Юлий Цезар

Timeline created by gergana.vasileva
In History
 • -100 BCE

  Начало

  Роден е в патрицианско семейство от рода на Юлиите (аристократична фамилия, за която се е смятало, че произлиза от богинята Венера - богинята на красотата, любовта и живота).
 • -85 BCE

  Глава на семейството

  Бащата на Юлий Цезар почива и той става глава на семейството на 15-17 годишна възраст.
 • -84 BCE

  Върховен жрец на Юпитер

  Върховен жрец на Юпитер
  Предложен е за длъжността ''върхове жрец на Юпитер'' или т.нар. ''фламин''. Върховният жрец на Юпитер е бил член на Сената, обличал е специална тога и е сядал на курулно кресло (сгъваем стол, един от отличителните знаци на висшите сановници в Древен Рим). Носителят на тази длъжност е трябвало да произхожда от патрициански род и да бъде женен за патрицианка.
 • -82 BCE

  Управлението на диктатора Корнелий Сула

  Управлението на диктатора Корнелий Сула
  Юлий Цезар е племенник на Марий (водач на популарите - партията на обикновения народ, която се обявява за засилване властта на НС в Рим), а неговият главен противник е Корнелий Сула, оптимат (оптиматите държат на запазването на властта на аристокрацията); Главният съюзник на Марий е бил Корнелий Цина, чиято дъщеря е първата съпруга на Юлий Цезар, затова след провъзгласяването на Сула за диктатор, Цезар е застрашен от проскрипциите на Сула.
 • -81 BCE

  Начало на военната му кариера

  Неуспехът му да се сдобие с жречески сан позволява на Цезар да започне военна кариера. Цезар постъпва в армията на Марк Минуций Терм в Азия. Той служи отлично, като спечелва граждански венец за участието си при обсадата на Митилена.
 • -78 BCE

  Завръщане в Рим

  Научавайки за смъртта на Сула, Цезар мисли, че е в безопасност и се връща в Рим. Няма достатъчно материални средства, тъй като наследството му е конфискувано, и си купува скромна къща в Субура, квартал на нисшата класа в Рим. Започва да се занимава с легално адвокадство.Става известен с изключителното си ораторство.
 • -75 BCE

  Пътуването към остров Родос

  Юлий Цезар отплава за Родос, за да се обучава при Аполоний Молон, който е бил възпитател и на самия Цицерон.
 • -71 BCE

  Повторно завръщане в Рим

  Избран е за военен трибун (първата стъпка по ''пътя на честта'' на римските политици). По това време се състои войната срещу Спартак, но няма сведения, дали Юлий Цезар е заел някаква значима роля в нея.
 • -69 BCE

  Квестор в Испания

  Избран е за квестор в Испания, което му осигурява място в Сената. Цезар е често на път и събира опит в провинциалната администрация. Докато е на път, попада на статуя на А. Македонски, сещайки се за великите военни завоевания на владетеля, решава да се завърне към политиката в Рим и моли да бъде освободен от длъжност в Испания. Молбата му е удовлетворена.
 • -65 BCE

  Едил

  Назначен е за ''едил'' (длъжностно лице в Древен Рим, отговарящо за спортните състезания, строителния надзор, осигуряване на зърнените запаси на града и грижа за инфраструктурата).
 • -63 BCE

  Върховен жрец

  Цезар участва в изборите за поста на върховен жрец (Велик Понтифик).Печели, въпреки по-големия опит и реноме на опонентите си. С поста придобива и официална резиденция на Виа Сакра(най-главната улица в Рим). По това време той вече е затънал в дългове заради политическите кампании, които води, с цел да се добере до властта.
 • -62 BCE

  Претор

  Избран е за ''претор''(води съдебните процеси между римските граждани). По-късно, същата година, поради вземане на грешни решения, Сенатът го отстранява от длъжност. Действията на сенаторите предизвикват масови вълнения в негова защита. Това принуждава Сената да го върне на преторската длъжност.
 • -59 BCE

  Консул

  Юлий Цезар и Марк Бибул са избрани за консули. Сформиран е първият триумвират(термин, използван от историците, за да обозначат неофициалния политически съюз в Древен Рим между Гай Юлий Цезар, Марк Лициний Крас и Гней Помпей), скрепен с брак между Помпей и дъщерята на Цезар – Юлия. Според Плутарх коалицията е „истински държавен преврат за унищожаване властта на аристокрацията“. Историкът Варон я определя като „триглаво чудовище“.
 • -51 BCE

  Победата в Галия

  Победата в Галия
  Цезар знае, че се нуждае от голяма военна победа, за да спечели трайна слава, затова решава да завладее галите-келти, които по онова време обитават днешна Франция. Седемгодишната офанзива на Цезар приключва триумфално. Вождът на Галия Верцингеторикс е изпратен в Рим, окован във вериги и ритуално удушен. Войниците на Цезар убиват или поробват повече от един милион гали. Съкрушителната победа задълбочава нарастващото му съперничество с Помпей, който пък от своя страна заема мястото му като консул.
 • -50 BCE

  Обвинение в неподчинение и измяна

  Сенатът, воден от Помпей, нарежда на Цезар да разпусне армията си и да се върне в Рим, тъй като неговият мандат като проконсул е изтекъл. Помпей обвинява Цезар в неподчинение и измяна.
 • -49 BCE

  Гражданската война

  Цезар преминава река Рубикон (граничния предел с Италия) само с един легион и обявява гражданска война. Излиза като неоспорим победител от войната и прогонва Помпей от Италия, като го заточава в Гърция. Помпей бяга в Египет, където е предаден и убит. Цезар го преследва в Северна Африка и е политически и романтично „оплетен в мрежите“ на царица Клеопатра, която по-късно му ражда син, наречен Цезарион.
 • -48 BCE

  Триумфално завръщане в Рим

  Цезар се завръща триумфално в Рим и се обявява за пожизнен диктатор с мандат от една година.
 • -47 BCE

  Битката при Зела

  Цезар заминава за Близкия изток, където унищожава цар Фарнак II(понтийски цар на Боспорското царство) в битката при Зела. Неговата победа е толкова бърза и пълна, че той се подиграва на предишните победи на Помпей над толкова бедни и слаби врагове.
 • -46 BCE

  Битката при Тапс

  Той се отправя към Африка, за да се заеме с останалите сенаторски поддръжници на Помпей. Постига забележителна победа в битката при Тапс(битка от римската гражданска война). След тази победа той е определен за диктатор за период от десет години.
 • -46 BCE

  Юлианският календар

  Цезар установява 365-дневна година с високосна на всяка четвърта(този юлиански календар впоследствие е модифициран от папа Григорий XIII през 1582 г. в съвременния грегориански календар). В резултат от реформата, годината (най-често еквивалентна на 46 пр.н.е. в съвременния календар) е удължена до 445 дни, за да вкара календара в ритъм със сезоните. Месец юли е кръстен на Юлий Цезар в негова чест.
 • -46 BCE

  Форумът на Цезар

  Форумът на Цезар
  Построен е Форумът на Цезар, заедно с храм на Венера, при който всяка година, 11 дни се празнува с игри, заедно с много други обществени дейности.
 • -45 BCE

  Битката при Мунда

  Цезар преследва и разгромява последните останали от опозицията в битката при Мунда. В чест на победата при Мунда са организирани големи игри и тържества. Плутарх пише, че много римляни смятат триумфа, организиран след победата на Цезар, за проява на лош вкус, тъй като победените в гражданската война не са чужденци, а вместо това са другари. Обявява внука на сестра си, Гай Октавий (Октавиан), за наследник на абсолютно всичко, включително и името му.
 • -44 BCE

  Убийството на Юлий Цезар

  Убийството на Юлий Цезар
  Група сенатори извиква Цезар на форума с цел четенето на петиция, написана от сенаторите, които го умоляват да върне властта обратно в Сената, но всъщност петицията е фалшификат. Когато Цезар започва да чете фалшивата петиция, Тилий Цимбер, който му връчва петицията, смъква туниката му. По същото време, друг от заговорниците - Каска вади кама и пробожда косо в шията диктатора. Около 60 мъже взимат участие в убийството. Юлий Цезар е прободен 23 пъти.