'Αλωση της Πόλης

Timeline created by Κατής Βαγγέλης
In History
 • 1439

  Σύνοδο της Φλωρεντίας

  Σύνοδο της Φλωρεντίας
  Φτάνουν στην Ιταλία εξέχουσες προσωπικότητες του ελληνικού πνεύματος συνοδεύοντας τον βυζαντινό αυτοκράτορα Ιωάννη Η' Παλαιολόγο.
 • 1448

  Θάνατος του βυζαντινού αυτοκράτορα Ιωάννη Η' Παλαιολόγου

  Θάνατος του βυζαντινού αυτοκράτορα Ιωάννη Η' Παλαιολόγου
 • Jan 6, 1449

  Στέψη Κων/νου ΙΑ' Παλαιολόγου

  Στέψη Κων/νου ΙΑ' Παλαιολόγου
  Η Κωνσταντινούπολη δέχεται τον αδελφό του, Κωνσταντίνο ΙΑ' Παλαιολόγο και ο ίδιος στρέφεται στον Μυστρά.
 • 1451

  Θάνατος Σουλτάνου Μουράτ Β'

  Θάνατος Σουλτάνου Μουράτ Β'
  Κατά την περίοδο του χειμώνα πεθαίνει ο σουλτάνος Μουράτ Β' και έπειτα ανακηρύσσεται διάδοχός του ο γιός του Μωάμεθ/Μεχεμέτ.
 • Period: 1452 to 1452

  Γεγονότα που οδήγησαν στην πολιορκία (1)

  Αρχικά κατά τις αρχές Αυγούστου του 1452 χτίζεται το φρούριο Ρούμελη Χισάρ που αποκαλύπτει και τις προθέσεις του Μωάμεθ. Τον Ιούνιο με Ιούλιο της ίδιας χρονιάς έχουμε τις λεηλασίες των Τούρκων, αναγκάζοντας τον Κων/νο να κλείσει τις θύρες της Πόλης. Μετά λοιπόν από την επίθεση το φθινόπωρο στο Δεσποτάτο του Μορέως, τον Νοέμβριο με Δεκέμβριο ενεργοποιούνται οι δυνάμεις της Βενετίας. Στις 12 Δεκεμβρίου κηρύσσει την ένωση των εκκλησιών σε κοινή λειτουργία, καθώς ετοιμάζονται για πολιορκία.
 • Period: 1453 to 1453

  Γεγονότα που οδήγησαν στην πολιορκία (2)

  Αρχές Ιανουαρίου του 1453 οι δυνάμεις του Μωάμεθ κινητοποιούνται και δοκιμάζεται παράλληλα το μεγάλο κανόνι, αφότου οι Κωνσταντινουπολίτες αποφάσισαν να παραμείνουν στην Πόλη. Στις 26 Ιανουαρίου φθάνουν σε αυτήν δύο πλοία με σχεδόν 700 μισθοφόρους. Φεβρουάριο με Μάρτιο το μεγάλο κανόνι μεταφέρεται από την Ανδριανούπολη, η μπομπάρδα. Προς τα μέσα με τέλη Μαρτίου οι Βυζαντινοί ενισχύουν τα τείχη, καθώς επίσης ο αυτοκράτορας στηρίζει την Πύλη του Ρωμανού που είχε απέναντί της το μεγάλο κανόνι.
 • Period: Apr 5, 1453 to Apr 7, 1453

  Αφετηρία της Πολιορκίας

  Ξεκινάει στις αρχές του Απριλίου του 1453 η πολιορκία με αριθμό Τούρκων στρατιωτών που κυμαίνεται στα 260.000 με 400.000.
 • Period: Apr 12, 1453 to May 25, 1453

  Γεγονότα λίγο πριν την μεγάλη επίθεση

  Στις 12 Απριλίου του 1453 ξεκινάνε οι κανονιοβολισμοί, ενώ παράλληλα ανοίγουν διαβάσεις κάτω από τα τείχη. Την επόμενη μέρα η κυβέρνηση της Γένοβας καλεί όλους τους πολίτες βρισκόμενους στην Ανατολή να βοηθήσουν τον αυτοκράτορα. Οι Γενουάτες αποκαλύπτουν αμυντικές τακτικές στους Τούρκους και στις 12 Μαΐου γίνεται επίθεση από 50.000 άνδρες με αισθητές απώλειες. Ο Κων/νος αρνείται να παραδώσει την πόλη για την ελευθερία του και ενώ οι κανονιοβολισμοί συνεχίζονται τα τείχη αποδυναμώνονται
 • May 29, 1453

  Η Μεγάλη επίθεση

  Η Μεγάλη επίθεση
  'Επειτα από δυσοίωνα, όπως χαλάζι και εκλείψεις ο τουρκικός στρατός προετοιμάζεται με νηστείες και προσευχές για την μεγάλη επίθεση. Τελικά, ο Μωάμεθ στις 28 Μαΐου την ανακοινώνει με αντάλλαγμα ανταμοιβές προς τους στρατιώτες, Την επόμενη μέρα στις τρεις τα ξημερώματα ξεκινά η επίθεση με πρωταρχικό στόχο την πύλη του Ρωμανού ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνεται η είσοδος των Τόυρκων από την Κερκόπορτα και την Πύλη του Χαρισίου. Ο αυτοκράτορας σκοτώνεται ενώ θα ακολουθήσουν αγριότητες και λεηλασίες.
 • May 31, 1453

  Λήξη της άλωσης

  Λήξη της άλωσης
  Ο Μωάμεθ διατάσσει την διακοπή των βιαιοπραγιών, απομακρύνει τους στρατιώτες του και αφήνει πίσω του μια έρημη και κατεστραμμένη Κωνσταντινούπολη.