Β παγκοσμιοσ πολεμος

Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

 • Η Συμφωνία του Μονάχου

  Η Συμφωνία του Μονάχου
  Η Γερμανία, η Ιταλία, η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία υπογράφουν τη Συμφωνία του Μονάχου, με την οποία αναγκάζουν τη Δημοκρατία της Τσεχοσλοβακίας να εκχωρήσει τη Σουδητία , συμπεριλαμβανομένων των νευραλγικών αμυντικών στρατιωτικών θέσεων της Τσεχοσλοβακίας, στη ναζιστική Γερμανία.
 • Η ναζιστική Γερμανία και η Σοβιετική Ένωση υπογράφουν σύμφωνο μη επίθεσης και ένα μυστικό συμπληρωματικό πρωτόκολλο

  Η ναζιστική Γερμανία και η Σοβιετική Ένωση υπογράφουν σύμφωνο μη επίθεσης και ένα μυστικό συμπληρωματικό πρωτόκολλο
  Η ναζιστική Γερμανία και η Σοβιετική Ένωση υπογράφουν σύμφωνο μη επίθεσης και ένα μυστικό συμπληρωματικό πρωτόκολλο, μοιράζοντας την ανατολική Ευρώπη σε σφαίρες επιρροής.
 • Η Γερμανία εισβάλλει στην Πολωνία

  Η Γερμανία εισβάλλει στην Πολωνία
  Η Γερμανία εισέβαλε στην Πολωνία την 1η Σεπτεμβρίου 1939, ξεκινώντας τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Συντρίβοντας γρήγορα την πολωνική συνοριακή άμυνα, οι γερμανικές δυνάμεις προχώρησαν προς τη Βαρσοβία, την πρωτεύουσα της Πολωνίας. Αυτό το απόσπασμα από τα γερμανικά επίκαιρα δείχνει τις γερμανικές δυνάμεις εν δράσει κατά την εισβολή στην Πολωνία. Η Βαρσοβία συνθηκολόγησε στις 28 Σεπτεμβρίου 1939.
 • Η Ιταλία μπαίνει στον πόλεμο.

  Η Ιταλία μπαίνει στον πόλεμο.
  Η Ιταλία μπαίνει στον πόλεμο. Στις 21 Ιουνίου, η Ιταλία εισβάλλει στη νότια Γαλλία.
 • Οι ηγέτες του τρομοκρατικού κινήματος Ουστάσι ανακηρύσσουν ανεξάρτητο κράτος

  Οι ηγέτες του τρομοκρατικού κινήματος Ουστάσι ανακηρύσσουν ανεξάρτητο κράτος
  Οι ηγέτες του τρομοκρατικού κινήματος Ουστάσι ανακηρύσσουν ανεξάρτητο κράτος, το επονομαζόμενο Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας. Το νέο κράτος, το οποίο Γερμανία και Ιταλία αναγνωρίζουν αμέσως, περιλαμβάνει την επαρχία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Η Κροατία προσχωρεί επισήμως στις δυνάμεις του Άξονα στις 15 Ιουνίου 1941.
 • Η Ιαπωνία βομβαρδίζει το Περλ Χάρμπορ.

  Η Ιαπωνία βομβαρδίζει το Περλ Χάρμπορ.
  Η Ιαπωνία βομβαρδίζει το Περλ Χάρμπορ.
 • Οι Ηνωμένες Πολιτείες κηρύσσουν τον πόλεμο στην Ιαπωνία

  Οι Ηνωμένες Πολιτείες κηρύσσουν τον πόλεμο στην Ιαπωνία
  Οι Ηνωμένες Πολιτείες κηρύσσουν τον πόλεμο στην Ιαπωνία και εισέρχονται στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ιαπωνικά στρατεύματα αποβιβάζονται στις Φιλιππίνες, στη Γαλλική Ινδοκίνα (Βιετνάμ, Λάος, Καμπότζη) και στη Βρετανική Σιγκαπούρη. Μέχρι τον Απρίλιο του 1942, οι Φιλιππίνες, η Ινδοκίνα και η Σιγκαπούρη έχουν πέσει στην ιαπωνική κατοχή.
 • Βρετανικά στρατεύματα αποβιβάζονται στις ακτές της Νορμανδίας τη μέρα της μεγάλης απόβασης

  Βρετανικά στρατεύματα αποβιβάζονται στις ακτές της Νορμανδίας τη μέρα της μεγάλης απόβασης
  Στις 6 Ιουνίου 1944, στο πλαίσιο μιας πελώριας στρατιωτικής επιχείρησης, πάνω από 150.000 στρατιώτες των Συμμάχων αποβιβάστηκαν στη Γαλλία, η οποία στα τέλη Αυγούστου είχε πλέον απελευθερωθεί. Στις 11 Σεπτεμβρίου 1944, τα πρώτα στρατεύματα των ΗΠΑ μπήκαν στα εδάφη της Γερμανίας, ένα μήνα μετά από την είσοδο των σοβιετικών στρατευμάτων από τα ανατολικά. Στα μέσα Δεκεμβρίου οι Γερμανοί εξαπέλυσαν μια αποτυχημένη αντεπίθεση στο Βέλγιο και τη βόρεια Γαλλία, γνωστή ως η μάχη των Αρδεννών.
 • Η εμφάνιση των σοβιετικών στρατευμάτων στον ποταμό Προύθο οδηγεί τη ρουμανική αντιπολίτευση να ανατρέψει το καθεστώς Αντονέσκου.

  Η εμφάνιση των σοβιετικών στρατευμάτων στον ποταμό Προύθο οδηγεί τη ρουμανική αντιπολίτευση να ανατρέψει το καθεστώς Αντονέσκου.
  Η εμφάνιση των σοβιετικών στρατευμάτων στον ποταμό Προύθο οδηγεί τη ρουμανική αντιπολίτευση να ανατρέψει το καθεστώς Αντονέσκου. Η νέα κυβέρνηση συνθηκολογεί και αμέσως συντάσσεται με την άλλη αντιμαχόμενη πλευρά.
 • Οι Γερμανοί εξαπολύουν μια τελευταία επίθεση στη δύση.

  Οι Γερμανοί εξαπολύουν μια τελευταία επίθεση στη δύση.
  Οι Γερμανοί εξαπολύουν μια τελευταία επίθεση στη δύση, γνωστή ως Μάχη των Αρδεννών, σε μια απόπειρα να καταλάβουν εκ νέου το Βέλγιο και να διαχωρίσουν τις δυνάμεις των Συμμάχων κατά μήκος των γερμανικών συνόρων. Έως την 1η Ιανουαρίου 1945, οι Γερμανοί έχουν αρχίσει να υποχωρούν.
 • Ο Χίτλερ αυτοκτονεί.

  Ο Χίτλερ αυτοκτονεί.
  Ο Χίτλερ αυτοκτονεί.
 • Τον Αύγουστο έληξε και ο πόλεμος στον Ειρηνικό

  Τον Αύγουστο έληξε και ο πόλεμος στον Ειρηνικό
  Τον Αύγουστο έληξε και ο πόλεμος στον Ειρηνικό, λίγο μετά τη ρίψη ατομικών βομβών εναντίον των ιαπωνικών πόλεων Χιροσίμα και Ναγκασάκι από τις ΗΠΑ, που είχαν ως συνέπεια το θάνατο 120.000 αμάχων. Η Ιαπωνία συνθηκολόγησε επισήμως στις 2 Σεπτεμβρίου.
 • Αμερικανικά στρατεύματα διασχίζουν τον ποταμό Ρήνο στο Ρέμαγκεν.

  Αμερικανικά στρατεύματα διασχίζουν τον ποταμό Ρήνο στο Ρέμαγκεν.
  Αμερικανικά στρατεύματα διασχίζουν τον ποταμό Ρήνο στο Ρέμαγκεν.
 • Η Ιαπωνία συνθηκολόγησε επισήμως στις 2 Σεπτεμβρίου.

  Η Ιαπωνία συνθηκολόγησε επισήμως στις 2 Σεπτεμβρίου.
  Η Ιαπωνία συνθηκολόγησε επισήμως στις 2 Σεπτεμβρίου.
  https://www.youtube.com/watch?v=Jb8jwoz-9T8