολιτική) , αυτό όμως δυσαρέστησε τους πολιτικούς του αντιπάλους και στις 27 Σεπτεμβρίου 1831 τον δολοφόνησαν στο Ναύπλιο