Thumb 640

Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα

  • Αρχίζει η Ιταλοκρατία στα Δωδεκάνησα

    Αρχίζει η Ιταλοκρατία στα Δωδεκάνησα
    Η Ιταλία θέλοντας να δημιουργήσει αποικία στη Λιβύη (Τριπολίτιδα και την Κυρηναϊκή) κήρυξε τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, καθόσον η τελευταία είχε υπό την κυριαρχία της αυτά τα εδάφη. 
    Για να εμποδιστεί ο ανεφοδιασμός των Αράβων πολεμιστών από τους Τούρκους, με τη δικαιολογία, ότι οι εκεί παράκτιες αραβικές φυλές πρόβαλλαν αντίσταση στα ιταλικά στρατεύματα, οι Ιταλοί κατέλαβαν τα Δωδεκάνησα το Μάιο του 1912, εκτός του Καστελλορίζου, ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ
  • Period: to

    Από την Ιταλοκρατία στην Απελευθέρωση

  • Οι Ιταλοί κατέλαβαν όλα σχεδόν τα Δωδεκάνησα

    Οι Ιταλοί κατέλαβαν όλα σχεδόν τα Δωδεκάνησα
  • Αιματηρό Πάσχα

    Αιματηρό Πάσχα
    Οι νησιώτες θέλοντας να εκφράσουν την επιθυμία τους για την ένωση με την Ελλάδα, προσπαθούσαν να οργανώσουν συλλαλητήρια. Οι Ιταλοί αντέδρασαν στην προσπάθεια αυτή οπότε ξέσπασαν ταραχές. Στο χωριό Παραδείσι της Ρόδου έχασαν τη ζωή τους ο ιερέας παπα-Λουκάς και η Ανθούλα Ζερβού. Τα γεγονότα αυτά έγιναν παγκοσμίως γνωστά ως το «αιματηρόν Πάσχα».
  • Μυστική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας

    Η Ιταλία παραχωρούσε στην Ελλάδα αμέσως την κυριαρχία της Δωδεκανήσου, εκτός της Ρόδου, η οποία θα παραδιδόταν μετά πενταετία με Δημοψήφισμα.
  • Συνθήκη των Σεβρών

    Συνθήκη των Σεβρών
    Επικυρώνεται, σχεδόν, η προηγούμενη Tittoni-Βενιζέλου, με τη διαφορά ότι το Δημοψήφισμα για τη Ρόδο θα διενεργείτο μετά 15 χρόνια
  • Συνθήκη της Λωζάνης

    Υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης Η Τουρκία παραχωρεί στην Ιταλία τα δικαιώματά της στα Δωδεκάνησα, κι έτσι ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ η ιταλική κατοχή
  • Βασιλικό Διάταγμα

    Βασιλικό Διάταγμα
    Το Βασιλικό Διάταγμα προέβλεπε ότι οι κάτοικοι της Δωδεκανήσου θεωρούνται Ιταλοί πολίτες με δωδεκανησιακή υπηκοότητα.Το διάταγμα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την Εκπαίδευση, αφού πλέον τα κοινοτικά σχολεία παύουν να ανήκουν στη δικαιοδοσία και εποπτεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας και περιέρχονται στην καθοδήγηση και τον έλεγχο του Ιταλικού κράτους. Επίσης, η διδασκαλία της Ιταλικής γλώσσας καθίσταται υποχρεωτική.
  • Ο ΝτεΒέκκι διορίζεται στρατιωτικός διοικητής Δωδεκανήσου

    Ο ΝτεΒέκκι διορίζεται στρατιωτικός διοικητής Δωδεκανήσου
    Ο διορισμός του ΝτεΒέκκι επιδεινώνει την κατάσταση. Κλείνουν τα ελληνικά σχολεία και η Παιδεία προσαρμόζεται, ως προς τη διδακτέα ύλη, με εκείνη της Μητροπολιτικής Ιταλίας.
    Πολλοί Δωδεκανήσιοι, με πρώτη ευκαιρία εγκαταλείπουν την πατρώα γη, κι έτσι ο πληθυσμός των νησιών από 143.080 που ανερχόταν το 1912, μειώθηκε στις 100.180.
  • Εναρξη Ελληνοϊταλικού πολέμου

    Εναρξη Ελληνοϊταλικού πολέμου
    Κυβερνήτης των νησιών ορίστηκε ο Εττόρε Μπάστικο. Οι νησιώτες, για άλλη μια φορά, στάθηκαν στο πλευρό της Ελλάδας και κατατάχθηκαν ως εθελοντές στον ελληνικό στρατό, συστήνοντας μάλιστα το λεγόμενο Σύνταγμα Δωδεκανησίων, που είχε σημαντική δράση στο Αλβανικό μέτωπο.
  • Απόβαση Βρετανών στο Καστελλόριζο

    Η Ιταλία γονατίζει υπό το βάρος της ήττας της και την αυγή της επόμενης ημέρας αποβιβάζονται στην ευλίμενη περιοχή του Καστελλορίζου ικανός αριθμός από βρετανικά μητροπολιτικά και αυτοκρατορικά στρατεύματα
  • Απόβαση Ελληνικού στρατού στο Κατελλόριζο

    Απόβαση Ελληνικού στρατού στο Κατελλόριζο
    Εισπλέει το ελληνικό αντιτορπιλικό Παύλος Κουντουριώτης γεμάτο στρατό. Από τότε, οι Καστελλορίζιοι αναγνωρίζουν την ημέρα αυτή, ως χρονικό σταθμό της Απελευθέρωσης του πρώτου ελληνικού εδάφους.
  • Ο Wagener υπογράφει την άνευ όρων παράδοση της Δωδεκανήσου

    Ο Wagener υπογράφει την άνευ όρων παράδοση της Δωδεκανήσου
    ο Γερμανός Στρατηγός Wagener, Αρχηγός των κατοχικών δυνάμεων του δωδεκανησιακού συμπλέγματος, υπογράφει στη Σύμη την άνευ όρων παράδοση της Δωδεκανήσου, παρουσία του Αγγλου Ταξίαρχη Moffat, του Συνταγματάρχη Acland και του Διοικητή του Ιερού Λόχου Ελληνα Συνταγματάρχη Χρήστου Τσιγάντε
  • Αγγλική Διοίκηση Δωδεκανήσου

    Αγγλική Διοίκηση Δωδεκανήσου
    Αγγλικές Δυνάμεις με άνδρες του Ιερού Λόχου αποβιβάζονται στη Ρόδο. Εγκαθίσταται η αγγλική Διοίκηση Δωδεκανήσου, οπότε τερματίζεται και η τελευταία κατοχή, την οποία εκπροσωπούσαν οι Γερμανοφασίστες.
  • Συμφωνία Παρισιού

    Συμφωνία για την παραχώρηση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα αποφασίστηκε στο Παρίσι, από το Συμβούλιο των Υπουργών των Εξωτερικών των νικητριών Μεγάλων Δυνάμεων
  • Συνθήκη Ειρήνης Ιταλίας και Συμμάχων

    Συνθήκη Ειρήνης Ιταλίας και Συμμάχων
    Στο άρθρο 14 αναφέρεται: Η Ιταλία εκχωρεί εις την Ελλάδα εν πλήρη κυριαρχία τας νήσους της Δωδ/σου: Αστυπάλαια, Ρόδο, Χάλκη, Κάρπαθο, Κάσο, Τήλο, Νίσυρο, Κάλυμνο, Λέρο, Πάτμο, Σύμη, Κω και Καστελλόριζο, ως και τας παρακειμένας νησίδας
  • Μεταβατική περίοδος μέχρι την Ενσωμάτωση

    Μεταβατική περίοδος μέχρι την Ενσωμάτωση
    Παρέλαση στην Αθήνα την άνοιξη του 1947 μόλις ανακοινώθηκε η ενσωμάτωση των ΔωδεκανήσωνΟ Αγγλος Ταξίαρχος Parker υπογράφει στη Ρόδο το πρωτόκολλο παράδοσης της Δωδεκανήσου στον Ελληνα Στρατιωτικό Διοικητή Αντιναύαρχο Περικλή Ιωαννίδη. Στο πρωτόκολλο αυτό αναφέρονται τα εξής: «Η κατοχή της Δωδεκανήσου την μεσημβρίαν από την Βρετανική Στρατιωτική Διοίκησιν εις την Ελληνικήν τοιαύτην...».
    Η Στρατιωτική Ελληνική Διοίκηση ήταν μεταβατική περίοδος μέχρι την Ενσωμάτωση
  • Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα

    Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα
    Με την παρουσία του επίσημου Ελληνικού Κράτους, του Ανώτατου Άρχοντα, των Μελών της Κυβέρνησης και της Στρατιωτικής Ηγεσίας επισφραγίζεται σε επίσημη τελετή η Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα. Ήταν η ημέρα της δικαίωση των αγώνων και της ανταμοιβής των θυσιών του δωδεκανησιακού λαού.