200px oleg tsargrad

Το κράτος του Κιέβου και ο εκχριστιανισμός του εως το 988 μ.Χ

By orte
  • 830

    Ριούρικ

    Ριούρικ
    Σύμφωνα με το Πρώτο Χρονικό του 12ου αιώνα, ήταν Βάραγγος αρχηγός των Ρώσων, ο οποίος κατά το έτος 862 απέκτησε τον έλεγχο της Λάντογκα και ίδρυσε το Κράτος των Ρως.
  • Period: 879 to 912

    Όλεγκ

    'Ηταν Βαραγγός πρίγκηπας, ο οποίος κυβέρνησε το σύνολο ή μέρος του λαού των Ρως κατά τις αρχές του 10ου αιώνα. Θεωρείται ιδρυτής του Κράτους των Ρως και είναι ο πρώτος πρίγκηπας των Ρουρικιδών για τον οποίο η ιστορική έρευνα βεβαιώνει πως υπήρξε πραγματικά.
  • Period: 942 to 972

    Σβιατοπόλκ ο Α'

  • 945

    Αγία Όλγα

    Αγία Όλγα
    Ο σύζυγός της δολοφονήθηκε το 945 από τους Δρεβλιανούς κατά τη συλλογή φόρου υποτέλειας, με αποτέλεσμα ο θρόνος να περάσει στο μικρό γιο τους Σβιάτοσλαβ που ήταν ακόμη βρέφος. Έτσι η Όλγα ανέλαβε χρέη επιτρόπου μέχρι την ενηλικίωσή του, ασκώντας για σχεδόν δύο δεκαετίες την πραγματική εξουσία στο κράτους.
  • 955

    Η βάπτιση της Όλγας

    Η βάπτιση της Όλγας
    Η Όλγα ήταν ο πρώτος ηγέτης των Ρως που εγκατέλειψε τον παγανισμό για το χριστιανισμό. Η βάπτισή της έγινε το 955 μ.Χ. με μεγάλη επισημότητα στην Κωνσταντινούπολη και έλαβε το χριστιανικό όνομα Ελένη από τη νονά της Ελένη Λεκαπηνή, σύζυγο του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Ζ'.
  • 969

    Ο Σβιατοσλάβος καταλαμβάνει το κράτος των Χαζάρων.

    .
  • 969

    Συμφωνία με τον Βυζ.Αυτοκράτορα Ν.Φωκά για επίθεση στην Βουλγαρία (έναντι αμοιβής)

  • 970

    Νίκη Σβιατοσλάβου κατά του βασιλιά Βόρι Β '& Παραβίαη συμφωνίας με Βυζαντινό Αυτοκρ.

    Ο Σβιάτοσλαβ εισέβαλλε στη Βουλγαρία, νικώντας τον βασιλιά Βόρι Β'. Στη συνέχεια όμως κράτησε τη χώρα αυτή για τον εαυτό του, ερχόμενος σε σύγκρουση με τους Βυζαντινούς
  • 971

    Θάνατος Σβιατοσλάβου

    Θάνατος Σβιατοσλάβου
    Ο Σβιάτοσλαβ πλήρωσε την επέκταση στα Βαλκάνια με την ίδια του τη ζωή το 971, όταν δολοφονήθηκε από Πεσενέγους κατ' εντολήν του βυζαντινού αυτοκράτορα Ιωάννη Τζιμισκή.Επίθεση .
  • 971

    Υπογραφή συνθήκης ειρήνης με Βυζαντινούς.

    Οι Βυζαντινοί, μετά από νικηφόρες συγκρούσεις, πολιόρκησαν τον Σβιάτοσλαβ και τον στρατό του στο Δορόστολον πάνω στον Δούναβη, και τον ανάγκασαν να συνθηκολογήσει. Έτσι αυτός αποσύρθηκε από τη Βουλγαρία η οποία ενσωματώθηκε στη Βυζαντινή αυτοκρατορία.
  • 972

    Η Διαδοχή του Σβιατισλάβου Α'

    Ο Σβιατοσλάβος όσο έλειπε σε εκστρατείες είχε φροντίσει να μοιράσει την εξουσία του στους 3 γιούς του(Γιαροπόλκ,Όλεγκ,Βλαδίμηρο)
  • 977

    Δολοφονία Όλεγκ απο τον ίδιο του τον αδελφό Γιαροπόλκ.

    Δολοφονία Όλεγκ απο τον ίδιο του τον αδελφό Γιαροπόλκ.
    Οεμφύλιος πόλεμος ξεκίνησε μεταξύ του Γιαροπόλκ και των αδελφών του μετά τον θάνατο του Σβιατοσλάβου. Ο Γιαροπόλκ σκότωσε τον Όλεγκ και στη συνέχεια έστειλε στρατιώτες στο Νόγκβοροντ, από το οποίο ο άλλος αδελφός του Βλαδίμηρος είχε φύγει, όταν έμαθε για τον θάνατο του Όλεγκ.
  • 980

    Ο Βλαδίμηρος ηγέτης του κράτους των Ρώς.

    Ο Βλαδίμηρος ηγέτης του κράτους των Ρώς.
    Ο βλαδίμηρος ,με τη βοήθεια του ηγεμόνα της Νορβιγίας καταλαμβάνει την εξουσία του Νόβγκοροντ και του Κιέβου.
  • Period: 980 to 1015

    Βλαδίμηρος ο Μέγας

    Τα πρώτα χρόνια ως ηγέτης των Ρως χαρακτηρίσθηκαν από έναν επιτυχημένο συνδυασμό διπλωματίας και πολέμου. Ασφάλισε τα νότια σύνορά του επιτρέποντας σε τουρκικά φύλα να εγκατασταθούν εκεί, δημιουργώντας μία ασπίδα προστασίας έναντι μελλοντικών εισβολών. Παράλληλα διοργάνωσε επιτυχημένες εκστρατείες με τις οποίες επανασταθεροποίησε την κυριαρχία του Κιέβου στο σύστημα ποτάμιων συγκοινωνιών της ανατολικής Ευρώπης, ιδιαίτερα στην Εμπορική Οδό Βαράγγων - Ελλήνων.
  • 988

    Ο Εκχριστιανισμός του Βλαδίμηρο-ορόσημο για την μετέπειτα εξέλιξη του κράτους του.

    Ο Εκχριστιανισμός του Βλαδίμηρο-ορόσημο για την μετέπειτα εξέλιξη του κράτους του.
    Το 988 ο Βλαδίμηρος προχώρησε σε μία επιλογή που του χάρισε το προσωνύμιο Μέγας: εισήγαγε το χριστιανισμό από το Βυζάντιο - ο ίδιος βαπτίσθηκε στη Χερσώνα της Κριμαίας. Στην πραγματικότητα εισήγαγε μια νέα ιδεολογία, κοινή για τη βαραγγική άρχουσα τάξη και το σλαβικό απλό λαό του κράτους του.