Εικόνα 2021 12 03 154037

Εκχριστιανισμός των Ρώσων

 • 838

  Πρώτες επαφές των Ρως με το Βυζάντιο

  Πρώτες επαφές των Ρως με το Βυζάντιο
  Το 838/39 έως 840/42 οι Ρως έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με το Βυζάντιο, με ναυτικές επιδρομές στην Άμαστρι της Παφλαγονίας (ΒΔ Μ. Ασία) και την Προποντίδα.
 • 860

  Ιεραποστολή από το Βυζάντιο στην Ρωσία

  Το 860,μετά από επιδρομή τους κατά της Κωνσταντινούπολης, οι Ρώσοι συμφωνούν να δεχθούν επίσημα ιεραποστολή από το Βυζάντιο, την οποία αποτελούσαν ένας επίσκοπος και ένας ιερέας. Η προσπάθεια αυτή για εκχριστιανισμό των Ρώσων δεν αποδίδει μόνιμο αποτέλεσμα, αλλά καταφέρνει να συμβάλει στην μερική εξάπλωση του χριστιανικού δόγματος στην Ρωσία.
 • 957

  Βάπτιση της Όλγας του Κιέβου

  Ο προσηλυτισμός της γιαγιάς του Βλαδίμηρου, Όλγας του Κιέβου, καθιστά γνωστό στην κοινωνία του Κιέβου το χριστιανικό δόγμα. Η βάπτισή της υπολογίζεται να έγινε ανάμεσα στα έτη 950-957.
 • 972

  Θάνατος του Σβιατοσλάβου

  Ο θάνατος του Σβιατοσλάβου, τον οποίο ακολουθεί η διανομή της διοίκησης του κράτους στους τρεις γιους του (Γιαροπόλκ, Όλεγκ, Βλαδίμηρος), σημαίνει την αρχή μιας ταραγμένης περιόδου διαμαχών, που θα αλλάξει, εν τέλει, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των Ρώσων.
 • Period: 975 to 977

  Διχόνοια ανάμεσα στον Γιαροπόλκ και τον Όλεγκ

  Η διχόνοια ανάμεσα στους δύο μεγαλύτερους αδερφούς, η οποία ξεκίνησε το 975, τερματίστηκε, δύο χρόνια αργότερα με τη δολοφονία του Όλεγκ.
 • 980

  Επίθεση του Βλαδίμηρου στον Γιαροπόλκ

  Ο τρίτος αδελφός, Βλαδίμηρος, ο οποίος είχε διαφύγει στην Σουηδία για να προστατευτεί από τις διαμάχες, επιστρέφει με ένα στρατό από Βαραγγούς μισθοφόρους, και κατακτά το Κίεβο, απομακρύνοντας τον Γιαροπόλκ από την εξουσία.
 • 980

  Αποκατάσταση ενός ηγεμόνα στη Ρωσία

  Το 980, με τον θάνατο του Γιαροπόλκ, αποκαθίσταται και τυπικά η διακυβέρνηση του ενός ηγεμόνα στην Ρωσία, αυτή του Βλαδίμηρου.
 • Period: 980 to 985

  Εξωτερικές συνθήκες

  Ο Βλαδίμηρος, βλέποντας πως η Ρωσία περιβαλλόταν από κράτη που είχαν πλέον αποδεχθεί ως επίσημο δόγμα μία από τις μεγαλύτερες θρησκείες, αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο μιας ενδεχόμενης απομόνωσης της Ρωσίας λόγω της ειδωλολατρίας αλλά και την προοπτική της ενδυνάμωσης του κύρους της στο εξωτερικό.
 • 987

  Πολιτικό Αδιέξοδο Βασιλείου Β΄

  Ο βυζαντινός αυτοκράτορας Βασίλειος Β' είχε περιέλθει το 987 σε πολιτικό αδιέξοδο μετά την ήττα από τον Σαμουήλ της Βουλγαρίας, η οποία είχε αναζωπυρώσει την επανάσταση του Βάρδα Φωκά στην Ανατολή. Έτσι, πραγματοποιήθηκε αποστολή πρεσβείας από τον Βασίλειο στο Κίεβο, με το αίτημα να σταλεί στρατιωτική βοήθεια από τους Ρώσους.
 • 987

  Διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Ρωσία και το Βυζάντιο

  Τον Σεπτέμβριο του 987 μετά από διαπραγματεύσεις, συμφωνείται η ενίσχυση του Βασιλείου Β΄ με ρωσικά στρατιωτικά τμήματα, η οποία θα εξασφαλίσει την νίκη του επί των αντιπάλων του. Ο Βλαδίμηρος παίρνει ως αντάλλαγμα το χέρι της αδελφής του αυτοκράτορα, της πορφυρογέννητης Άννας, υπό την προϋπόθεση ότι ο λαός θα ασπαστεί επίσης την χριστιανική θρησκεία.
 • 988

  Βάπτιση Βλαδίμηρου

  Ο Βλαδίμηρος, πιθανότατα στις 6 Ιανουαρίου του 988, βαπτίζεται στο Κίεβο.
 • 988

  Εκχριστιανισμός των Ρώσων

  Την άνοιξη του 988 βαπτίζεται και ο λαός του Κιέβου στον ποταμό Δνείπερο.
 • 988

  Γάμος Βλαδίμηρου και Άννας

  Το καλοκαίρι του 988, πραγματοποιείται ο γάμος του ρώσου ηγεμόνα με τη βυζαντινή πριγκίπισσα Άννα.