Screenshot 1

Βραβεία Ζαχάρωφ

  • Anatoli Marchenko, Nelson Mandela

    Anatoli Marchenko, Nelson Mandela
    Βραβεύθηκαν το 1988.Ο Anatoli Marchenko (1938-1986) ήταν
    ένας από τους γνωστότερους αντιφρονούντες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Πέθανε στη φυλακή της Τσιστοπόλ έπειτα από τρίμηνη απεργία πείνας για την απελευθέρωση όλων των σοβιετικών κρατουμένων συνείδησης. Ο Nelson Mandela την εποχή της βράβευσής του βρισκόταν ακόμη υπό κατ’ οίκον περιορισμό από το καθεστώς του απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής, που τον είχε φυλακίσει επί 27 χρόνια για τον αγώνα του ενάντια στον ρατσισμό.
  • ALEXANDER DUBČEK

    ALEXANDER DUBČEK
    Γεννημένος σε οικογένεια προσηλωμένη στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ένωση, ο Dubček το 1939 έγινε κρυφά μέλος του κομμουνιστικού κόμματος και της αντίστασης κατά του φιλογερμανικού σλοβακικού κράτους. Βραβεύθηκε το 1989.
  • AUNG SAN SUU KYI

    AUNG SAN SUU KYI
    Ο ηγετικός ρόλος της AUNG SAN SUU KYI στον αγώνα για τη
    δημοκρατία στη Μιανμάρ/Βιρμανία αναγνωρίστηκε με το Βραβείο Ζαχάρωφ το 1990. Είκοσι τρία χρόνια αργότερα, στις 22 Οκτωβρίου 2013, η Aung San Suu Kyi μπόρεσε τελικά να παραλάβει αυτοπροσώπως το Βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης.
  • ADEM DEMAÇI

    ADEM DEMAÇI
    Ο ADEM DEMAÇI είναι σύμβολο του αγώνα για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.Ηταν πολιτικός κρατούμενος και πέρασε συνολικά 28 χρόνια στη φυλακή επειδή κατήγγειλε την αντιμετώπιση που είχαν οι πολίτες αλβανικής εθνοτικής καταγωγής και άσκησε κριτική στο κομμουνιστικό καθεστώς του γιουγκοσλάβου δικτάτορα Josip Broz Tito. Το 1991 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του απένειμε το Βραβείο Ζαχάρωφ για την ακεραιότητα που επέδειξε αντιτιθέμενος σε «ένα αυταρχικό και μισαλλόδοξο καθεστώς»
  • LAS MADRES DE PLAZA DE MAYO

    LAS MADRES DE PLAZA DE MAYO
    Το κίνημα LAS MADRES DE PLAZA DE MAYO (Οι
    Μητέρες της Πλατείας του Μαΐου) γεννήθηκε από την προσπάθεια που έκαναν αργεντινές μητέρες για να βρουν τα παιδιά τους που «εξαφανίστηκαν» στη διάρκεια του «βρώμικου πολέμου» της Αργεντινής (1976-1983), περίοδο κατά την οποία το στρατιωτικό καθεστώς απήγαγε, βασάνισε και σκότωσε χιλιάδες πολιτικούς αντιπάλους, κλέβοντας παιδιά που είχαν γονείς κρατουμένους και εξαφανίζοντας κάθε ίχνος των θυμάτων.
  • OSLOBODENJE

    OSLOBODENJE
    Καθημερινή βοσνιακή εφημερίδα που το όνομά της σημαίνει "απελευθέρωση" και στην πολιορκία του Σαράγεβο και κατά τη διάρκεια του πολέμου στην πρώην Γιουκοσλαβία αποτέλεσε σανίδα σωτηρίας για τους πολιορκημένους.
  • TASLIMA NASREEN

    TASLIMA NASREEN
    Η TASLIMA NASREEN, επιτυχημένη συγγραφέας από το Μπανγκλαντές, ζει εξόριστη από το 1994, αφού εκδιώχθηκε από τη χώρα της από θρησκευτικούς εξτρεμιστές λόγω των γραπτών της και των απόψεων που εξέφραζε υπέρ του κοσμικού κράτους.
  • LEYLA ZANA

    LEYLA ZANA
    Η LEYLA ZANA ήταν η πρώτη γυναίκα κουρδικής καταγωγής που
    εξελέγη, το 1991, βουλευτής του τουρκικού κοινοβουλίου, ενώ αργότερα έμεινε για περισσότερα από 10 χρόνια στη φυλακή για τον φιλοκουρδικό πολιτικό ακτιβισμό της. Τον Ιούνιο του 2015 έγραψε ξανά ιστορία ως μέλος του πρώτου φιλοκουρδικού πολιτικού κόμματος που κατάφερε να εισέλθει στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, με ένα πρόγραμμα για την ειρήνη και την ένταξη των μειονοτήτων.
  • WEI JINGSHENG

    WEI JINGSHENG
    Ο WEI JINGSHENG, ο «πατέρας του κινεζικού δημοκρατικού κινήματος», ζει εξόριστος, αλλά παραμένει δραστήριος ηγέτης της αντίστασης κατά του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Κίνα.
  • SALIMA GHEZALI

    SALIMA GHEZALI
    Η SALIMA GHEZALI είναι αλγερινή δημοσιογράφος, συγγραφέας και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών και της δημοκρατίας στην Αλγερία. Η θαρραλέα στάση της υπέρ της ειρήνης κατά τον εμφύλιο πόλεμο της Αλγερίας δέχθηκε τα πυρά τόσο της κυβέρνησης όσο και των ισλαμιστών, και η αλγερινή εβδομαδιαία εφημερίδα La Nation, της οποίας ήταν αρχισυντάκτρια, έκλεισε με παρεμβαση των αρχών.
  • IBRAHIM RUGOVA

    IBRAHIM RUGOVA
    Ο IBRAHIM RUGOVA (1944-2006) ήταν συγγραφέας, πανεπιστημιακός και πολιτικός αφοσιωμένος στον ειρηνικό αγώνα για την ανεξαρτησία των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου. Διετέλεσε πρώτος πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου.
  • XANANA GUSMÃO

    XANANA GUSMÃO
    Ο XANANA GUSMÃO γνωστός ως ο «Μαντέλα του Τιμόρ», ηγήθηκε του αγώνα για την ελευθερία και την αυτοδιάθεση του Ανατολικού Τιμόρ. Ήταν ο πρώτος πρόεδρος του πρώτου νέου κράτους για τον αιώνα που διανύουμε και διετέλεσε επίσης πρωθυπουργός του Ανατολικού Τιμόρ.
  • ¡BASTA YA!

    ¡BASTA YA!
    Η ¡BASTA YA! ήταν μια πρωτοβουλία πολιτών κατά της τρομοκρατίας και της πολιτικής βίας στη Χώρα των Βάσκων στην Ισπανία, που δημιουργήθηκε το 1999 από διανοούμενους, ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικούς ακτιβιστές,
    συνδικαλιστές και άλλους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.
  • DOM ZACARIAS KAMWENHO

    DOM ZACARIAS KAMWENHO
    Ο DOM ZACARIAS KAMWENHO είναι ομότιμος αρχιεπίσκοπος
    του Lubango στην Ανγκόλα και ακτιβιστής υπέρ της ειρήνης, ο οποίος διαδραμάτισε καίριο ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία που οδήγησε στο τέλος του εμφύλιου πολέμου στην Ανγκόλα το 2002.
  • NURIT PELED-ELHANAN

    NURIT PELED-ELHANAN
    Η ισραηλινή NURIT PELED-ELHANAN, που γεννήθηκε το 1949,
    είναι καθηγήτρια πανεπιστημίου, συγγραφέας και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το 1997 η δεκατριάχρονη κόρη της Smadar έχασε τη ζωή της στη Δυτική Ιερουσαλήμ σε επίθεση αυτοκτονίας ενός Παλαιστινίου.
  • OSWALDO JOSÉ PAYÁ SARDIÑAS

    OSWALDO JOSÉ PAYÁ SARDIÑAS
    Kουβανός αντιφρονών, είναι περισσότερο γνωστός ως ιδρυτής του σχεδίου Varela, μιας εκστρατείας υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος, προκειμένου να κατατεθεί νομοσχέδιο που θα εγγυάται τα πολιτικά δικαιώματα, τις ελεύθερες πολυκομματικές
    εκλογές, την αποφυλάκιση όλων των πολιτικών κρατουμένων και τις οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις στην Κούβα.
  • O γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Kofi Annan και ολόκληρο το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών

    O γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Kofi Annan και ολόκληρο το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών
    Το Βραβείο Ζαχάρωφ τίμησε ιδιαίτερα τους υπαλλήλους των Ηνωμένων Εθνών που εργάζονται άοκνα για την παγκόσμια ειρήνη, συχνά κάτω από δύσκολες συνθήκες.
  • ΈΝΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΤΗΣ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑΣ

    ΈΝΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΤΗΣ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑΣ
    Η ΈΝΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΤΗΣ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑΣ (BAJ) εκπροσωπεί περισσότερους από 1 000 επαγγελματίες και αγωνίζεται για την προστασία των δημοσιογράφων που εργάζονται υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες και συχνά αποτελούν θύματα εκφοβισμού, παρενόχλησης, ποινικής δίωξης και εξορίας.
  • HAUWA IBRAHIM

    HAUWA IBRAHIM
    Η HAUWA IBRAHIM, δικηγόρος ειδικευμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα, γεννήθηκε από μουσουλμάνους γονείς στο χωριό Hinnah της βόρειας Νιγηρίας. Εκεί διδάχτηκε τις αξίες που ενδυνάμωσαν την αποφασιστικότητά της, μια από τις οποίες
    ήταν και η άποψη της μητέρας της ότι η μόρφωση ήταν ο μόνος δρόμος που οδηγούσε μακριά από τη φτώχεια. Έγινε η πρώτη γυναίκα δικηγόρος στην περιφέρεια Yamaltu/Deba της πολιτείας Gombe και είναι πλέον περιζήτητη για τη νομική συνδρομή της.
  • ALIAKSANDR MILINKEVICH

    ALIAKSANDR MILINKEVICH
    Ο ALIAKSANDR MILINKEVICH είναι ηγέτης του δημοκρατικού αντιπολιτευόμενου Κινήματος για την Ελευθερία στη Λευκορωσία, ο οποίος είχε «το θάρρος να αμφισβητήσει την τελευταία δικτατορία στην Ευρώπη», όπως το διατύπωσε ο τότε πρόεδρος του Κοινοβουλίου Josep Borrell Fontelles όταν του απένειμε το Βραβείο Ζαχάρωφ το 2006.
  • SALIH MAHMOUD MOHAMED OSMAN

    SALIH MAHMOUD MOHAMED OSMAN
    Ο SALIH MAHMOUD MOHAMED OSMAN, δικηγόρος από το Σουδάν, είχε ήδη συμπληρώσει εικοσαετία κατά την οποία πρόσφερε μη αμειβόμενη νομική εκπροσώπηση σε πρόσωπα που είχαν φυλακιστεί αυθαίρετα, είχαν βασανιστεί και υποστεί σοβαρή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους στο Σουδάν όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε ομόφωνα το 2007 να του απονείμει το Βραβείο Ζαχάρωφ.
  • HU JIA

    HU JIA
    Ως ακτιβιστής δραστηριοποιείται στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος
  • MEMORIAL

    MEMORIAL
    Το 2009 το Βραβείο Ζαχάρωφ παρέλαβαν οι Oleg Orlov, Sergei Kovalev και Lyudmila Alexeyeva, εξ ονόματος της MEMORIAL και όλων των άλλων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία.Η Memorial, οργανισμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδρύθηκε στη Σοβιετική Ένωση το 1988 και αρχικός της σκοπός ήταν να φέρει στο φως τη μαζική καταστολή επί ηγεσίας Stalin και να συντηρήσει τη μνήμη των θυμάτων μέσω ερευνών και δημόσιων εκδηλώσεων
  • GUILLERMO FARIÑAS

    GUILLERMO FARIÑAS
    Ο κουβανός GUILLERMO FARIÑAS, διδάκτωρ ψυχολογίας, ανεξάρτητος δημοσιογράφος και πολιτικός αντιφρονών, έχει πραγματοποιήσει μέσα στα χρόνια 23 απεργίες πείνας με στόχο την επίτευξη της ειρηνικής πολιτικής αλλαγής και της ελευθερίας της έκφρασης στην Κούβα.
    Η επτάμηνη απεργία πείνας που πραγματοποίησε το 2006 του προκάλεσε σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά προσέλκυσε την προσοχή ολόκληρου του πλανήτη στο θέμα της λογοκρισίας του διαδικτύου στην Κούβα.
  • ASMAA MAHFOUZ

    ASMAA MAHFOUZ
    Η ASMAA MAHFOUZ είναι αιγύπτια ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνιδρύτρια του κινήματος νεολαίας «6η Απριλίου».
  • ALI FERZAT

    ALI FERZAT
    Ο ALI FERZAT είναι ο γνωστότερος πολιτικός γελοιογράφος της Συρίας και μια από τις διασημότερες πολιτιστικές φυσιογνωμίες του αραβικού κόσμου. Το 2012 ψηφίστηκε από το περιοδικό Time ως ένας από τους «100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο».
  • RAZAN ZAITOUNEH

    RAZAN ZAITOUNEH
    Η RAZAN ZAITOUNEH είναι σύρια δημοσιογράφος και δικηγόρος ειδικευμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία απήχθη ενώ βρισκόταν σε περιοχή ελεγχόμενη από τους αντάρτες στα προάστια της Δαμασκού. Συνεχίζει να αγνοείτα. Η Zaitouneh κατήγγελλε θαρραλέα τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο από το καθεστώς της Δαμασκού όσο και από τους αντάρτες. Απήχθη μαζί με τον Wael Hamada και δύο συναδέλφους τους, τον δικηγόρο Nazem Hamadi.
  • JAFAR PANAHI

    JAFAR PANAHI
    Ο JAFAR PANAHI είναι διεθνώς βραβευμένος ιρανός σκηνοθέτης, στον οποίο απαγορεύτηκε να γυρίζει ταινίες για 20 χρόνια. Ένθερμος υποστηρικτής της ιρανικής αντιπολίτευσης και επικριτής του πρώην προέδρου Ahmadinejad, καταδικάσθηκε σε εξαετή ποινή φυλάκισης για «προπαγάνδα κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας», αλλά η ποινή του δεν έχει ακόμη εκτελεσθεί: δεν
    βρίσκεται στη φυλακή, αλλά μπορεί να φυλακιστεί ανά πάσα στιγμή.
  • NASRIN SOTOUDEH

    NASRIN SOTOUDEH
    Η NASRIN SOTOUDEH είναι ιρανή δικηγόρος ειδικευμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα, από τους λίγους που υπερασπίστηκαν με θάρρος τους αντιφρονούντες που είχαν συλληφθεί στις μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας του 2009 για τις εκλογές που θεωρούσαν νόθες, πριν να συλληφθεί και η ίδια το 2010.
  • MALALA YOUSAFZAI

    MALALA YOUSAFZAI
    Η MALALA YOUSAFZAI ήταν μόλις 15 ετών όταν πυροβολήθηκε στο πρόσωπο από τους Ταλιμπάν στην κοιλάδα Swat του Πακιστάν το 2012. Σκοπός τους ήταν να εμποδίσουν την πρόσβαση της ίδιας και άλλων κοριτσιών στην εκπαίδευση. Ωστόσο, η Malala ξεπέρασε τα σοβαρά τραύματά της και συνέχισε να αγωνίζεται.
  • DENIS MUKWEGE

    DENIS MUKWEGE
    Ο DENIS MUKWEGE είναι γιατρός από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ) ο οποίος έχει αφιερώσει τη ζωή του στην αποκατάσταση της σωματικής και ψυχικής υγείας δεκάδων χιλιάδων γυναικών και κοριτσιών στη ΛΔΚ που έχουν πέσει θύματα ομαδικού βιασμού και ωμής σεξουαλικής βίας στη διάρκεια του πολέμου που
    μαίνεται στη χώρα.
  • NADIA MURAD BASEE TAHA και η LAMIYA AJI BASHAR,

    NADIA MURAD BASEE TAHA και η LAMIYA AJI BASHAR,
    Η NADIA MURAD BASEE TAHA και η LAMIYA AJI BASHAR, θύματα σεξουαλικής δουλείας του Ισλαμικού Κράτους (IS), επέζησαν και έγιναν εκπρόσωποι των γυναικών που έχουν υποστεί σεξουαλική βία από το IS. Είναι δημόσιες υποστηρίκτριες της κοινότητας των Γεζίντι του Ιράκ, μιας θρησκευτικής μειονότητας κατά της οποίας οι μαχητές του IS έχουν εξαπολύσει εκστρατεία γενοκτονίας.