Istoria hy

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

  • 2000 BCE

    ΑΒΑΚΑΣ 2000 π.Χ

    ΑΒΑΚΑΣ 2000 π.Χ
    Είναι μια μηχανή πιο προσανατολισμένη προς την αριθμητική , το γνωστό μας αριθμητήριο. Η πιο παλιά μορφή του άβακα, ο άβακας σκόνης, φαίνεται να είχε εφευρεθεί πρώτα στη Βαβυλωνία. Ο Αιγυπτιακός άβακας με χάντρες και κλωστή υπάρχει από το 500π.Χ
  • 87 BCE

    ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ 87 π.Χ.

    ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ 87 π.Χ.
    Βρέθηκε το 1900, από Καλύμνιους σφουγγαράδες στο βυθό της θάλασσας των Αντικυθήρων. Είναι μια αστρονομική συσκευή, που λειτουργούσε σαν ένας φορητός ημερολογιακός υπολογιστής .
  • ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟΙ 1623 μ.Χ.

    ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟΙ 1623 μ.Χ.
    Το 1623 ο Βίλχελμ Σικάρντ έφτιαξε την πρώτη μηχανική αριθμομηχανή. Λόγω του ότι η μηχανή του χρησιμοποιούσε οδοντώσεις και γρανάζια που αρχικά χρησιμοποιούνταν σε ωρολόγια, λεγόταν επίσης υπολογιστικό ρολόι. Χρησιμοποιήθηκε για πρακτικούς σκοπούς από τον φίλο του Γιόχαν Κέπλερ ο οποίος έφερε επανάσταση στην αστρονομία.
  • Πασκαλίνα 1645 μ.Χ

    Πασκαλίνα 1645 μ.Χ
    Την πρώτη αριθμομηχανή κατασκεύασε ο Γάλλος μαθηματικός Μπλεζ Πασκάλ (Blaise Pascal). Η μηχανή του Pascal είχε τροχαλίες, τις οποίες, όταν περιέστρεφε ο χρήστης εμφάνιζαν τα αποτελέσματα. Η μηχανή είχε μικρές διαστάσεις και μπορούσε εύκολα να χωρέσει σε ένα μικρό τραπέζι. Ο αρχικός «υπολογιστής» είχε πέντε γρανάζια (με αποτέλεσμα να μπορεί να κάνει υπολογισμούς με σχετικά μικρούς αριθμούς.Η μηχανή εκτελούσε δύο πράξεις, πρόσθεση και αφαίρεση.
  • ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ Leibnitz 1674 μ.Χ

    ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ Leibnitz 1674 μ.Χ
    O Leibniz τελειοποίησε τη μηχανή του Pascal ώστε να μπορεί να εκτελεί πολλαπλασιασμούς και διαιρέσεις. Επινόησε το δυαδικό αριθμητικό σύστημα που αποτελεί μέχρι και σήμερα τη βάση για τις γλώσσες προγραμματισμού των υπολογιστών.
  • Ο ΑΡΓΑΛΕΙΟΣ ΤΟΥ ΖΑΚΑΡ 1821 μ.Χ

    Ο ΑΡΓΑΛΕΙΟΣ ΤΟΥ ΖΑΚΑΡ 1821 μ.Χ
    Το 1821, ο μηχανικός – υφαντουργός Ζοζέφ Ζακάρ (Joseph Jacquard) κάνοντας χρήση του δυαδικού κώδικα, κατασκεύασε τον πρώτο αυτόματο αργαλειό που μπορούσε να χειριστεί τρομερά πολύπλοκα σχέδια. Ο προγραμματισμός του αργαλειού γινόταν με ολόκληρο βουνό από διάτρητες κάρτες.
    Ο αργαλειός του Ζακάρ έφερε επανάσταση στη κλωστοϋφαντουργία και οι βασικές αρχές του εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται και σήμερα.
  • ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΑΤΖ

    ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΑΤΖ
    Ο Βρετανός μαθηματικός Τσαρλς Μπάμπατζ (Charles Babbage) σχεδίασε μια αυτόματη μηχανή, που θα εργαζόταν με ατμό και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εκτέλεση υπολογισμών. Οι ιδέες του ήταν πολύ πρωτοποριακές, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πραγματοποίησή τους λόγω των περιορισμών της τεχνολογίας της εποχής. Έτσι, η Αναλυτική Μηχανή του Μπάμπατζ έμεινε μόνο στη θεωρία και δεν κατασκευάστηκε ποτέ, παρά τις προσπάθειες του δημιουργού της.
  • ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ HOLLERITH 1890 μ.Χ

    ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ HOLLERITH 1890 μ.Χ
    Ο Χέρμαν Χόλεριθ (Herman Hollerith) κατασκεύασε για το διαγωνισμό δημιουργίας μηχανής για την απογραφή των Η.Π.Α μια μηχανή, με την οποία η Κυβέρνηση των Η.Π.Α. κατάφερε να ολοκληρώσει την απογραφή μέσα σε δύο χρόνια, χρόνο ρεκόρ για τα δεδομένα της εποχής. Η μηχανή αυτή ονομάστηκε Census Tabulator (Ταξινομέας Απογραφής) και ήταν η απαρχή για τη δημιουργία της μεγαλύτερης (ως πριν λίγα χρόνια) εταιρείας υπολογιστών στον κόσμο, της ΙΒΜ .
  • ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ TURING

    ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ TURING
    Την δεκαετία του '30 ο Άλαν Τιούρινγκ ή αλλιώς ''πατέρας της επιστήμης των υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης'' επινόησε μια μηχανή όπου μπορούσε να λύσει κάθε υπολογίσιμο πρόβλημα. Αργότερα, το 1945 ο Τζόν φον Νόιμαν και μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, εμπνευσμένοι από τον Τιούρινγκ δημιούργησαν την Αρχιτεκτονική φον Νόιμαν (Αρχιτεκτονική Πρίνστον). Οι σύγχρονοι υπολογιστές σχεδιάζονται με βάση αυτές τις αρχές.
  • 1η ΓΕΝΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (1943-1956)

    1η ΓΕΝΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (1943-1956)
    Οι υπολογιστές της 1ης γενιάς χρησιμοποιούσαν λυχνίες κενού. Είχαν τεράστιο μέγεθος,μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και πολύ χαμηλή αξιοπιστία και μικρές δυνατότητες. Κατασκευάζεται ο ENIAC, ο πρώτος επαναπρογραμματιζόμενος ηλεκτρονικός υπολογιστής γενικού σκοπού. Άλλοι Υπολογιστές της γενιάς είναι ο Edvac, Edsac. Univac
  • 2η ΓΕΝΙΑ (1956-1963)

    2η ΓΕΝΙΑ (1956-1963)
    Κύριο χαρακτηριστικό των υπολογιστών της 2ης γενιάς είναι το τρανζίστορ. Έχουμε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, του όγκου (μεγέθους) και του κόστους. Επίσης έχουμε αύξηση της ταχύτητάς.
  • 3η ΓΕΝΙΑ 1964-1971

    3η ΓΕΝΙΑ 1964-1971
    Κύριο χαρακτηριστικό το ολοκληρωμένο κύκλωμα (chip). Έχουμε μεγαλύτερη αξιοπιστία και ταχύτητα αλλά και μειωμένο μέγεθος και κατανάλωση ενέργειας. Για πρώτη φορά έχουμε οικογένειες υπολογιστών (δηλ. υπολογιστές με παρόμοια λειτουργία, που μπορούν να εκτελούν το ίδιο σύνολο εντολών)
  • 4η ΓΕΝΙΑ (1971- σήμερα)

    4η ΓΕΝΙΑ (1971- σήμερα)
    Κύριο χαρακτηριστικό ο μικροεπεξεργαστής. Οι υπολογιστές είναι μικροί σε όγκο, με μεγάλη απόδοση.
    Το 1981 η IBM παρουσιάζει τον πρώτο Προσωπικό Υπολογιστή (Personal Computer, PC)
  • 5η ΓΕΝΙΑ

    5η ΓΕΝΙΑ
    Είναι σε πειραματικό στάδιο. Υπάρχει χρήση μικροηλεκτρονικής, τεχνητής νοημοσύνης, παράλληλης επεξεργασίας, ρομποτικής κ.λ.π