Kap mosaic

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ, Οδοιπορικό

  • Period: to

    ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

  • Γεννήθηκε στην Κέρκυρα

    Γεννήθηκε στην Κέρκυρα
  • Σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας

    Σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας
  • Εκφώνηση του 1ου του πολιτικού λόγου για την ανάγκη διατήρησης της αυτονομίας της Ιονίου Πολιείας

    Εκφώνηση του 1ου του πολιτικού λόγου για την ανάγκη διατήρησης της αυτονομίας της Ιονίου Πολιείας
  • Έκτακτος στρατιωτικός διοικητής Ιουνίου πολιτείας

    Έκτακτος στρατιωτικός διοικητής Ιουνίου πολιτείας
    Η Ιόνιος πολιτεία διόρισε τον Καποδίστρια στις 2 Ιουνίου 1807 ως έκτακτο στρατιωτικό διοικητή της Αγίας Μαύρας, (Λευκάδας).
  • Διορισμός ως Σύμβουλος Επικρατείας του Τσάρου Αλέξανδρου Α'

    Διορισμός ως Σύμβουλος Επικρατείας του Τσάρου Αλέξανδρου Α'
    Ο Τσάρος Αλέξανδρος Α, στις 20 Απριλίου 1809, τον διόρισε σύμβουλο της επικρατείας, μία θέση η οποία υπήγετο στο Υπουργείο Εξωτερικών, με ετήσιο μισθό 3.000 ρούβλια.
  • Ρωσική πρεσβεία της Βιέννης

    Ρωσική πρεσβεία της Βιέννης
    Τον Σεπτέμβριο του 1811 έφθασε από την Πετρούπολη στην ρωσική πρεσβεία της Βιέννης. Εκεί η υποδοχή που του έγινε ήταν ψυχρή, αλλά γρήγορα ο Πρεσβευτής της Ρωσίας στη Βιέννη, κόμης Στάκελμπεργκ, άλλαξε γνώμη όταν διάβασε τα πρώτα του υπομνήματα.
  • Δ/ντής διπλωματικού γραφείου ρωσικής στρατιάς

    Ο Καποδίστριας έφτασε στις 20 Μαΐου 1812 στο Βουκουρέστι. Εργάστηκε σκληρά και ασχολήθηκε με την τήρηση της συνθήκης που υπέγραψαν οι Ρώσοι και οι Τούρκοι στο Βουκουρέστι τον Μάιο του 1812.
  • Άφιξη στη Ζυρίχη για να διευθετήσει το ζήτημα της Ελβετίας.

    Άφιξη στη Ζυρίχη για να διευθετήσει το ζήτημα της Ελβετίας.
    Ο Καποδίστριας με διπλωματικές ενέργειες και διαβουλεύσεις πέτυχε να εξομαλυνθούν τα αντιμαχόμενα συμφέροντα των πλούσιων Καντονιών και των φτωχών και να συνδιαλλαγούν οι αριστοκράτες με τους δημοκρατικούς, ώστε να συγκροτηθεί μια γενική Συνέλευση, η οποία επρόκειτο να θέσει τα όρια και τα δικαιώματα ισοπολιτείας κάθε καντονιού. Κατάφερε, να ενοποιηθούν και να οργανωθούν τα καντόνια της Ελβετίας και να αρχίσουν οι συζητήσεις για την αναθεώρηση του Ελβετικού Συντάγματος.
  • Φτάνει στο Παρίσι κατ' εντολή του Τσάρου

    Φτάνει στο Παρίσι κατ' εντολή του Τσάρου
    Μετά το συνέδριο της Βιέννης έρχεται στο Παρίσι. Με πολλή προσωπική εργασία και μεγάλο κόπο επέτυχε να καταψηφιστούν οι προτάσεις Αυστρίας και Αγγλίας για το διαμελισμό της Γαλλίας. Ακόμη επέτυχε να μην αποσπασθούν Γαλλικά εδάφη και να δοθούν στους συμμάχους, όπως επίσης συνέβαλε στην ισχυροποίηση της πολιτικής υποστάσεως της χώρας, με το να βοηθήσει τον Βασιλιά της Λουδοβίκο ΙΗ’ να παραμείνει αρχηγός του κράτους.
  • Άφιξη στο Λονδίνο και συνάντηση με Λόρδο Bathurst

    Τον παρέπεμψαν στον υπουργό των Αποικιών (Τα Επτάνησα εθεωρούντο αποικίες από τους Άγγλους) για να εκθέσει τις απόψεις του. Ανέλυσε την κατάσταση στα Επτάνησα και ζήτησε να γίνει σεβαστή η συνθήκη του Παρισιού. Ο υπουργός δεν φάνηκε να έδωσε και μεγάλη σημασία και ο Καποδίστριας έφυγε λέγοντας «ο Μέτλαντ μεταχειρίζεται τους συμπατριώτες μου ως Ινδούς. Αλλ’ ούτοι θα αντιδράσουν και θα έχετε λίαν σοβαράς δυσχέρειας εις ην στιγμήν δεν θα το περιμένετε».
  • Συνέδριο Τροπάου-Λάυμπαχ

    Συνέδριο Τροπάου-Λάυμπαχ
    Το φλέγον ζήτημα ήταν η επανάσταση στη Νεάπολη που είχε ξεσπάσει στην Ιταλία. Η Αυστρία τελικά επέτυχε το σκοπό της και έστειλε στρατεύματα να καταπνίξουν την επανάσταση, αφού το συνέδριο απεφάσισε την καταστολή της. Την ίδια τύχη είχε και η επανάσταση στο Πεδεμόντιο. Όσο ακόμη κρατούσαν οι εργασίες του συνεδρίου, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης ξεκίνησε την Ελληνική επανάσταση στις 24 Φεβρουαρίου 1821 από το Ιάσιο, που ήταν τότε Ρωσικό έδαφος.
  • Γενεύη

    Έφυγε από την Πετρούπολη στις 19 Αυγούστου 1822 έχοντας λάβει άδεια αορίστου χρόνου από τον Τσάρο, διατηρώντας ακόμη την επιθυμία να αποσυρθεί από την ενεργό υπηρεσία. Πέρασε από την Φρανκφούρτη, από την λουτρόπολη Εμς και, τέλος, έφθασε στην Γενεύη.
  • Αγκόνα

    Το διάστημα που έμεινε στην Αγκόνα ενημερώθηκε για τους Έλληνες σε όλες τις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Κατόπιν αδικαιολόγητης και πολυήμερης καθυστέρησης, η Αγγλική κορβέτα Γούλφ έφθασε στην Αγκόνα στις 15 Δεκεμβρίου 1827. Χρησιμοποιήθηκε η κορβέτα Γούλφ γιατί το μόνο διαθέσιμο πολεμικό πλοίο Γουόρσπαϊτ δεν μπορούσε να αγκυροβολήσει στο λιμάνι της Αγκόνα. Την 1η Ιανουαρίου 1828 ο Καποδίστριας με την συνοδεία του, απέπλευσε από το λιμάνι της Αγκόνα.
  • Ναύπλιο

    Ναύπλιο
    Τον Οκτώβριο του 1828 η πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους μεταφέρθηκε στο Ναύπλιο και ο Κυβερνήτης εγκαταστάθηκε εκεί.
  • Άφιξη στ Ναύπλιο

    Άφιξη στ Ναύπλιο
    Την Παρασκευή στις 6 Ιανουαρίου 1828 ο Καποδίστριας έφθασε στο Ναύπλιο. Λόγω της θαλασσοταραχής που επικρατούσε δεν μπόρεσε να προσεγγίσει την Αίγινα που ήταν ο αρχικός προορισμός.
  • Αίγινα

    Αίγινα
    Στις 11 Ιανουάριου 1828 το Γουόρσπαϊτ κατέπλευσε στην Αίγινα. Ο Κυβερνήτης έφθασε στην Μητρόπολη ,η οποία είναι αφιερωμένη στη Κοίμηση της Παναγίας, όπου και θα ψαλλόταν η επίσημη δοξολογία. Η αντικυβερνητική επιτροπή τον οδήγησε σε υπερυψωμένο θρόνο που είχαν φτιάξει ειδικά γι’ αυτόν. Αρνήθηκε και «έμεινεν εις το έδαφος όρθιος και ασκεπής»
  • ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ

    ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ
    Έτσι, το πρωϊ της Κυριακής της 27ης Σεπτεμβρίου 1831, ενώ ο Καποδίστριας μετέβαινε στο ναό του Αγίου Σπυρίδωνος για να παρακολουθήσει τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία, συνάντησε τους Γεώργιο και Κωνσταντίνο Μαυρομιχάλη, οι οποίοι, αφού τον χαιρέτησαν, τον προσπέρασαν και στάθηκαν δεξιά και αριστερά της στενής εισόδου του Ιερού Ναού. Εισερχόμενος στην Εκκλησία ο Ιωάννης Καποδίστριας, δέχθηκε πυροβολισμούς και από τους δύο δολοφόνους.