ФИЛМСКА МУЗИКА-ДОБИТНИЦИ ОСКАРА (избор)

Timeline created by Snezana Sallai Tibor
In Music
 • Over the Rainbow (The Wizard of Oz)

  Over the Rainbow (The Wizard of Oz)
  Чаробњак из Оза
  Само пет година након што је додељен први Оскар за оригиналну песму, стигао је и први вечни хит са тим звањем. Џуди Гарланд је отпевала стихове Јипа Харбурга на музику Харолда Ардена, и тако је настала песма која се и данас сматра једним од симбола старог Холивуда.
 • When You Wish Upon a Star (Pinnochio)

  When You Wish Upon a Star (Pinnochio)
  Ову познату нумеру из 1940. године написали су Нед Вашингтон и Леј Харлајн за филм "Пинокио". У самом филму песме изводи Клиф Едвардс који је представио и гласио Цврчку Цврчи. Након великог успеха, песма је награђена Оскаром, а касније је постојала и једна од заштитних знакова Волт Дизни компанија. 2004. године Амерички филмски институт је постављен у седмо место за слушање 100 најбољих филмских песама, а сви који памте сцену у којој Цврча седе на Ђепетовом столу и пева ову сетну нумеру
 • White Christmas (Holiday Inn)

  White Christmas (Holiday Inn)
  Песма коју је креирао Ирвинг Берлин, а отпевао Бинг Крозби, Био је најпродаванији сингл свих времена, а доживио је многобројне обраде у деценијама које су наслиједиле. Постала је саундтрејк за испијање чаја у смешном џемперу покрај пуцкетавог камина.
 • “Que Sera, Sera (Whatever Will Be, Will Be)”

  “Que Sera, Sera (Whatever Will Be, Will Be)”
  Први пут објављен 1956. ова песма је била планетарни хит, као неизоставни део модерне културе. Написани од стране тандема Ливингстон-Еванс први пут су се појавили у филму Алфреда Хичкока - „Човек кога је превише знао“ у коме су главни улоге играли Дорис Деј и Џејмс Стјуарт.
 • Moon River (Breakfast at Tiffany's)

  Moon River (Breakfast at Tiffany's)
  Када је Хенри Манцини компоновао музику, а Џони Мерсер написао текст за њу, сигурно није могао да наслути како ће више од пола века касније песму слушати девојчице, девојке и жене у свим ћошковима света, а особа која је њихове замисли реализовала бити икона поп културе.
 • Chim Chim Cheer-ee (Mary Poppins)

  Chim Chim Cheer-ee (Mary Poppins)
  Када су заразне песмице из дечијих филмова у питању, мало је оних које би могле изабрати на црту песме из оригиналне „Мери Попинс“. Ствар који су отпевали Џули Ендруз и Дик Ван Дајк , написала су и компоновала браћа Шерман , једноставно опчинио своју енергију и оптимизмом, иако није једина добра ствар из ових дјела (сјећамо се сви једна брзина-песме или једна поскочице о узимању сирупа). Сам филм је такође постао савремени феномен и био подједнако успешан на додели Оскара, са 13 номинација .
 • Born Free (Born Free)

  Born Free (Born Free)
  Песма иза које стоје композитор Џон Бери, текстописац Дон Блек и вокал Мет Монро добила је разне употребе у савременом свету.
 • Raindrops Keep Fallin’ On My Head (Butch Cassidy and the Sundance Kid, 1969)

  Raindrops Keep Fallin’ On My Head (Butch Cassidy and the Sundance Kid, 1969)
  Песма која уз филм постала је једна од најуспешнијих прича у филмској музици..
 • LOVE STORY

  LOVE STORY
  Једна од најпопуларнијих мелодија свих времена, певушила се седамдесетих година широм света и остала је у сећању многих. Милиони су видели романтичну драму „Љубавна прича“, многи и по неколико пута. Рајан О Нил и Ели Мекгроу су стекли светску славу у овом филму и постали симбол велике, али трагичне љубави. Музику је компоновао Френсис Ли.
 • Cabaret

  Cabaret
  Кабарет је филмски мјузикл из 1972. године у режији Боба Фоса. глумио је Лајза Минели, Мајкл Јорк и Џоел Греј. Радња филма смештена је у Берлину у време Вајмарске републике, 1931. године, пре доласка Хитлера на власт. Филм је заснован на мјузиклу Кабарет, Кандера и Еба, који је базиран на представи I Am a Camera, Кристофера Ишервуда. Филм је добио Златни глобус за најбољи играни филм - мјузикл, 1973. године.
 • Evergreen -Love Theme From ""A Star Is Born"

  Evergreen -Love Theme From ""A Star Is Born"
  Звезда је рођена је амерички музички романтични драмски филм из 1976. године о младој певачици (Барбара Стрејсенд) која се упознаје и заљубљује у звезду рокенрола (Крис Кристоферсон), само да би пронашла каријеру у успону, док његова каријера пропада.
 • CHARIOTS OF FIRE

  CHARIOTS OF FIRE
  Ватрене кочије је британски филм из 1981. у режији Хјуа Хадсона са Беном Кросом, Јаном Чарлсоном и Најџелом Хејверсом у главним улогама. Радња филма је заснована на догађајима у табору британског атлетског тима на Летњим олимпијским играма у Паризу 1924.
  Композитор музике је Вангелис.
 • Up Where We Belong in "An Officer and a Gentleman"

  Up Where We Belong in "An Officer and a Gentleman"
  "Горе тамо где припадамо" створили су Џек Ниче, Бафи Сент-Мери и Вил Џенингс, који су помогли да Ричард Гир однесе Дебру Вингер (главни глумци) право у филмску легенду.
  Композитор-Џек Ниче, Певали -Џоу Кокер и Џенифер Ворнс.
 • What a feeling - Flashdance

  What a feeling - Flashdance
  Она је варилац челика у локалној фабрици у Питсбургу дању, а ноћу се претвара у ноћну плесачицу. Њен сан је да упише престижну балетну школу.
  Реч је о филму „Флешденс“, модерној бајци из осамдесетих година. Осим одличних наступа Џенифер Билс као протагонисткиње и Алекса Овенса, филм је обележила и музика. Композитор: Ђорђо Мородер . Насловна песма „What a feeling“ којУ је отпевала Ајрин Кара продала се у 20 милиона копија широм света и добила ОскарА за најбољу 1983.
 • I Just Called to Say I Love You (The Woman in Red)

  I Just Called to Say I Love You (The Woman in Red)
  Класичан пример пјесме која је далеко већа од филма у којем се појављује „I Just Called to Say I Love You“. Штавише, ова песма је најпознатија ствар која се веже уз име Стивија Вондера.
  Песма је од почетка до краја његово ауторско дело- он је композитор, писац и извођач.
 • Take My Breath Away (Top Gun)

  Take My Breath Away (Top Gun)
  Топ ган (енгл. Top Gun) је амерички филм из 1986. Режирао га је Тони Скот, а продуценти су били Дон Симпсон и Џери Бракхајмер у сарадњи са продуцентском кућом „Парамаунт пикчерс“. Филм је настао на основу чланка у часопису „Калифорнија магазин“, под насловом „Top Guns“, аутора Ехуда Јонаја. Главне улоге тумаче Том Круз, Кели Макгилис, Ентони Едвардс, Вал Килмер и Том Скерит. Филм је награђен Оскаром за најбољу оригиналну песму, Take My Breath Away, коју је извела група Берлин.
 • The Time of My Life (Dirty Dancing)

  The Time of My Life (Dirty Dancing)
  Прљави плес (енгл. Dirty Dancing) је амерички романтични филм из 1987. Ауторка сценарија је Еленор Бергстин, а филм је режирао Емил Ардолино. Главне улоге играју Патрик Свејзи и Џенифер Греј.
  Филм је награђен Оскаром за најбољу оригиналну песму, I've Had Time of My Life (текст-Френк Превит; компоновали-Доналд Маркович,Џон Деникола) -, коју су отпевали Бил Медли и Џенифер Варнес.
 • Under The Sea in "The Little Mermaid"

  Under The Sea in "The Little Mermaid"
  Мала сирена (енгл. The Little Mermaid) је амерички анимирани филм компаније Волт Дизни из 1989. године снимљен по мотивима из књиге „Мала сирена” аутора Ханса Кристијана Андерсена.
  Филм је био 28. Дизнијев дугометражни филм. Појавио се у биоскопима 17. новембра 1989. године са веома позитивним критикама. Музику је компоновао Алан Менкен.
 • Beauty And The Beast in "Beauty and the Beast"

  Beauty And The Beast in "Beauty and the Beast"
  Лепотица и Звер (енгл. Beauty and the Beast) је амерички анимирани филм из 1991. продукцијске куће Волт Дизни фичер анимејшн који је премијерно приказан у холивудском Ел Капитан театру 13. новембра исте године. Филм продуцента Дона Хенка у режији Гарија Трусдејла и Кирка Вајза по сценарију Линде Вулвертон заправо је екранизација француске бајке Лепотица и Звер.Музику за филм компоновали су Алан Менкен и Хауард Елиот Ешман, тим композитора који је написао и музику за Малу сирену.
 • ALADDIN

  ALADDIN
  Аладин (енгл. Aladdin) је амерички анимирани филм компаније Волт Дизни из 1992. године снимљен по мотивима приче о Аладину и чаробној лампи из збирке Хиљаду и једна ноћ.
  Филм је изашао 25. новембра 1992. године и постао је најуспешнији филм. Музику је компоновао
  Алан Менкен.
 • SCHINDLER'S LIST - John Williams (за оригиналне ноте)

  SCHINDLER'S LIST - John Williams (за оригиналне ноте)
  Шиндлерова листа: Оригинална музика из истоименог филма из 1993. године, коју је компоновао и дириговао Џон Вилијамс. Оригиналну партитуру и песме је компоновао Џон Вилијамс, а тему извео виолиниста Исак Перлман.
  Албум је освојио награду Академије за најбољи оригиналну партируру, награду БАФТА за најбољу филмску музику и награду Греми за најбољу музику за визуелне медије. Такође је добила номинацију за Златни глобус за најбољу оригиналну композицију.
 • Streets of Philadelphia (Philadelphia)

  Streets of Philadelphia (Philadelphia)
  Streets of Philadelphia - песма је коју је написао амерички рок музичар Брус Спрингстин и објавио је у филму „Филаделфија“ из 1993. Овај филм је у своје редове уврстио неке од највећих глумаца данашњице: Тома Хенкса, Дензел Вашингтона, Антониа Бандераса и Џоан Вудварда. Спрингстинова песма је освојила четири Гремија - за најбољу песму године, најбољу рок песму, рок вокал и најбољу песму написану за филм. 2004. године дочекала је на 68. месту најбољих филмских песама.
 • Can You Feel The Love Tonight in "The Lion King"

  Can You Feel The Love Tonight in "The Lion King"
  Can You Feel The Love Tonight - је песма из Дизнијевог анимираног филма "The Lion King" из 1994. године коју је компоновао Елтон Џон, а текст је написао Тим Рајс.Био је то хит у Великој Британији, у САД-у, број 1 у Канади и Француској, а продата је 11 милиона примерака широм света. На 67. додели награда Академије у марту 1995. освојио је награду Академија за најбољу оригиналну песму. Исте године песма је такође добила награду Елтон Џон Грамми за најбољи мушки поп вокални наступ.
 • My Heart Will Go On in "Titanic"

  My Heart Will Go On in "Titanic"
  My Heart Will Go On, у преводу Моје срце ће куцати за тебе, је песма канадске певачице Селин Дион, снимљена као главна музичка тема Џејмс Камероновог блокбастера Титаник из 1997. Награђена је Оскаром за најбољу оригиналну песму, Златним глобусом, Гремијем у 3 различите категорије и Наградом Сателит. Композитор песме је Џејмс Хорнер, текстописац Вил Џенингс, а продуценти су Валтер Афанасиф и Симон Франглен заједно са Хорнером.
 • When You Believe in - "The Prince of Egypt"

  When You Believe in - "The Prince of Egypt"
  "Када верујеш" је песма из музичко анимираног филма из 1998. године Принц од Египта. Написао је Стефан Шварц. Поп сингл верзија "When You Believe in ", сценариста-продуцента Бејбифејс-а, снимиле су је и за филм америчке пјевачице Мараја Кери и Витни Хјустон као и саундтрејк. Песма "Кад верујеш" описује се као велика балада, са смисленим и инспиративним текстом, која описују способност сваке особе да постигне чуда када посегне за Богом и верује.
 • "Things Have Changed" in "Wonder Boys"

  "Things Have Changed" in "Wonder Boys"
  Музику и текст за ову сјајну песму написао је легендарни Боб Дилан и оставио у сенци глумачку екипу из филма: Мајкла Дагласа, Тоби Мекгвајера и Роберта Дауни Џуниора.
 • THE LORD OF THE RINGS: THE FELLOWSHIP OF THE RING

  THE LORD OF THE RINGS: THE FELLOWSHIP OF THE RING
  Музику филма Господар прстенова је компоновао, оркестрирао, дириговао и продуцирао Хауард Шор. За партитуре се често сматра да представљају једно од највећих достигнућа у историји филмске музике у погледу дужине партитуре, величине инсценираних снага, необичне инструментације, истакнутих солиста, мноштва музичких стилова и број коришћених музичких тема. Добитник је Оскара за најбољу партитуру 2002. године.
 • Lose Yourself (8 Mile)

  Lose Yourself (8 Mile)
  8 миља (енгл. 8 mile) је амерички филм, по жанру драма из 2002. године, који је режирао Кертис Хансон. Главне улоге у филму тумаче Еминем, Ким Бејсингер, Британи Марфи и Мекај Фајфер.
  Филмска радња смештена је у 1995. годину и заснована је на стварном животу одрастања репера Еминема. Главни лик у филму је млади белгијски репер Џими Ребит Смит (Еминем), који живи у парк приколици у Ворену, Мичиген и покушава да започне каријеру у хип-хопу. Музика-Еминем.
 • Into The West in "The Lord of the Rings: The Return of the King"

  Into The West in "The Lord of the Rings: The Return of the King"
  Into The West је песма из Повратак краља из 2003. године ("Господар прстенова" ).
  Текст-Фран Волш, музика-Хауард Шор и Ени Ленокс.
 • It's Hard Out Here For A Pimp in "Hustle & Flow"

  It's Hard Out Here For A Pimp in "Hustle & Flow"
  "Hustle & Flow" је амерички драмски филм из 2005. године који је написао и режирао Крег Бревер, а продуцирали Џон Синглтон и Стефни Алан. Објављен је 22. јула 2005. године. Теренс Хауард игра улогу Мемфис-овог пропалице и сводника који се суочава са тежњом да постане репер.
  Режисер-Крејг Бауер; Музика-Скот Бомар.
 • Skyfall in "Skyfall"

  Skyfall in "Skyfall"
  У продукцији филмова „"Skyfall" “, последњег дела Џејмс Бон трилогије из 2012.године, у коме је глумио Данијел Крејг, продукција је настојала да врати саундтрејку старији класични звук и свечаност. Захваљујући Аделином емотивном певању у пратњи оркестра и продуценту, коауторау нумере, Полу Епворту, добили смо песму која савршено одржава равнотежу између модерног и традиционалног звука.
 • "Let It Go" in Frozen;

  "Let It Go" in Frozen;
  "Let It Go"песма је из Дизнијевог анимираног играног филма Фроузен из 2013. године, чију су музику и текстове написали текстописци Кристен Андерсон-Лопез и Роберт Лопез. Песма је изведена у оригиналној верзији у филму америчке глумице и певачице Идине Мензел у њеној вокалној улози краљице Елсе. Касније је објављен као сингл,који је у Валт Дизни Рекордс у јануару 2014. промовисао савремени радио за одрасле.
 • “Glory” from Selma

  “Glory” from Selma
  “Glory” је песма коју изводе амерички репер Комон и амерички певач Џон Леџенд. Написали су је Џон Леџенд, Комон и Рајмфест . Песма је објављена 11. децембра 2014., као тематска песма из филма Селма из 2014., који приказује Селму из 1965. Заједнички је такође играо главну улогу као лидер Покрета за грађанска права Џејмс Бевел у Селми.
 • CITY OF STARS from La La Land

  CITY OF STARS from La La Land
  "Град звезда" је песма коју су извели Рајан Гослинг и Ема Стоне у филму Ла Ла Ленд (2016). Музику песме је компоновао Џастин Хорвитз, а текст су обезбедили Бен Пасек и Џастин Паул.
  Песма је освојила бројне награде, укључујући награду за најбољу оригиналну песму на 74. Златном глобусу и на 89. Академији.
 • SHALLOW from A Star Is Born

  SHALLOW from A Star Is Born
  Shallow је песма коју изводе америчка певачица Лејди Гага и амерички глумац Бредли Купер. Објављена је од стране Интерскоуп рекордса 27. септембра 2018. као водећи сингл са саундтрека мјузикла Звезда је рођена (2018). Shallow су написали Гага, Ендру Вјат, Ентони Росомандо и Марк Ронсон а продуцирали су је Гага и Бенџамин Рајс. Песма се чује три пута у току филма са најзапаженијом сценом у којој Куперов лик Џексон Мејн позива Гагин лик Ели да му се придружи на бини.
 • JOKER- Хилдир Гвиднадоутир

  JOKER- Хилдир Гвиднадоутир
  Добитник Оскара 2020. године за најбољу музичку партитуру.
 • I'M GONNA LOVE ME AGAIN from Rocketman

  I'M GONNA LOVE ME AGAIN from Rocketman
  Добитник Оскара 2020. за најбољу оригиналну песму.