Beethovensmall

Λούντβιχ βαν Μπετόβεν

By Marinik
  • Γέννηση

    Γεννήθηκε το 1770 στη Βόννη της Γερμανίας από τον Γιόχαν Μπετόβεν και την Μαρία Μαγκνταλένα Κέβεριτς.
  • Period: to

    Παιδική ηλικία

    Ο πρώτος δάσκαλος μουσικής του Λούντβιχ ήταν ο πατέρας του. Αργότερα είχε και άλλους τοπικούς δασκάλους,
    Η μουσική του εκπαίδευση ξεκίνησε όταν ήταν σε ηλικία 5 ετών και ήταν σκληρή και βάναυση,Το μουσικό του ταλέντο ήταν φανερό ήδη από πολύ νεαρή ηλικία. Ήταν εφτά προς οχτώ ετών, στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του, που έγινε το Μάρτιο του 1778.
  • Πρώτη σύνθεση

    Πρώτη σύνθεση
    Τον Μάρτιο του 1783 έγραψε την πρώτη του σύνθεση με τη βοήθεια του Κρίστιαν Γκότλομπ Νέεφε που ήταν καθηγητής του στη σύνθεση.
  • στη Βιέννη

    στη Βιέννη
    Ο Μπετόβεν έφυγε από τη Βόννη το Νοέμβριο του 1792 με προορισμό τη Βιέννη, επάνω στην ώρα των φημών περί του ξεσπάσματος του Πολέμου του Πρώτου Συνασπισμού, ενώ λίγο καιρό αφού έφτασε στη Βιέννη πληροφορήθηκε και το θάνατο του πατέρα του, χωρίς τελικά να παρευρεθεί στην κηδεία του.
    Στην αρχή δεν εδραιώθηκε ως συνθέτης, αλλά περισσότερο αφιερώθηκε στις σπουδές του και στην εκτέλεση. Υπό τη διδασκαλία του Χάυντν, έμαθε και αντίστιξη.
  • Η ζωή του

    Η ζωή του
    Ο Μπετόβεν δεν ανήκε στην Αυλή, ούτε εργάστηκε για την Εκκλησία, αλλά διατήρησε την ανεξαρτησία του ως συνθέτης. Συντηρείται είτε με έσοδα από τις δημόσιες συναυλίες του είτε παράγοντας έργα κατά παραγγελία.
    Το πιο τραγικό γεγονός της ζωής του αποτέλεσε η κώφωσή του. Άρχισε να χάνει την ακοή του σταδιακά από την ηλικία των 26 ετών το 1796 και περίπου το 1820 θεωρείται πως ήταν ολοκληρωτικά κωφός.
    Παρά την απώλεια της ακοής του έγραψε μουσική μέχρι το τέλος της ζωής του.
  • 1η Συμφωνία

    Για την πρεμιέρα της Πρώτης του Συμφωνίας ο Μπετόβεν προσλήφθηκε από το αυστριακό Εθνικό Θέατρο στη Βιέννη (Burgtheater) στις 2 Απριλίου του 1800 και μαζί με αυτήν εκτέλεσε ένα μακροσκελές μουσικό πρόγραμμα, το οποίο περιείχε και έργα του Χάυντν και του Μότσαρτ, όπως επίσης και τη Septet του, καθώς επίσης και κοντσέρτα του για πιάνο
  • Period: to

    Συμφωνίες

    Την περίοδο 1806-1808 ο Μπετόβεν ολοκλήρωσε την 4η, την 5η και την 6η Συμφωνία (ή Ποιμενική),
  • 7η και 8η Συμφωνία

    7η και 8η Συμφωνία
    Το 1812 γράφτηκε η 7η και η 8η Συμφωνία
  • 9η Συμφωνία

    Η τρίτη δημιουργική περίοδος χαρακτηρίζεται από την ολοκλήρωση της 9ης Συμφωνίας, η οποία παρουσιάστηκε δημόσια το Μάιο του 1824. Αναφέρεται πως ο Μπετόβεν, που φαινομενικά διηύθυνε το έργο, δεν ήταν σε θέση να ακούσει τα χειροκροτήματα του πλήθους και χρειάστηκε να τον στρέψει προς το κοινό για υπόκλιση μία από τις σολίστ. Στην 9η Συμφωνία υπάρχει ένα στοιχείο καινοτομίας, που είναι η χρήση χορωδίας και τεσσάρων μονωδών στη μελοποίηση του ποιήματος Ωδή στη Χαρά του Friedrich Schiller.
  • Το τέλος

    Το τέλος
    Η υγεία του Μπετόβεν ήταν γενικά κακή και το 1826 επιδεινώθηκε δραστικά, γεγονός που οδήγησε και στο θάνατό του τον επόμενο χρόνο.
    Στην κηδεία του Μπετόβεν, που έγινε στις 29 Μαρτίου του 1826, ο Φραντς Σούμπερτ ήταν ένας από τους 36 λαμπαδηφόρους.