Jpg1

Ευρωπαϊκή Ένωση.

 • Ίδρυση Ευρωπαϊκής Ένωσης

  Ίδρυση Ευρωπαϊκής Ένωσης
  Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν αρχικά όραμα του Ρομπέρ Σουμάν και το 1951 έγινε πραγματικότητα, με 6 κράτη να γίνονται μέλος αυτής. Υπέγραψαν μία συνθήκη, κατά την οποία συμφώνησαν να διαχειρίζονται την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα. Τα 6 αυτά κράτη θα αποφάσιζαν από κοινού πως θα χρησιμοποιείται ο άνθρακας και ο χάλυβας, και θα έπρεπε όλοι να είναι ενήμεροι για την παραγωγή όπλων σε κάποια από αυτές τις χώρες.
 • Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ

  Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ
  Τον Σεπτέμβριο του 1952, για τη διασφάλιση της συνέχειας του έργου της ΕΕ αποφασίστηκε η προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ να μην ασκείται από ένα μόνο άτομο αλλά από ένα κράτος μέλος που προεδρεύει στις συνεδριάσεις.
 • Συνθήκη Ρώμης

  Συνθήκη Ρώμης
  Παρατηρώντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε επιτυχία όσον αφορά τις συναλλαγές άνθρακα και χάλυβα, τα 6 κράτη αποφασίζουν να υπογράψουν την συνθήκη της Ρώμης. Έτσι δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας και η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.
 • Πρώτες ευρωπαϊκές εκλογές

  Πρώτες ευρωπαϊκές εκλογές
  Για πρώτη φορά λοιπόν, οι Ευρωπαίοι πολίτες, έχουν την δυνατότητα να ψηφίσουν τον άνθρωπο που επιθυμούν να τους εκπροσωπήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι ευρωπαϊκές εκλογές διεξάγονται κάθε 5 χρόνια από τότε.
 • Έναρξη του προγράμματος Εράσμους

  Έναρξη του προγράμματος Εράσμους
  Το πρόγραμμα Εράσμους επιτρέπει στους νεαρούς φοιτητές να σπουδάσουν σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Το πρόγραμμα αυτό έχει βοηθήσει πάνω από 9 εκατομμύρια άτομα με τις σπουδές τους και πρόκειται να βοηθήσει ακόμα περισσότερα.
 • Ενιαία αγορά

  Ενιαία αγορά
  Η ενιαία αγορά, κυκλοφόρησε 1η Ιανουαρίου του 1993. Η ενιαία αγορά επιτρέπει στους πολίτες να ζουν να σπουδάσουν, να ψωνίσουν, να εργαστούν και να συνταξιοδοτηθούν σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης. Αναφέρεται πως είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ΕΕ.
 • Η κοινή όψη των κερμάτων του ευρώ

  Η κοινή όψη των κερμάτων του ευρώ
  Ο Βέλγος σχεδιαστής νομισμάτων Luc Luycx, κερδίζει τον διαγωνισμό για τον σχεδιασμό της κοινής όψης των μελλοντικών κερμάτων του ευρώ. Εάν κοιτάξετε προσεκτικά, θα δείτε τα αρχικά του στα κέρματα.
 • Κινητά τηλέφωνα και διαδίκτυο

  Κινητά τηλέφωνα και διαδίκτυο
  Τα κινητά τηλέφωνα, διαδίκτυο και το στυλ ρούχων είναι πολύ δημοφιλή στους νέους. Πίσω από τα κινητά και το διαδίκτυο κρύβεται η τεχνολογία της Ευρώπης.
 • Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ

  Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ
  Τα δικαιώματα κάθε ατόμου στην ΕΕ αναγνωρίστηκαν σε διάφορες χρονικές στιγμές, με διάφορους τρόπους και με διάφορες μορφές. Για τον λόγο αυτό, η ΕΕ αποφάσισε να τα συμπεριλάβει στο σύνολό τους σε ένα ενιαίο έγγραφο: τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Χάρτης, που υπεγράφη από τους ηγέτες της ΕΕ στις 7 Δεκεμβρίου 2000, εγγυάται τα δικαιώματα των πολιτών και των κατοίκων της ΕΕ.
 • Συνθήκη της Νίκαιας

  Συνθήκη της Νίκαιας
  Η Συνθήκη της Νίκαιας αλλάζει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ, έτσι ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι έτοιμη για χώρες από την Ανατολική Ευρώπη να ενταχθούν όταν είναι έτοιμες. Αυξάνονται οι νομοθετικές και εποπτικές εξουσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
 • Το ευρώ

  Το ευρώ
  Τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα του ευρώ γίνονται το νόμιμο νόμισμα 12 χωρών της ΕΕ. Η εκτύπωση, η κοπή και η διανομή τους αποτελεί τεράστιο εγχείρημα από υλικοτεχνική άποψη. Κυκλοφορούν περισσότερα από 80 δισ. κέρματα. Ενώ τα κέρματα του ευρώ έχουν μια κοινή όψη όπου αναγράφεται η τιμή, στην άλλη όψη κάθε χώρα έχει το δικό της σχέδιο.
 • Διεθνής συμφωνία για την κλιματική αλλαγή

  Διεθνής συμφωνία για την κλιματική αλλαγή
  Σε διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στο Παρίσι, ηγέτες 195 χωρών, συμπεριλαμβανομένων όλων των κρατών μελών της ΕΕ συμφώνησαν σε μια νέα συμφωνία που απαιτεί δράση από όλες τις χώρες για την αποφυγή των πιο καταστροφικών συνεπειών της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
 • Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης

  Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης
  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιουργεί το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, παρέχοντας σε νέους ηλικίας 18 έως 30 ετών την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων στήριξης μιας κοινότητας μέσω του εθελοντισμού ή της τοποθέτησης σε θέσεις εργασίας.
 • Το μέλλον της Ευρώπης

  Το μέλλον της Ευρώπης
  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά μια συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης , επιτρέποντας στους πολίτες και τους ηγέτες σε ολόκληρη την Ευρώπη να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με τον καλύτερο δρόμο για την ΕΕ. Τα μέλη της Επιτροπής ταξιδεύουν σε όλη την Ευρώπη και ακούνε τις απόψεις των πολιτών σχετικά με τα διαφορετικά σενάρια που παρουσιάζονται, δίνοντας σε όλους την ευκαιρία να συμβάλουν στη διαμόρφωση της Ένωσης.
 • Η νόσος Covid-19 χτυπά την Ευρώπη

  Η νόσος Covid-19 χτυπά την Ευρώπη
  Τα σχολεία, τα μουσεία, τα εστιατόρια και τα κέντρα αναψυχής κλείνουν και οι μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις ακυρώνονται σε ολόκληρη την ΕΕ καθώς μια νέα ασθένεια, που μοιάζει με γρίπη, η COVID-19 χτυπά την Ευρώπη. Όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν πλέον ασθενείς που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια του κορονοϊού που εντοπίστηκε αρχικά στην Κίνα στο τέλος του 2019 και εξαπλώθηκε γρήγορα σε άλλα μέρη του κόσμου